Ухвала
від 03.04.2024 по справі 527/137/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/137/24

провадження № 2-о/527/18/24

УХВАЛА

03 квітня 2024 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Свістєльнік Ю.М., присяжних Качмара О.В., Дяченка Є.О., за участі секретаря судового засідання Бородіної Д.С., розглянувши у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Виконком Градизької селищної ради як орган опіки та піклування про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею,-

ВСТАНОВИВ:

03.04.2024 року заявницею подано до суду клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання заявниця не з`явилася, направила до суду заяву в якій прохала справу розглядати без її участі, прохала задовольнити клопотання про призначення судово психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Для з`ясування обставин, що мають значення в даній справі, необхідні спеціальні знання, а сторонами не надані відповідні висновки експертів.

Окрім того, відповідно до ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Як вбачається із довідки №062420 від 06.08.2019 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом дитинства, за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду (а.с.13).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення судом експертизи.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України передбачено, що провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених, зокрема, пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст. 103-109, 298 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання заявниці про призначення у справі судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 527/137/24 за заявою ОСОБА_1 ,зацікавлена особа:Виконком Градизькоїселищної радияк органопіки тапіклування провизнання фізичноїособи недієздатноюта встановленняопіки наднею- судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити експертам Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (розташоване за адресою: 36013, м. Полтава, вул. Медична, буд. 1).

На вирішення експертів поставити питання:

1)чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним розладом (психічним захворюванням)?

2)Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а також передбачати їх наслідки?

Копію ухвали та матеріали цивільної справи для виконання надіслати до експертної установи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Ю. М. Свістєльнік

Присяжні: О.В. Качмар

Є.О. Дяченко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118134107
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки над нею

Судовий реєстр по справі —527/137/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Свістєльнік Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні