Ухвала
від 04.04.2024 по справі 463/11209/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/11209/23

Провадження № 2-о/463/29/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року Личаківський районний суд м.Львова в складі:

головуючого-судді - Грицка Р.Р.,

з участю секретаря судового засідання - Романської І.В.,

представника заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Жовківська міська рада Львівського району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

заявник звернувся в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання спадкоємця ОСОБА_3 із спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини та встановлення факту прийняття спадщини ОСОБА_3 після смерті спадкодавця ОСОБА_4 .

Заява поступила до суду 11.12.2023 року.

Ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 19.12.2023 року, прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Призначено судовезасідання у порядку окремого провадження з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України.

В подальшому, ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 07.03.2024 року, суд витребував від приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу Львівської області Гулієва А.А. належним чином завірені копії матеріалів спадкової справи № 08/2023, заведеної після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , які поступили на адресу суду 29.03.2024 року. Крім того, суд витребував від Жовківської державної нотаріальної контори Львівської області наступну інформацію: чи заводилась спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , чи видавалосясвідоцтво правона спадщину,чи відбулосяспадкування за заповітом чи за законом. Зазначена інформація поступила на адресу суду 25.03.2024 року.

Представник заінтересованоїособи всудове засідання04.04.2024року нез`явився, належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, при цьому, подав заяву про розгляд справи без його участі.

З врахуванням зазначених вище обставин, суд вважає за можливим проводити розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи.

Як вбачаєтьсяз матеріалівспадкової справи№ 8/2023за 2023рік, ОСОБА_2 ,який єсином померлого ОСОБА_3 ,16.03.2023року звернувсядо приватногонотаріуса Львівськогоміського нотаріальногоокругу ГулієваА.А. із заявою про прийняття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно зі ст.315 ЦПК України надано перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення та які можуть бути встановлені у порядку окремого провадження. Відповідно до ч.2 цієї статті у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, викладеної у п.1 постанови Пленуму від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Отже, визначальною обставиною при розгляді заяви про встановлення певних фактів в порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право.

Як вбачається з матеріалів справи та підтверджено представником заявника в судовому засіданні, встановлення факту постійного проживання спадкоємця ОСОБА_3 із спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини та встановлення факту прийняття спадщини ОСОБА_3 після смерті спадкодавця ОСОБА_4 , заявнику необхідно для прийняття спадщини. Разом з тим, встановлення зазначених фактів може вплинути на права іншого спадкоємця - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є донькою померлого ОСОБА_3 та 29.06.2023 року теж подала заяву про прийняття спадщини. При цьому, така не залучена до участі у справі, а заявником визначено заінтересовану особу лише Жовківську міську раду Львівського району Львівської області.

Зазначені заявником обставини дають обґрунтовані підстави вважати, що їх вимоги зводяться не тільки до встановлення факту, але і про право на прийняття спадщини.

Верховний Суд у постанові від 15 квітня 2020 року у справі № 302/991/19 (провадження № 61-1128св20) вказав, що визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право цивільне. Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

Згідно з ч.4 ст.315 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Таким чином, суд залишає заяву без розгляду на підставі ч.4 ст.315 ЦПК України, оскільки у справі вбачається спір про право.

При цьому, ОСОБА_2 не позбавлений права вирішувати спір у позовному провадженні на загальних підставах.

Керуючись ст.ст.293, 315, 353-355 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

заяву ОСОБА_2 ,заінтересована особаЖовківська міськарада Львівськогорайону Львівськоїобласті провстановлення факту,що маєюридичне значення - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику право звернення до суду з позовом на загальних підставах.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Жовківська міська рада Львівського району Львівської області, місцезнаходження: 80300, Львівська область, Львівський район, м.Жовква, вул.Львівська,40, ЄДРПОУ 04056248.

Суддя Грицко Р.Р.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118135851
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —463/11209/23

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні