Ухвала
від 04.04.2024 по справі 718/294/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №718/294/24

Провадження №2-о/718/70/24

У Х В А Л А

про призначення судово психіатричної експертизи

04.04.2024 року м. Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області під головуванням суддіСкорейка В.В., за участю секретаря судового засідання Безушко М.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження матеріали справи за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 провизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

У С ТА Н О В И В:

23.01.2024 на адресу Кіцманського районного суду Чернівецької області надійшла заява ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, так якостання єінвалідом ІІгрупи тахворіє хронічнимпсихічним захворюванняму формішизофренії,у зв`язкуз чим потребуєпостійного сторонньогонагляду ідогляду.

На підтвердження зазначеної обставини заявниця просить призначити у справі судову-психіатричну експертизу.

У судове засідання учасники провадження не з`явилися, в матеріалах справи містяться заяви про проведення судового засідання без їхньої участі.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно з ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити зокрема психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Крім того, відповідно до п. 5 ч.1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Оскільки для всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи необхідні спеціальні знання в галузі медицини для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому у справі слід призначити судово-психіатричну експертизу та зупинити провадження в справі.

Відповідно до листа Верховного Суду № 173/0/208-24 від 24.01.2024 у разі, якщо суд приймає рішення про надання висновку судово-психіатричної експертизи особою, яка має намір стати опікуном, така експертиза проводиться за рахунок коштів замовника.

Керуючись ст.ст. 12,13, 103, 105, 252, 293, 295, 298 ЦПК України, суд-

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 провизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Чернівецької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , душевною хворобою або психічним захворюванням (якщо так, то яким)?

2.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними?

3.Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , бути визнана обмежено дієздатною або недієздатною?

На час проведення експертизи провадження у цивільній справі зупинити.

У розпорядження експертів направити матеріали цієї справи.

Копію ухвали надіслати до виконання на адресу Чернівецька філія судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерство охорони здоров`я України» (вул. Еріха Кольбенгаєра, 2 м. Чернівці).

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Василь Скорейко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118136573
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —718/294/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Скорейко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні