Ухвала
від 04.04.2024 по справі 140/3172/24
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повернення судового збору

04 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/3172/24

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Ковальчук В.Д., розглянувши в порядку письмового провадження заяву заступника керівника Луцької окружної прокуратури Волинської області про повернення судового збору в адміністративній справі за позовом заступника керівника Луцької окружної прокуратури Волинської області до Копачівської сільської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Луцької окружної прокуратури Волинської області ОСОБА_1 через систему Електронний суд звернувся з позовом до Копачівської сільської ради про визнання бездіяльності щодо незатвердження плану інвентаризації та паспортизації об`єкта благоустрою населення дитячого майданчика, який розташований в с. Кременець Луцького району Волинської області з інвентаризаційним номером 101480030; зобов`язання відповідача вчинити дії по розробленню і затвердженню плану технічної інвентаризації та паспортизації дитячого майданчика, який розташований в с. Кременець Луцького району Волинської області з інвентарним номером 101480030.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 25 березня 2024 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, її розгляд визначено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі КАС України).

03.04.2024 через систему Електронний суд від заступник керівника Луцької окружної прокуратури Волинської області ОСОБА_1 надійшла заява про повернення зайво сплаченої частини судового збору у сумі 605,60 грн.

Враховуючи, що Кодексом адміністративного судочинства України (далі - КАС України) не передбачено розгляд питання про повернення сплаченого судового збору в судовому засіданні, тому вирішення вказаного клопотання проведено судом в порядку письмового провадження.

Заяву про повернення судового збору належить задовольнити з таких мотивів та підстав.

Згідно із частинами першою, другою статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України Про судовий збір від 08 липня 2011 року №3674-VI (далі - Закон №3674-VI) судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством. Відповідно до частини першої статті 4 Закону №3674-VI судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір визначено, що ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою-підприємцем - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до частини 3 статті 4 Закону №3674-VI при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2024 рік від 09.11.2023 № 3460-ІХ установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб - 3028 гривень.

Оскільки позивач подав позовну заяву в електронній формі немайнового характеру, тому вона повинна бути оплачена судовим збором у розмірі 2422,40 грн (тобто, 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (3028 грн) х 0,8 = 2422,40 грн), однак до позову долучено платіжну інструкцію №396 від 13 березня 2024 року про сплату судового збору у сумі 3028,00 грн, тобто у більшому розмірі, ніж визначено Законом.

Згідно із пунктом 2 частини першої статті 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі повернення заяви або скарги.

Частиною другою статті 7 вказаного Закону визначено, що у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

Оскільки при поданні позову позивач переплатив судовий збір, тому згідно з пунктом 2 частини першої, частиною другою статті 7 Закону України Про судовий збір судовий збір у сумі переплати - 605,60 грн (3028,00 грн 2422,40 грн = 605,60 грн) підлягає поверненню позивачу.

Відповідно до частини п`ятої статті 7 Закону України Про судовий збір повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.

За приписами пункту 5 Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.09.2013 за № 1650/24182 (з наступними змінами та доповненнями), повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету або на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів, перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, здійснюється за поданням (висновком, повідомленням) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за судовим рішенням, яке набрало законної сили. У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до головних управлінь Казначейства, Казначейства (у разі сплати судового збору в іноземній валюті) подається копія судового рішення, засвідчена належним чином. Копія судового рішення, засвідчена належним чином, подається платником до відповідного головного управління Казначейства, Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Отже, позивачу необхідно повернути переплачений судовий збір у сумі 605,60 грн, сплачений згідно з платіжною інструкцією №396 від 13 березня 2024 року, та який був зарахований до спеціального фонду Державного бюджету України.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до цієї платіжної інструкції платником судового збору зазначено Волинську обласну прокуратуру (ідентифікаційний код юридичної особи платника 02909915), а тому саме Волинській обласній прокуратурі слід повернути надмірно сплачено суму судового збору.

Керуючись статтями 132, 166, 248 КАС України, статтею 7 Закону України Про судовий збір, суд

УХВАЛИВ:

Заяву про повернення судового збору задовольнити.

Повернути Волинській обласній прокуратурі (ідентифікаційний код юридичної особи 02909915) з Державного бюджету України надмірно сплачену суму судового збору в розмірі 605,60 грн (шістсот п`ять гривень 60 копійок) за платіжною інструкцією №396 від 13 березня 2024 року.

Копію ухвали про повернення судового збору надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена.

Суддя В.Д. Ковальчук

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118140035
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —140/3172/24

Рішення від 02.05.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні