Ухвала
від 28.03.2024 по справі 361/2778/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙСУД КИЇВСЬКОЇОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/361/187/24, справа № 361/2778/24

28.03.2024

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

«28» березня 2024 року м.Бровари Київської області

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Василишин В.О., перевіривши заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Броварської міської ради Броварського району Київської області (місцезнаходження: Київська область, місто Бровари, вулиця Героїв України, будинок 18) про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

Заява відповідає вимогам, встановленим статтями 175-177, 297 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) та підлягає відповідно до статті 293 ЦПК України розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з частиною п`ятою статті 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Таким чином, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

У матеріалах доданих до заяви про визнання фізичної особи недієздатною відсутні дані щодо залучення особою, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною адвоката Онученка Дмитра Сергійовича.

Пунктом 24 частини 1 статті 14Закону України«Про безоплатнуправничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до положень частини 1 статті 13Закону України«Про безоплатнуправничу допомогу» безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Пунктами 2 і 3 частини другої статті 13Закону України«Про безоплатнуправничу допомогу» визначено, що безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг: - здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; - складення документів процесуального характеру.

Враховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за обов`язковою участю адвоката, особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у особи такого адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, суд відповідно до положень частини п`ятої статті 293ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів останнього через Броварський місцевий центр надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Керуючись статтями 187, 293, 294 ЦПК України,

у х в а л и в:

Відкрити провадження у справі № 361/2778/24.

Призначити судове засідання на 10 год. 00 хв. 14 травня 2024 року в залі судових засідань/кабінет № 217 в приміщенні Броварського міськрайонного суду Київської області (07400, Київська область, місто Бровари. вулиця Грушевського, 2).

Залучити до участі у справі заінтересовану особу Виконавчий комітетБроварської міськоїради Броварськогорайону Київськоїобласті якорган опікита піклування (місцезнаходження:Київська область,місто Бровари,вулиця ГероївУкраїни,будинок 18).

Залучити для представництва інтересів громадянки ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , - особи, стосовно якої вирішується питання недієздатності, представника з числа адвокатів Броварського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги - для його участі в судових засіданнях у даній цивільній справі.

Доручити Броварському місцевому центр надання безоплатної вторинної правової допомоги (місцезнаходження:Київська область,місто Бровари,вулиця Гагаріна,16,офіс 30) призначити адвоката для здійснення за призначенням представництва прав та інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , та забезпечити прибуття призначеного адвоката до Броварського міськрайонного суду Київської області для участі в судовому розгляді справи, що відбудеться о 10год.00хв.14травня 2024року у приміщенні Броварського міськрайонного суду Київської області за адресою: Київська область, місто Бровари, вулиця Грушевського Михайла,

будинок 2.

У судове засідання викликати заявника, заінтересованих осіб та особу, стосовно якої вирішується питання недієздатності.

Заінтересованим особам по справі запропонувати подати у строк до 01 травня 2024 року письмові пояснення щодо клопотання, з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Веб-адреса сторінки суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію стосовно справи, що розглядається, - https://court.gov.ua/sud1007/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надіслати копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. О. Василишин

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118145675
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —361/2778/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні