Рішення
від 03.04.2024 по справі 601/407/24
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/407/24

Провадження № 2-о/601/17/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2024 року Кременецький районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Білосевич Г.С.,

з участю секретаря судового засідання Польової Ж.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременець цивільну справу № 601/407/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Кременецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районні Тернопільської області, Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради про встановлення факту батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини,

за участю: заявниці ОСОБА_1 та її представника ОСОБА_2 ,

встановив:

Заявниця ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення юридичного факту, а саме, що громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Кременець Тернопільської області та просить внести зміни до актового запису за № 36, складеного 21 лютого 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кременецького районного управління юстиції у Тернопільській області про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », у відомостях про батька дитини зазначити: "громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 "

В обґрунтування заяви заявниця вказує на те, що в період з січня 2011 року по 10 жовтня 2023 року ОСОБА_1 проживала однією сім`єю, без реєстрації шлюбу, з громадянином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Між ними були відносини як чоловіка та дружини, вони мали спільний бюджет та вели спільне домашнє господарство, піклувалися один про одного. Під час спільного проживання в них ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася дочка - ОСОБА_4 . Запис про батька дитини проводився за прізвищем матері. Заявниця прізвище дитині дала своє, а по батькові вказала цивільного чоловіка - « ОСОБА_7 ». Актовий запис про народження, з слів заявниці вчинений у відповідності ст.135 СК України. З пологового будинку заявницю з дитиною забрав ОСОБА_3 , з яким вони разом проживали, вели спільне господарство та виховували дочку ОСОБА_4 , до дня його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 . Витрати на поховання взяла на себе ОСОБА_1 , разом з матір`ю цивільного чоловіка. З моменту народження дочки ОСОБА_4 , ОСОБА_3 відразу та повністю визнав її своєю дитиною, утримував її, піклувався про неї, допомагав у вихованні та розвитку дитини, піклувався про заявницю і дочку, вони жили однією сім`єю, в будинку заявниці з 2011 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 . Після смерті цивільного чоловіка ОСОБА_3 , заявниця як законний представник дочки, в її інтересах, має намір з врахуванням стажу померлого ОСОБА_3 , оформити соціальну допомогу у зв`язку з втратою годувальника, а тому змушена звернутись з даною заявою до суду.

Заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 в судовому засіданні просять заявлені вимоги задовольнити з підстав, які наведені у ній.

В судове засідання представник Кременецького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районні Тернопільської області подала заяву в якій просить справу слухати у її відсутності.

Представник Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради в судове засідання не з`явився, однак подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Кременець Тернопільської області, у графі батько вказано « ОСОБА_9 », в графі мати « ОСОБА_1 ». Відомості про батька записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька № 00016865262 від 13.07.2016.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 27.10.2023 та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання № 00042044806, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні свідок ОСОБА_10 пояснила, що вона є матір`ю покійного ОСОБА_3 . В період з 2011 року 10 жовтня 2023 року заявниця та її син ОСОБА_3 , проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу. В лютому 2012 року у них народилась дочка. За життя син визнавав ОСОБА_4 своєю дочкою, любив її, піклувався про неї, утримував та займався її вихованням та розвитком. Внучка часто буває в неї в гостях бо вони проживають по сусідству .

Свідок ОСОБА_11 в судовому засіданні пояснила, що проживає по сусідству із заявницею та може підтвердити той факт, що ОСОБА_1 і ОСОБА_3 проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство, виховували дочку ОСОБА_4 , яку за життя ОСОБА_3 визнавав своєю дочкою, піклувався про неї.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_12 пояснила, що працює разом із заявницею. Їй відомо, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали однією сім`єю, у них народилась дочка ОСОБА_4 , яку вони разом виховували.

Свідок ОСОБА_13 в судовому засіданні пояснила, що вона проживає по сусідству. Заявниця і ОСОБА_3 12 років проживали однією сім`єю, виховували дочку ОСОБА_4 . За життя ОСОБА_14 визнавав своєю дочкою, ОСОБА_4 , піклувався про неї, утримував та займався її вихованням та розвитком. Від першого шлюбу у нього також є двоє дітей, які на даний час є повнолітніми.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3 у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК України. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) - як заінтересовані особи. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

У пункті 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15.06.2006 року №3 роз`яснюється, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це.

У пункті 15 Постанови Пленуму ВСУ від 31 березня 1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказано, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати.

Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України у рішенні суду про встановлення факту повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Згідно з ч. 1 ст. 134 СК України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Згідно з ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

З врахуванням наведено, суд дійшов висновку, що вищевказані письмові докази підтверджують факт батьківства, а саме того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Кременець Тернопільської області.

Встановлення факту батьківства померлого ОСОБА_3 щодо дитини ОСОБА_4 , породжує для дитини юридичні наслідки.

На підставі наведеного, керуючись ст. 121, 130, 134 СК України, ст. 12, 13, 76, 81, 83, 89, 263-265, 273, 315, 319 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Встановити факт батьківства, а саме факт, що громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є батьком ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Кременець Тернопільської області.

Внести зміни до актового запису за № 36, складеного 21 лютого 2012 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Кременецького районного управління юстиції у Тернопільській області про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , а саме: змінити прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », у відомостях про батька дитини зазначити: "громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Заявник: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Кременецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районі Тернопільської області, місцезнаходження: вул. Козубського, 4 м. Кременець Тернопільської області, код ЄДРПОУ 21161552.

Заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Кременецької міської ради Тернопільської області, місцезнаходження: вул. Шевченка, 56 м. Кременець Тернопільської області, код ЄДРПОУ 40210945

Повне судове рішення складено 04.04.2024.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118150722
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини,

Судовий реєстр по справі —601/407/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Білосевич Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні