Рішення
від 05.04.2024 по справі 569/4077/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/4077/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Ярославицька сільська рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - заявник), заінтересовані особи ОСОБА_2 , Ярославицька сільська рада Дубенського району Рівненської області, звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт належності Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ № 01379 від 20 травня 1999 року та Державного акта на право постійного користування землею серії РВ № 00020 від 03 травня 1995 року ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свою заяву мотивує тим, що народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Пугачівка Дубенського (на той час - Млинівського) району Рівненської області. Її батьками були ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Внаслідок укладення шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_3 вона змінила прізвище на ОСОБА_5 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Рівне помер її батько ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Дядьковичі Дубенського району Рівненської області померла її мати ОСОБА_4 .

За життя батьки набули у приватну власність ряд об`єктів нерухомого майна (житловий будинок, земельну ділянку для його будівництва та обслуговування, землі сільськогосподарського призначення, як на правах приватної власності, так і постійного користування), що набуті в шлюбі, однак зареєстровані на батька.

Крім того, батько ОСОБА_3 був засновником фермерського господарства «Урожай» (код ЄДРПОУ 22580481), створеного 26 липня 1995 року в с. Мальоване Дубенського (на той час - Млинівського) району Рівненської області.

Заповіту на випадок своєї смерті батьки не лишили.

Після відкриття спадщини по смерті батьків, вона та її брат ОСОБА_6 у межах визначеного законом строку звернулись письмово до приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу із заявами про прийняття спадщини, долучивши відповідні документи.

02 жовтня 2023 року нотаріусом видано три свідоцтва про право власності на спадкове майно за законом, а саме на 1/2 частину житлового будинку та на 1/2 кожної з двох земельних ділянок, за якими вона вже зареєструвала свої речові права. У свою чергу, брат ОСОБА_6 своїх свідоцтв про право власності на належну йому частку кожного із об`єктів спадкового майна ще не отримував.

Однак, у реалізації права на спадкування земельної ділянки для ведення селянського фермерського господарства, розміром 4,48 га та права постійного користування спадковим майном у вигляді земельної ділянки для ведення селянського фермерського господарства, розміром 10,0 га, що розташовані на території Ярославицької сільської ради Дубенського району Рівненської області та залишились по смерті батька, виявились об`єктивні перешкоди.

Постановою приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу №152/02-31 від 26 жовтня 2023 року ОСОБА_1 відмовлено у спадкуванні земельної ділянки для ведення селянського фермерського господарства, розміром 4,48 га., та у спадкуванні права постійного користування спадковим майном у вигляді земельної ділянки для ведення селянського фермерського господарства, розміром 10,0 га, що розташовані на території на даний час Ярославицької сільської ради Дубенського району Рівненської області. Підставою відмови стала виявлена нотаріусом розбіжність у написанні прізвища у свідоцтві про смерть спадкодавця, де вказано « ОСОБА_7 », та відповідно виданому за життя на ім`я спадкодавця державному акті на право приватної власності на землю серії РВ №01379 від 20 травня 1999 року, де помилково вказано « ОСОБА_8 », і виданому за життя на його ім`я державному акті на право постійного користування землею серії РВ №00020 від 03 травня 1995 року, де також помилково вказано « ОСОБА_8 », замість вірного « ОСОБА_7 ».

Разом з тим, належність ОСОБА_3 вказаних правовстановлюючих документів підтверджується рядом прижиттєвих документів, у яких написання прізвища батька вказано правильно: паспортом громадянина України ОСОБА_3 , серії НОМЕР_1 , де всі дані вказано вірно; паспортом громадянина України ОСОБА_4 , серії НОМЕР_2 , де зазначено що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є подружжям; довідкою Державного архіву Львівської області №Ф-6076-02/п від 06 лютого 2002 року, де зазначено що сім`я ОСОБА_7 , у т.ч. ОСОБА_3 у 1945 році зазнали переселення у Рівненську область з Польщі; рішенням Млинівського районного суду Рівненської області від 27 вересня 2000 року; довідкою відділу статистики у Млинівському районі серії АБ №657522; довіреністю від ОСОБА_4 на ім`я ОСОБА_3 ; прізвищами дітей спадкодавця « ОСОБА_7 »; рядом правовстановлюючих документів (документів що посвідчували право власності на нерухомість) на ім`я ОСОБА_3 ; свідоцтвами про смерть ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ; співзвучністю звучання та написання слів « ОСОБА_7 » та « ОСОБА_8 »; повним співпаданням інших відомостей у вказаних документах. Окрім того, усі інші відомості, зокрема ім`я « ОСОБА_9 » та по батькові « ОСОБА_10 » у вказаних державних актах повністю співпадають з іншими його документами, як прижиттєвими, так і виданими посмертно (свідоцтво про смерть), що свідчить про належність їх одній і тій же особі.

Від встановлення факту належності спадкодавцю державних актів залежить можливість виникнення у неї та ОСОБА_2 особистих майнових прав на спадкові земельні ділянки. У зв`язку з цим виникла необхідність встановлення факту належності правовстановлюючих документів.

У судове засідання заявник та її представник не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про час, дату та місце проведення судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку SMS. 05 квітня 2024 року заявник ОСОБА_1 подала заяву, в якій просила справу слухати у її відсутність, заяву підтримує повністю, просить задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце проведення судового засідання, що підтверджується довідкою про доставку SMS. 02 квітня 2024 року від ОСОБА_2 надійшла заява, в якій просить справу слухати у його відсутність, заяву підтримує повністю, просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання також не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце проведення судового засідання. 26 березня 2024 року від сільського голови Ярославицької сільської ради Дубенського району Рівненської області ОСОБА_11 надійшло клопотання про розгляд справи без участі заінтересованої особи, заяву ОСОБА_1 просить задовольнити в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Млинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Дубенському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), серії НОМЕР_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_6 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Млинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Дубенському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, серії НОМЕР_4

Померлі ОСОБА_4 та ОСОБА_3 є батьками ОСОБА_12 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_6 .

Як слідує з копії паспорта громадянина України ОСОБА_3 він був зареєстрований в с. Мальована Млинівського району Рівненської області. Разом з ним була зареєстрована дружина ОСОБА_4 , що підтверджується її копією паспорта громадянина України.

Архівною довідкою Державного архіву Львівської області від 06 червня 2002 року № Ф-6076-02/п підтверджується, що сім`я ОСОБА_7 , у тому числі і ОСОБА_3 , у 1945 році була переселена у Рівненську область з с. Крочин, Холмського повіту, Люблінського воєводства (Польща).

Рішенням Млинівського районного суду Рівненської області від 27 вересня 2000 року встановлено неправильність запису в книгах актів громадянського стану про народження ОСОБА_3 , вчиненого Млинівським райбюро ЗАГС та зобов`язано ЗАГС внести зміни в актовому записі на прізвище ОСОБА_7 , час та місце народження ІНФОРМАЦІЯ_7 , с. Крочин Польща.

Як слідує з довідки АБ № 657522 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, виданої відділом статистики у Млинівському районі Головного управління статистики у Рівненській області ОСОБА_3 був керівником ФГ «УРОЖАЙ», яке знаходиться в с. Мальоване Млинівського району Рівненської області, вид діяльності - вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності індексний номер 11599439 від 25 жовтня 2013 року підтверджується, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка за адресою Рівненська область, Млинівський район, с. Мальоване, кадастровий номер: 5623885000:03:002:0057.

Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності індексний номер 11600935 від 25 жовтня 2013 року підтверджується, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка за адресою Рівненська область, Млинівський район, с. Мальоване, кадастровий номер: 5623885000:03:002:0054.

Витягом з реєстру прав власності на нерухоме майно КП «РМБТІ» 12911113 від 15 грудня 2006 року підтверджується, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належав житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: АДРЕСА_1 .

02 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Моісєєвою А.В. видано свідоцтво про право на спадщину за законом ОСОБА_1 на 1/2 земельної ділянки, що розташована в селі Мальоване Дубенського району Рівненської області, яка належала померлому ОСОБА_3 , 1942 року народження, на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ № 01378, виданого Мальованською сільською радою 20 травня 1999 року на підставі рішення Новоукраїнської сільської ради від 06 грудня 1993 року № 25, та зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24 жовтня 2013 року, номер запису про право власності: 3068462, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 192991656238. Згідно з Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку серії НВ-99239941222023 кадастровий номер земельної ділянки площею 1,75 га 5623885000:03:002:0056, в тому числі за земельними угіддями гектарів: рілля 1,75 га.

02 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Моісєєвою А.В. видано свідоцтво про право на спадщину за законом ОСОБА_1 на 1/2 земельної ділянки, що розташована в селі Мальоване Дубенського району Рівненської області, яка належала померлому ОСОБА_3 , 1942 року народження, на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ № 01378, виданого Мальованською сільською радою 20 травня 1999 року на підставі рішення Новоукраїнської сільської ради від 06 грудня 1993 року № 25, та зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24 жовтня 2013 року, номер запису про право власності: 3068779, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 193009556238. Згідно з Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку серії НВ-9923993712023 кадастровий номер земельної ділянки площею 0,2500 га 5623885000:03:002:0055, в тому числі за земельними угіддями гектарів: під житловою забудовою одно- та двоповерховою - 0,2500.

02 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Моісєєвою А.В. видано свідоцтво про право на спадщину за законом ОСОБА_1 на 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 . Житловий будинок з господарськими будівлями належав ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого виконавчим комітетом Мальованицької сільської ради 25 лютого 2004 року

Відповідно до Державного акта на право постійного користування землею серії РВ 00020, виданого 03 травня 1995 року, ОСОБА_13 надано у постійне користування земельну ділянку площею 10 гектарів, що розташована на території Новоукраїнської сільської Ради народних депутатів для ведення селянського/фермерського/господарства.

Відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ 01379, виданого 20 травня 1999 року, ОСОБА_13 , який мешкає в с. Мальована, Млинівського району, належить земельна ділянка площею 4,48 га, яка розташована на території Мальованської сільської ради. У вказаному державному акті внесено виправлення у прізвище особи, якій видано Державний акт на «Фіалко» і начальником Управління держземагенства у Млинівському районі Рівненської області вказано, що виправленому на « ОСОБА_7 » вірити.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 152/02-31 від 26 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Моісєєвою А.В. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ 01379 та Державного акта на право постійного користування землею серії РВ 00020. Підставою відмови стала виявлена нотаріусом розбіжність у написанні прізвища у свідоцтві про смерть спадкодавця, де вказано « ОСОБА_7 », та в Державних актах на право приватної власності на землю серії РВ №01379 від 20 травня 1999 року та на право постійного користування землею серії РВ №00020 від 03 травня 1995 року, де вказано прізвище « ОСОБА_8 ».

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК України) суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

З листа Верховного Суду України від 01 січня 2012 року «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вбачається, що коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1ст. 256 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте, сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Згідно п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаним у свідоцтві про народження або в паспорті, в тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акта на право постійного користування землею, серії РВ 00020, виданого 03 травня 1995 року на підставі рішення Млинівської районної Ради народних депутатів від 14 лютого 1995 року № 33, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 52, та Державного акта на право приватної власності на землю серії РВ 01379, виданого 20 травня 1999 року на підставі рішення Мальованської сільської Ради народних депутатів від 21 березня 1997 року № 10, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1099, виданих на ім`я ОСОБА_13 , що необхідно заявнику для оформлення спадщини.

Аналіз досліджених судом документів та письмових доказів, свідчить, що в Державному акті на право постійного користування землею, серії РВ 00020, виданого 03 травня 1995 року на підставі рішення Млинівської районної Ради народних депутатів від 14 лютого 1995 року № 33, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 52 та в Державному акті на право приватної власності на землю, серії РВ 01379, виданого 20 травня 1999 року на підставі рішення Мальованської сільської Ради народних депутатів від 21 березня 1997 року № 10, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1099, була допущена помилка у написанні прізвища, а саме замість « ОСОБА_7 » було зазначено « ОСОБА_8 ». Суд зауважує, що вказані державні акти були видані у 1995 та у 1999 році, а вже у 2000 році судовим рішенням було встановлено неправильність запису в актовому записі про народження ОСОБА_3 , де його прізвище помилково вказано « ОСОБА_8 ». 14 листопада 2002 року Млинівським РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_3 видано паспорт, де його прізвище вказано ОСОБА_7 .

Оскільки на теперішній час в позасудовому порядку внесення змін щодо прізвища у зазначених державних актах є неможливим, а встановлення факту належності правовстановлюючих документів необхідно для оформлення спадщини, суд доходить висновку про обґрунтованість заяви та необхідність її задоволення повністю.

Керуючись статтями 76-81, 83, 258-259, 263-268, 273, 293, 315, 319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р I Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_2 , Ярославицька сільська рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акта на право постійного користування землею, серії РВ 00020, виданого 03 травня 1995 року на підставі рішення Млинівської районної Ради народних депутатів від 14 лютого 1995 року № 33, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 52, на ім`я ОСОБА_13 та Державного акта на право приватної власності на землю, серії РВ 01379, виданого 20 травня 1999 року на підставі рішення Мальованської сільської Ради народних депутатів від 21 березня 1997 року № 10, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 1099, на ім`я ОСОБА_13 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_8 .

Заінтересована особа Ярославицька сільська рада Дубенського району Рівненської області, місцезнаходження: вул. Садова, буд. 7А, с. Ярославичі Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04386901.

Повне судове рішення складено 05 квітня 2024 року.

Суддя О.О. Першко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118155592
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —569/4077/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні