Рішення
від 05.04.2024 по справі 690/787/23
ВАТУТІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №690/787/23

Провадження №2/690/50/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року м. Ватутіне

Ватутінський міський суд Черкаської області

в складі: головуючого судді Здоровила В.А.

за участю секретаря Руденко В.М.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Звенигородської державної нотаріальної контори Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ), Звенигородського відділу державної виконавчої служби у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) про зняття арешту з нерухомого майна, -

в с т а н о в и в:

представник позивача просить суд припинити обтяження та вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 12725980, дата державної реєстрації обтяження: 02.02.2007 10:51:35, зареєстровано ОСОБА_3 , Ватутінською міською державною нотаріальною конторою, Звенигородського районного нотаріального округу, Черкаської області, загальні відомості: предмет обтяження, складові частини, суб`єкти, документи, оператор, вид обтяження: заборона на нерухоме майно, зміст, характеристика обтяження, архівні дані: 3364725, опис предмета обтяження все майно в с. Юрківка, невизначене майно, дані про реєстрацію, до поновлення/перенесення відомостей про речові права, назва реєстру: Єдиний реєстр заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, дата реєстрації: 02.02.2007 10:51:35, реєстраційний номер: 4440932, предмет обтяження невизначене майно, все майно в с. Юрківка, особа, майно права якого обтяжуються, суб`єкт є власником фізична особа: ОСОБА_4 , причина відсутності коду: інша причина відсутності коду країна громадянства: без громадянства, дані не верифіковано, адреса місця проживання, адреса у довільному форматі: с. Юрківка, посилаючись на те, що 24.12.2015в м.Ватутіне,Черкаської областіприватним нотаріусомВатутінського нотаріального округубуло посвідченодоговір купівлі-продажу квартири АДРЕСА_1 ,яку придбав ОСОБА_4 .. 05.02.2023 в Єттінген-Шеппах Федеративної Республіки Німеччина ОСОБА_4 помер, після смерті ОСОБА_4 у приватного нотаріуса Звенигородського нотаріального округу Побіянської Н.Б відкрилася спадкова справа №126/2023, ОСОБА_4 заповіт не залишив. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою ОСОБА_4 та є спадкоємцем першої черги на спадкування за законом, а тому ОСОБА_2 , як представник неповнолітньої доньки та в її інтересах звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак при оформленні спадкових прав стало відомо наявна актуальна інформація про реєстрацію обтяження: 12725980. Згідно відомостейз Державногореєстру речовихправ булонакладено арештна нерухомемайно ОСОБА_4 ,жителя с.Юрківка.

Враховуючи те, що накладений відповідачем арешт не було знято у зв`язку зі смертю боржника і це стало перешкодою позивачу, в інтересах неповнолітньої дочки в отриманні свідоцтва про право на спадщину та позбавляє її права вільно володіти, користуватися та розпоряджатися успадкованим майном, а тому позивач і змушена звернутися до суду за захистом своїх прав з даним позовом. Судові витрати позивач залишає за собою.

Представник відповідача Звенигородської державної нотаріальної контори Черкаської області Центрального МУМЮ (м. Київ) в підготовче судове засідання не з`явився, завідувач надіслала до суду клопотання, в якому просить розгляд справи провести буз участі представника, проти задоволення позову не заперечує, у вирішенні всіх питань по справі покладається на розсуд суду.

Представник відповідача Звенигородського ВДВС у Звенигородському районі Черкаської області Центрального МУМЮ (м.Київ) в підготовче судове засідання не з`явився, заступник начальника подав до суду клопотання про розгляд справи у відсутності державного виконавця за наявними матеріалами у справі.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем в порядку ст. 206 цього Кодексу.

Так, згідно вимог ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Заслухавши представника позивача та дослідивши письмові докази справи, суд вважає за необхідне позовні вимоги задовольнити повністю, вимоги позивача законні та обґрунтовані.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

24.12.2015 в м. Ватутіне, Черкаської області приватним нотаріусом Ватутінського нотаріального округу було посвідчено договір купівлі-продажу квартири (а.с.22-23) серія НАС 672235, відповідно до якого ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_1 придбав квартиру АДРЕСА_1 .

05.02.2023 в Єттінген-Шеппах Федеративної Республіки Німеччина ОСОБА_4 помер, що підтверджується витягом свідоцтва про смерть №S3/2023 (а.с.16).

Після смерті ОСОБА_4 у приватного нотаріуса Звенигородського нотаріального округу Побіянської Н.Б відкрилася спадкова справа №126/2023, що стверджується витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі (а.с.27) та повідомленням про відкриття спадкової справи (а.с.24-25). ОСОБА_4 заповіт не залишив.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про народження (а.с.10).

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той із подружжя, який його пережив, та батьки.

ОСОБА_5 є спадкоємицею першої черги, а тому ОСОБА_2 , як представник неповнолітньої доньки та в її інтересах звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини та отримала витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 72619355 (а.с.27).

Однак при оформленні спадкових прав стало відомо, що згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, наявна актуальна інформація про реєстрацію обтяження: 12725980, дата державної реєстрації обтяження: 02.02.2007 10:51:35, зареєстровано ОСОБА_3 , Ватутінською міською державною нотаріальною конторою, Звенигородського районного нотаріального округу, Черкаської області, загальні відомості: предмет обтяження, складові частини, суб`єкти, документи, оператор, вид обтяження: заборона на нерухоме майно, зміст, характеристика обтяження, архівні дані: 3364725, опис предмета обтяження все майно в с. Юрківка, невизначене майно, дані про реєстрацію, до поновлення/перенесення відомостей про речові права, назва реєстру: Єдиний реєстр заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, дата реєстрації: 02.02.2007 10:51:35, реєстраційний номер: 4440932, предмет обтяження невизначене майно, все майно в с. Юрківка, особа, майно права якого обтяжуються, суб`єкт є власником фізична особа: ОСОБА_4 , причина відсутності коду: інша причина відсутності коду країна громадянства: без громадянства, дані не верифіковано, адреса місця проживання, адреса у довільному форматі: с. Юрківка, що стверджується копією витягу (а.с.11).

Згідно відомостейз Державногореєстру речовихправ постановоюпро арештмайна боржникавід 31.01.2004,виданою Звенигородськимвідділом ДВСбуло накладеноарешт нанерухоме майно ОСОБА_4 ,жителя с.Юрківка(а.с.12).

Враховуючи те, що накладений відповідачем арешт не було знято у зв`язку зі смертю боржника і це стало перешкодою позивачу, в інтересах неповнолітньої дочки в отриманні свідоцтва про право на спадщину та позбавляє її права вільно володіти, користуватися та розпоряджатися успадкованим майном, а тому позивач і змушена звернутися до суду за захистом своїх прав з даним позовом.

Відповідно з ст. 1 Першого Протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до вимог ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.06.2016 № 5 «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна» позов про зняття арешту з майна може бути пред`явлений власником, а також особою, яка володіє на підставі закону чи договору або іншій законній підставі майном, що не належить боржнику (речове право на чуже майно).

Наразі позивач, як представник неповнолітньої позбавлена можливості оформити і реалізувати її право власності у повній мірі, в тому числі позбавлена можливості оформити спадкові права після смерті ОСОБА_4 на квартиру АДРЕСА_1 , оскільки вищевказана квартира знаходиться під обтяженням на підставі постанови про арешт майна боржника від 31.01.2004.

П. 9 ст. 34Закону України "Про нотаріат"передбачена така нотаріальна дія як зняття заборони щодо відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), що підлягають державній реєстрації.

Ст. 74Закону України "Про нотаріат"встановлює, що одержавши повідомлення установи банку, підприємства чи організації про погашенняпозики(кредиту), повідомлення про припиненняіпотечного договоруабо договору застави, а такожприпинення чи розірвання договору довічного утримання, звернення органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини,нотаріус знімає заборону відчуженняжилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.

Підсумовуючи вище викладене відповідач позбавлений самостійно зняти заборону.

Безпосередньо процедура зняття заборони відчуження нерухомого майна регламентована п. 5 гл. 15 розд. IIПорядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, а саме:нотаріус знімає заборону відчуження майна при одержанні повідомлення: кредитора про погашенняпозики; про припинення (розірвання, визнання недійсним)договору застави (іпотеки); про припинення договору іпотеки у зв`язку з набуттям іпотекодержателем права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов`язання, після припинення договору іпотеки у зв`язку з відчуженням іпотекодержателем предмета іпотеки; про припинення, розірвання, визнання недійснимдоговору ренти,довічного утримання (догляду),спадкового договору; органів опіки та піклування про усунення обставин, що обумовили накладення заборони відчуження майна дитини; про скасування рішення суду прооголошення фізичної особи померлоюабо закінчення п`ятирічного строку з часу відкриття спадщини на майно особи, оголошеної померлою; про смерть другого з подружжя, що склали спільний заповіт; про скасування рішення суду пропозбавлення батьків дитини батьківських правабовідібрання дитини без позбавлення батьківських прав; про смерть відчужувача за спадковим договором або про смерть другого з подружжя, що уклали спадковий договір; про відчуження майна, переданого під виплату ренти; за рішенням суду; в інших випадках, передбачених законом.

А тому враховуючи викладене, суд вважає за необхідне припинити обтяження та вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 12725980, дата державної реєстрації обтяження: 02.02.2007 10:51:35, зареєстровано ОСОБА_3 , Ватутінською міською державною нотаріальною конторою, Звенигородського районного нотаріального округу, Черкаської області, загальні відомості: предмет обтяження, складові частини, суб`єкти, документи, оператор, вид обтяження: заборона на нерухоме майно, зміст, характеристика обтяження, архівні дані: 3364725, опис предмета обтяження все майно в с. Юрківка, невизначене майно, дані про реєстрацію, до поновлення/перенесення відомостей про речові права, назва реєстру: Єдиний реєстр заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, дата реєстрації: 02.02.2007 10:51:35, реєстраційний номер: 4440932, предмет обтяження невизначене майно, все майно в с. Юрківка, особа, майно права якого обтяжуються, суб`єкт є власником фізична особа: ОСОБА_4 , причина відсутності коду: інша причина відсутності коду країна громадянства: без громадянства, дані не верифіковано, адреса місця проживання, адреса у довільному форматі: с. Юрківка, оскільки наявні правові підстави для зняття арешту.

На підставі викладеного, ст. 41 Конституції України, ст. 15, 16, 321, 391 ЦК України, Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.06.2016 №5 «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна», ст. 34, 74 Закону України «Про нотаріат» та керуючись ст. 2, 3, 4, 5, 12, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 83, 200, 206, 223, 247, 263, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

позов ОСОБА_2 до Звенигородської державної нотаріальної контори Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ), Звенигородського відділу державної виконавчої служби у Звенигородському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Київ) про зняття арешту з нерухомого майна задовольнити повністю.

Припинити обтяження та вилучити з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 12725980, дата державної реєстрації обтяження: 02.02.2007 10:51:35, зареєстровано ОСОБА_3 , Ватутінською міською державною нотаріальною конторою, Звенигородського районного нотаріального округу, Черкаської області, загальні відомості: предмет обтяження, складові частини, суб`єкти, документи, оператор, вид обтяження: заборона на нерухоме майно, зміст, характеристика обтяження, архівні дані: 3364725, опис предмета обтяження все майно в с. Юрківка, невизначене майно, дані про реєстрацію, до поновлення/перенесення відомостей про речові права, назва реєстру: Єдиний реєстр заборон відчуження об?єктів нерухомого майна, дата реєстрації: 02.02.2007 10:51:35, реєстраційний номер: 4440932, предмет обтяження невизначене майно, все майно в с. Юрківка, особа, майно права якого обтяжуються, суб`єкт є власником фізична особа: ОСОБА_4 , причина відсутності коду: інша причина відсутності коду країна громадянства: без громадянства, дані не верифіковано, адреса місця проживання, адреса у довільному форматі: с. Юрківка.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий В.А. Здоровило

Повний текст рішення виготовлено 05 квітня 2024 року.

СудВатутінський міський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118155916
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —690/787/23

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Ватутінський міський суд Черкаської області

Здоровило В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні