Рішення
від 27.03.2024 по справі 144/344/24
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/344/24

Провадження № 2-о/144/26/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" березня 2024 р. Теплицький районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді - Германа О.С.,

присяжних - Насальської В.Д., Кострійчук Т.Ю.,

секретаря судового засідання - Пігулі А.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

за участю заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника служба у справах дітей Теплицької селищної ради - Гижко О.Г.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в смт. Теплик цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Теплицької селищної ради, Теплицький районний відділ ДРАЦС у Гайсинському районні Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Своєю заявою до суду ОСОБА_1 просив винести рішення про усиновлення ним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася в с. Удич Теплицького району Вінницької області..

Вказав, що 14 січня 2023 року уклав шлюб з ОСОБА_2 , яка є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зі своєю дружиною та дитиною проживають разом по АДРЕСА_1 . До ОСОБА_4 відноситься, як до своєї рідної, та вона його сприймає як свого батька, відчуває спорідненість з дитиною та займається її вихованням, матеріально забезпечує. Стосунки з дитиною доброзичливі. Дитина потребує батьківської турботи, вона повинна відчувати його своїм повноцінним батьком, що може бути досягнуто шляхом її усиновлення. Заявник зазначив, що матеріально забезпечений та має усі можливості для усиновлення дитини. Працює( військовий) та має заробітну плату в розмірі 25000 грн. щомісячно, проживають у будинку з усіма зручностями, обмежено дієздатним чи недієздатним визнаний не був, згідно медичного висновку має добрий стан здоров`я, інфекційними захворюваннями не хворіє, на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері не перебуває, групи інвалідності не має, стороннього догляду не потребую.

Матір неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 дала згоду на усиновлення дитини, про що свідчить заява від 29 листопада 2023 року.

Батько неповнолітньої дитини - ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , дав згоду на усиновлення дитини, про що свідчить заява від 29 листопада 2023 року.

Служба у справах дітей Гайсинської районної військової адміністрації надала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини від 19.02. 2024 року № 02-25-399.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримав, просив задовольнити її в повному обсязі.

Заінтересова особа ОСОБА_2 підтримала заяву ОСОБА_1 та просила задовільнити.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Теплицької селищної ради Гайсинського району Вінницької області - Гижко О.Г., заяву ОСОБА_1 підтримала, та не заперечувала, щодо її задоволення.

Від заінтересованої особи Теплицького РВ ДРАЦС у Гайсинському районі Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), до суду надійшла заява про розгляд справи без участі їх представника, проти задоволення заяви ОСОБА_1 , не заперечують.

Суд, заслухавши заявника, заінтересовану особу, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 14 січня 2023 року уклав шлюб з ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб Серії НОМЕР_1 , яка є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 від 25 травня 2015 року, яке видано виконкомом Удицької сільської ради Теплицького району Вінницької області України. Матір неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 дала згоду на усиновлення дитини, про що свідчить заява від 29 листопада 2023 року (а.с.11). Батько неповнолітньої дитини - ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , дав згоду на усиновлення дитини, про що свідчить заява від 29 листопада 2023 року (а.с.10). Служба у справах дітей Гайсинської районної військової адміністрації надала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини від 19.02. 2024 року № 02-25-399(а.с.14-15).

Згідно ст. 207 СК України - усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України - усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу).

Усиновлювачем може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років (ч. ч. 1, 2 ст. 211 СК України).

Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. Згода батьків на усиновлення може бути надана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ч. ч. 1-3, 5, 6 ст. 217 СК України).

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ст. 223 СК України).

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При встановленні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини (ст. 224 СК України).

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ст. 225 СК України).

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст. 229 СК України).

Відповідно до вимог ст. 231 СК України - якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Оскільки судом встановлено, що усиновлення неповнолітньої ОСОБА_3 не суперечить її інтересам, так як заявник проживає у шлюбі з матір`ю дитини, проявляє до дитини батьківську турботу, фізично здоровий, здатний створити для дитини належний матеріально-побутовий рівень проживання, спроможний забезпечити її належне виховання, навчання та утримання, стабільні та гармонійні умови життя і може бути її усиновлювачем, тому заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Суд також вважає за можливе задовольнити вимогу заявника та записати його батьком усиновленої диьтини, про що внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 .

Відповідно до ст. 233 СК України - на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 207, 208, 217, 218, 220, 223-225, 229, 231 СК України, ст. ст. 4, 76-81, 89, 263-265, 313, 314 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Теплицької селищної ради, Теплицький районний відділ ДРАЦС у Гайсинському районні Вінницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення дитини - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянство Україна, усиновителем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народився в с. Удич Теплицького району Вінницької області.

Теплицькому відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Київ) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: змінити прізвище дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », по батькові дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ім`я , дату та місце народження дитини залишити без змін, видавши нове свідоцтво про народження дитини з урахуванням внесених змін, вказавши:

батько дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянство Україна;

прізвище дитини- ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянство Україна;

по батькові дитини - ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

змінити прізвище матері з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_2 » інші відомості про дитину залишити без змін.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Учасники справи, яким повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 04.04.2024.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118158960
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —144/344/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні