Ухвала
від 05.04.2024 по справі 290/440/23
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

290/440/23

У Х В А Л А

05квітня 2024 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., з участю секретаря судового засідання Багінської В.І.,під час розгляду у підготовчому засіданні цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Романівської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

В квітні 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Романівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, в якому зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Спадкоємцем за законом після померлої матері є вона.

За життя ОСОБА_2 була членом КСП «За врожай» с. Червоні Хатки Дзержинського (нині Житомирського) району Житомирської області та перебувала з ним у трудових відносинах, була включена до списку членів КСП «За врожай» с. Червоні Хатки Дзержинського (нині Житомирського) району Житомирської області, які мають право на земельну частку (пай).

Вказала, що 15 березня 2023 року Романівською державною нотаріальною конторою їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майновий пай члена КСП «За врожай» с. Червоні Хатки Дзержинського (нині Житомирського) району Житомирської області, після померлої ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю документа, що посвідчує право власності спадкодавця на нерухоме майно.

Посилаючись на те, що її померла мати мала право на земельну частку (пай), але за життя не отримала сертифікат на земельну частку (пай), позивач просить визнати за нею право на земельну частку (пай) члена КСП «За врожай» с. Червоні Хатки Дзержинського (нині Житомирського) району Житомирської області, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В підготовче засідання, призначене на05 квітня 2024 року,учасники справи, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце підготовчого засідання, не з`явилися. Позивачем заявлено клопотання про розгляд справи за її відсутності

Водночас, позивачем подано до суду клопотання (заяву), датовану 10 січня 2024 року, в якому остання уточнила позовні вимоги (предмет спору) та просить визнати за нею право на земельну частку (пай) члена КСП «За врожай» с. Червоні Хатки Дзержинського (нині Житомирського) району Житомирської області розміром 6,41 умовних кадастрових гектарів в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Крім цього, позивачем заявлено клопотання про витребування копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та про приєднання до матеріалів даної справи копії листа Романівської державної нотаріальної контори про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) та копії державного акту на право колективної власності на землю КСП «За врожай» с. Червоні Хатки.

Відповідно до частини 2 статті 197 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), у підготовчому засіданні суд, серед іншого, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві; вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Частинами 1 та 2 статті 182 ЦПК України передбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

За змістом частини 2 та 3 статті 49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви, а також вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог.

Статтею 84ЦПК Українипередбачено правоучасника справи,у разінеможливості самостійнонадати докази,подати клопотанняпро витребуваннядоказів судом,в якомуповинно бутизазначено: якийдоказ витребовується; обставини,які можепідтвердити цейдоказ,або аргументи,які вінможе спростувати; підстави,з якихвипливає,що цейдоказ маєвідповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Враховуючи вказані положення цивільного процесуального законодавства, суд вважає, що клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню, а клопотання (заява) про уточнення позовних вимог підлягає прийняттю до розгляду судом.

Разом з цим, суд, враховуючи принцип диспозитивності цивільного судочинства, вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та долучити до матеріалів даної справи подані останньою докази.

Відповідно до частини 2 статті 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначенічастиною 2статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відкладаючи підготовче засідання в даній справі, суд зауважує, що Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб, а також враховує пункт 5 Рекомендацій Ради суддів України, який оприлюднено 02 березня 2022 року, щодо роботи судів в умовах воєнного стану та можливості відкладення розгляду справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та зняття їх з розгляду.

Керуючись статтями49, 84, 198, 258-260 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Прийняти до розгляду клопотання (заяву) позивача ОСОБА_1 від 10 січня 2024 року про уточнення позовних вимог.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про долучення доказівзадовольнити.

Відкласти підготовчезасідання уцивільній справіза позовомза позовом ОСОБА_1 доРоманівської селищноїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті провизнання прававласності впорядку спадкування на 02 травня 2024 року на 12 годину.

Витребувати від Романівської державної нотаріальної контори (адреса місцязнаходження: вул. Кооперативна, 17 смт. Романів Житомирського району Житомирської області) копію матеріалів спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк для подачі до суду доказів - до 01 травня 2024 року.

Відповідно до частин 7-9 статті 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.В. Ковальчук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118165067
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —290/440/23

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні