Ухвала
від 04.04.2024 по справі 440/4657/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

04 квітня 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/4657/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сич С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Литвин М.О.,

представника позивача Цибульської М.Л.,

представника відповідача Козченко Н.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання Пенсійного фонду України про заміну відповідача у справі №440/4657/20 за адміністративним позовом Полтавської обласної прокуратури до Пенсійного фонду України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України", про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Прокуратура Полтавської області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення від 14.08.2020 №244 про повернення коштів в сумі 178128,30 грн. та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне страхування у вигляді штрафу в сумі 89064,15 грн.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 03 грудня 2020 року у справі №440/4657/20, яке залишено без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2021 року у справі №440/4657/20, адміністративний позов Полтавської обласної прокуратури до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України" про визнання протиправним та скасування рішення - задоволено. Визнано протиправним та скасовано рішення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області № 244 від 14.08.2020 року про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на користь Полтавської обласної прокуратури судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 4007,89 грн. (чотири тисячі сім гривень вісімдесят дев`ять копійок).

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 10 січня 2024 року у справі №440/4657/20 касаційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області - задоволено частково. Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 03 грудня 2020 року та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2021 року по справі №440/4657/20 скасовано, а справу направлено на новий розгляд до Полтавського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року адміністративну справу за позовом Полтавської обласної прокуратури до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України", про визнання протиправним та скасування рішення прийнято до провадження. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання.

29 лютого 2024 року до суду надійшло клопотання позивача про заміну відповідача у справі №440/4657/20 на його правонаступника Пенсійний фонд України.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 29 лютого 2024 року допущено заміну відповідача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області його правонаступником Пенсійним фондом України (ідентифікаційний код 00035323, вул. Бастіонна, 9, м. Київ, 01601).

07 березня 2024 року до суду надійшло клопотання Пенсійного фонду України про заміну неналежного відповідача у справі Пенсійний фонд України на належного відповідача - Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, зважаючи на повноваження та компетенцію територіального органу Пенсійного фонду України.

Представник відповідача у підготовчому засіданні підтримав клопотання про заміну відповідача.

Представник позивача у підготовчому засіданні при вирішенні клопотання покладався на розсуд суду, зазначав про доцільність залучення Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області до участі у справі як співвідповідача.

Треті особи в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце підготовчого судового засідання повідомлені в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України, про причини неявки в судове засідання не повідомили.

Вирішуючи клопотання Пенсійного фонду України про заміну відповідача у справі №440/4657/20, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач - це суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Частинами 3, 4 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Згідно з приписами частини 7 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21.09.2022 №2620-IX (далі - Закон №2620-IX), яким Закон України від 03.09.1999 №1105-XIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №1105-XIV), викладений в новій редакції.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону №1105-XIV (тут і надалі в редакції Закону №2620-IX) уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XIV визначено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Державну реєстрацію припинення юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області в результаті її реорганізації здійснено 19.05.2023.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань підтверджено, що юридичною особою - правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області є Пенсійний фонд України (ідентифікаційний код 00035323) /том 2 а.с. 78-83/.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні відомості про те, що Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області.

Зважаючи, що предметом оскарження у цій справі є рішення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області від 14.08.2020 №244 про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань визначено Пенсійний фонд України, немає підстав вважати, що Пенсійний фонд України є неналежним відповідачем у цій справі №440/4657/20.

Водночас, суд враховує, що відповідно до пункту 6 частини 2 статті 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" уповноважений орган управління та його територіальні органи відповідно до покладених на них завдань: здійснюють контроль за використанням страхових коштів, перевірку правильності їх використання страхувальниками із застосуванням ризик-орієнтованих підходів, контроль за веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосовують у встановленому законодавством порядку фінансові санкції та накладають адміністративні штрафи.

За приписами частини 8 статті 8 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" право застосовувати фінансові санкції та накладати адміністративні штрафи від імені уповноваженого органу управління мають керівники територіальних органів уповноваженого органу управління та їх заступники.

З огляду на викладене вище, враховуючи предмет спору у цій справі та факт припинення юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, а також зважаючи на те, що наразі повноваження щодо застосування у встановленому законодавством порядку фінансових санкцій та накладення адміністративних штрафів в силу закону здійснює уповноважений орган управління та його територіальні органи, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі №440/4657/20 як співвідповідача Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927, вул. Гоголя, 34, м. Полтава, 36000).

На підставі викладеного, керуючись статтями 48, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання Пенсійного фонду України про заміну відповідача у справі №440/4657/20 - відмовити.

Залучити до участі у справі №440/4657/20 як співвідповідача Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927, вул. Гоголя, 34, м. Полтава, 36000).

Запропонувати співвідповідачу Головному управлінню Пенсійного фонду України в Полтавській області у строк до 22 квітня 2024 року надати до суду відзив на позов разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити, що у разі ненадання співвідповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами, а неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову в силу частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали складено 04 квітня 2024 року.

СуддяС.С. Сич

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118170311
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —440/4657/20

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 10.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні