Ухвала
від 29.02.2024 по справі 440/4657/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

29 лютого 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/4657/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Сич С.С.,

за участю:

секретаря судового засідання Литвин М.О.,

представника позивача Цибульської М.Л.,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання позивача про заміну відповідача у справі №440/4657/20 за адміністративним позовом Полтавської обласної прокуратури до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України", про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

Прокуратура Полтавської області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Головного управління Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення від 14.08.2020 № 244 про повернення коштів в сумі 178128,30 грн. та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне страхування у вигляді штрафу в сумі 89064,15 грн.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду (суддя Головко А.Б.) від 16 вересня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі 440/4657/20.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду (суддя Головко А.Б.) від 20 жовтня 2020 року залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, ОСОБА_1 та Державну установу "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України".

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 03 грудня 2020 року у справі №440/4657/20 (суддя Головко А.Б.) адміністративний позов Полтавської обласної прокуратури до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України" про визнання протиправним та скасування рішення - задоволено. Визнано протиправним та скасовано рішення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області № 244 від 14.08.2020 року про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області на користь Полтавської обласної прокуратури судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 4007,89 грн. (чотири тисячі сім гривень вісімдесят дев`ять копійок).

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2021 року у справі №440/4657/20 апеляційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області залишено без задоволення. Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 03.12.2020 року по справі №440/4657/20 залишено без змін.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 10 січня 2024 року у справі №440/4657/20 касаційну скаргу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області - задоволено частково. Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 03 грудня 2020 року та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 11 березня 2021 року по справі №440/4657/20 скасовано, а справу направлено на новий розгляд до Полтавського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року адміністративну справу за позовом Полтавської обласної прокуратури до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , Державна установа "Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України", про визнання протиправним та скасування рішення прийнято до провадження. Справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання.

29 лютого 2024 року до суду надійшло клопотання позивача про заміну відповідача у справі №440/4657/20 на його правонаступника Пенсійний фонд України. В обґрунтування цього клопотання позивач зазначає, що Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області припинено як юридична особа, а його правонаступником є Пенсійний фонд України, про що зазначено в Єдиному державному реєстрі.

Вирішуючи клопотання позивача про заміну відповідача у справі №440/4657/20, суд дійшов наступних висновків.

01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 21.09.2022 №2620-IX (далі - Закон №2620-IX), яким Закон України від 03.09.1999 №1105-XIV "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №1105-XIV), викладений в новій редакції.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону №1105-XIV (тут і надалі в редакції Закону №2620-IX) уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XIV визначено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" припинено з 01 січня 2023 року, реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, зокрема, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1467 "Про затвердження Порядку здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" установлено, що виконавча дирекція Фонду соціального страхування та її робочі органи передають Пенсійному фонду України в електронній формі виплатні документи на січень 2023 р. засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів до 2 січня 2023 р., а бази даних, носії інформації та програмне забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі - страхові виплати), за актами приймання-передачі - до 20 січня 2023 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 №1323 "Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням" встановлено, що залишки коштів, які утворилися на рахунках виконавчої дирекції Фонду соціального страхування та її робочих органів станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок Пенсійного фонду України, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов`язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок Пенсійного фонду України для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування".

Згідно з частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Державну реєстрацію припинення юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області в результаті її реорганізації здійснено 19.05.2023.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань підтверджено, що юридичною особою - правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області є Пенсійний фонд України (ідентифікаційний код 00035323) /том 2 а.с. 78-83/.

Статтею 52 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає за необхідне допустити заміну відповідача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області його правонаступником Пенсійним фондом України (ідентифікаційний код 00035323, вул. Бастіонна, 9, м. Київ, 01601).

На підставі викладеного, керуючись статтями 52, 243, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Допустити заміну відповідача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області його правонаступником Пенсійним фондом України (ідентифікаційний код 00035323, вул. Бастіонна, 9, м. Київ, 01601).

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали до Другого апеляційного адміністративного суду, в порядку, визначеному частиною 8 статті 18, частинами 7-8 статті 44 та статтею 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складено 29 лютого 2024 року.

СуддяС.С. Сич

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено04.03.2024
Номер документу117348528
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —440/4657/20

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 29.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 10.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 11.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні