Рішення
від 28.03.2024 по справі 466/6410/20
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/6410/20

Провадження № 2/463/157/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого - судді Нора Н.В.

при секретарі - Заверуха О.Б.

з участю:

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Бенцарука Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Львові справу за позовом ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_4 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова (місце знаходження: м. Львів, вул. Батуринська, 2, ЄДРПОУ 07638027) про визнання права на користування житловим приміщенням та зобов`язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в:

позивачі звернулися до суду з позовом, в якому з врахуванням уточнених позовних вимог просять визнати право на користування житловим приміщенням: АДРЕСА_1 за ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ; зобов`язати Квартирно-експлуатаційний відділ м.Львова Міністерства оборони України зареєструвати позивачів у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 .

Позов мотивують тим, що 08.06.1996 року зареєстрували шлюб, від якого у них народилось двоє дітей - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Син ОСОБА_5 є інвалідом дитинства І групи та потребує постійного стороннього догляду і допомоги. Позивач ОСОБА_3 є колишнім військовослужбовцем, ветераном військової служби. Позивач ОСОБА_4 є військовослужбовцем, ветераном війни, учасником бойових дій. ОСОБА_3 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 . Проте, проживають з 01.01.2008 року у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 , в кімнаті, що надав їм для проживання Квартирно-експлуатаційний відділ м.Львова Міністерства оборони України, оплачують житлово-комунальні послуги, але останній не надав їм ордер для проживання і не зареєстрував їх за даною адресою. У зв`язку з чим змушені звернутись до суду. В обґрунтування позовних вимог посилається на додані до позовної заяви письмові докази, які підтверджують право вимоги до відповідача.

Ухвалою суду від 08 лютого 2023 року прийнято позов до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено таку до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Представник позивачів в судовому засіданні позов підтримав з мотивів, викладених у ньому. Просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні відносно задоволення позову заперечив,просить в позові відмовити.

Заслухавши пояснення учасників процесу, перевіривши матеріали справи, оцінивши в сукупності зібрані у справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_3 є колишнім військовослужбовцем, ветераном військової служби; позивач ОСОБА_4 є військовослужбовцем, ветераном війни, учасником бойових дій, що підтверджується копіями військових квитків та копіями посвідчень, наявними в матеріалах справи.

Позивачі та їх син ОСОБА_5 проживають без реєстрації у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 , в кімнаті, що надав їм для проживання Квартирно-експлуатаційний відділ м.Львова Міністерства оборони України, оплачують житлово-комунальні послуги та не мають заборгованості, що підтверджується довідкою №281 від 03.08.2020 року.

Наказом №17 від 26.01.2017 року Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради будівлі №2 (військового містечка № НОМЕР_1 ) на АДРЕСА_4 надано статусу гуртожитку для проживання сімей.

Як вбачається з довідки МСЕК №334084 серії 12 ААБ від 13.02.2020 року та пенсійного посвідчення серії НОМЕР_2 ОСОБА_5 є інвалідом з дитинства та потребує постійного стороннього догляду, нагляду, допомоги.

У відповідності до ст.ст.1,6 ЖК України, відповідно до Конституції України громадяни мають право на житло. Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків.

Згідно зі ст.ст.127, 128 ЖК України для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання можуть використовуватись гуртожитки. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки. Жилі будинки реєструються як гуртожитки у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті ради. Порядок надання жилої площі в гуртожитках визначається цим Кодексом та іншими актами законодавства України. Жила площа в гуртожитку надається одиноким громадянам і сім`ям, які мають право проживати у гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу місцевого самоврядування, у власності чи управлінні яких перебуває гуртожиток.

Згідно зі ст.9 ЖК України громадяни мають право на одержання у безстрокове користування у встановленому порядку жилого приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або на одержання за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення для категорій громадян, визначених законом, або в будинках житлово-будівельних кооперативів.

Громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законом.

Ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом.

Враховуючи вищенаведене, позовна вимога про визнання за позивачами права на користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 є підставною та підлягає до задоволення.

Водночас позовна вимога про зобов`язання Квартирно-експлуатаційного відділу м.Львова Міністерства оборони України зареєструвати позивачів у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 не підлягає до задоволення, виходячи з п.3 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 р. № 207, згідно з якими реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання/перебування здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Відтак, суд дійшов висновку, що за позивачами слід визнати право на користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 , а в задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Керуючись ст.ст. 2, 81, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 право на користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 .

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з часу складання повного судового рішення до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 08.04.2024 року.

Суддя Нор Н.В.

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118176173
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на користування житловим приміщенням та зобов`язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —466/6410/20

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні