Ухвала
від 05.04.2024 по справі 317/1196/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 317/1196/24

Провадження № 2-о/317/51/2024

У Х В А Л А

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження

05 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Ткаченко М.О., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

У березні 2024 року до Запорізького районного суду Запорізької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Комунальне некомерційне підприємство «Клініка Сімейний лікар» Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області, про визнання фізичної особи недієздатною.

Ухвалою суду від 06.03.2024 заяву залишено без руху, заявнику надано строк для усунення недоліків.

02.04.2024 від заявника надійшла уточнена заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною.

Згідно із ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про, в тому числі, обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частина 4 ст. 293 ЦПК України передбачає, що у випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Заява відповідає вимогам ст. 175-177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Запорізького районного суду Запорізької області.

Підстав для залишення заяви без руху чи без розгляду, її повернення, відмови у відкритті провадження у справі, не вбачається.

У заяві заявник також просить витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Клініка сімейний лікар» Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області історію хвороби, амбулаторну картку та довідку ВТЄК ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

Згідно із ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасники справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Суд роз`яснює, що, відповідно до вимог ч. 6-8 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно із п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Наявні в матеріалах справи дані про стан психічного здоров`я ОСОБА_2 свідчать, що вказаний стан може негативно вплинути на можливість ним особисто та з достатньою ефективністю представляти свої інтереси в суді під час розгляду даної справи, в тому числі може негативно вплинути на його здатність усвідомити потребу в правовій допомозі та самостійно заявити клопотання про забезпечення його правовою допомогою адвоката.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку, що розгляд справи необхідно проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних, у судове засідання для розгляду справи по суті викликати учасників судового провадження, а також задовольнити клопотання заявника та витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Клініка сімейний лікар» Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області історію хвороби, амбулаторну картку та довідку ВТЄК ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та доручити Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної допомоги призначити адвоката особі, відносно якої ставиться питання про визнання фізичної особи недієздатною, за рахунок держави для здійснення захисту за призначенням інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 84, 91, 175-178, 187, 190, 191, 259-261, 293, 294, 315, 316, 318, 353 ЦПК України, ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» -

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) , заінтересована особа: виконавчий комітет Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області як орган опіки та піклування (70413, Запорізька область, Запорізький район, с. Широке, вул. Радянська, буд. 1), про визнання фізичної особи недієздатною.

Розглядати справу за правилами окремого провадження у складі одного судді та двох присяжних.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті в залі суду в приміщенні Запорізького районного суду Запорізької області (м. Запоріжжя, вул. Істоміна, буд. 37) на 02 травня 2024 року о 10 годині 30 хвилин.

Про час та місце розгляду справи повідомити учасників справи та викликати їх в судове засідання.

Направити учасникам справи копію даної ухвали, заінтересованій особі направити копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Запропонувати заінтересованій особі в п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження у справі надати письмові пояснення щодо заяви і всі докази, якими вони обґрунтовуються.

Роз`яснити заінтересованій особі, що відповідно до ч. 4-8 ст. 178 ЦПК України копія пояснення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) ним одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

У разі ненадання заінтересованою особою письмових пояснень у встановлений судом строк без поважних причин суд буде вирішувати справу за наявними матеріалами.

Клопотання заявника про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Клініка сімейний лікар» Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області історію хвороби, амбулаторну картку та довідку ВТЄК ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Інформацію надати до суду в строк до 26 квітня 2024 року.

Роз`яснити положення ст. 84 ЦПК України, відповідно до яких будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали; у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом; притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію даної ухвали направити до Комунального некомерційного підприємства «Клініка сімейний лікар» Широківської сільської ради Запорізького району Запорізької області (70401, Запорізька область, Запорізький район, с. Миколай-Поле, вул. Центральна, буд. 46А), для виконання.

Доручити Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної допомоги призначити адвоката ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) відносно якого ставиться питання про визнання фізичної особи недієздатною, для здійснення захисту за призначенням і забезпечити його прибуття в судове засідання призначене на 02 травня 2024 року о 10 годині 30 хвилин до Запорізького районного суду Запорізької області.

Оплату послуг адвоката віднести за рахунок держави.

Копію ухвали суду направити до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги (69002, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2 поверх), для виконання.

Ухвала в частині призначення адвоката підлягає негайному виконанню. Невиконання, неналежне або несвоєчасне виконання ухвали суду тягне відповідальність, встановлену законом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://zp.zp.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя М.О. Ткаченко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118178095
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —317/1196/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ткаченко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні