Ухвала
від 21.03.2024 по справі 755/4933/24
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/4933/24

Провадження №: 2/755/3776/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"21" березня 2024 р.

Суддя Дніпровського районного суду м. Києва САВЛУК Т.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Державного видавництва «Преса України» Державного управління справами, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Дніпровський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції про зняття арешту з майна,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Дніпровського районного суду міста Києва з позовом до Державного видавництва «Преса України» Державного управління справами з вимогою:

«Зняти арешт з усього майна ОСОБА_2 , накладений відділом державної виконавчої служби у Дніпровському районі м. Києва у виконавчому проваджені (ВП-Спецпідрозділ» № 19535288 з примусового виконання виконавчого листа №2-1547 від 16 вересня 2008 року, виданого Дніпровським районним судом міста Києва про стягнення боргу з ОСОБА_2 на користь ДВ «Преса України» у розмірі 2523,00 гривень».

Вивчивши матеріали позовної заяви та долучені до неї додатки на предмет дотримання позивачем правил територіальної підсудності для звернення з цим позовом до належного суду, суддя приходить до наступних висновків.

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (ч.ч. 1, 2 статті 2 Цивільного процесуального кодексу України).

Кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч. 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України).

Відповідно до частини першої ст.19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи щодо захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Цивільна юрисдикція - це визначена законом сукупність повноважень судів щодо розгляду цивільних справ, віднесених до їх компетенції (стаття 19 Цивільного процесуального кодексу України). Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції (статті 26 - 30 Цивільного процесуального кодексу України).

Виходячи з поняття підсудність у цивільному судочинстві як розмежування компетенції між окремими ланками судової системи та між судами однієї ланки щодо розгляду цивільних справ, підсудністю фактично є визначення в системі судів компетентного суду стосовно вирішення певної цивільної справи.

Питання про підсудність справ визначається Цивільним процесуальним кодексом України.

Загальні правила територіальної юрисдикції (підсудності) справ врегульовано статтею 27 ЦПК України, якою проголошено, що позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Разом з тим, статтею 30 ЦПК України передбачені правила виключної підсудності.

Відповідно до ч. 2 вказаної статті 30 ЦПК України, позови про зняття арешту з майна пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

Виключна підсудність - особливий вид територіальної підсудності. Правила виключної підсудності забороняють застосування при пред`явленні позову норм інших видів територіальної підсудності.

Як убачається з обсягу доказів, долучених до позову, позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Згідно зі Свідоцтва про право на спадщину за законом, видане 05 грудня 2023 року державним нотаріусом Восьмої Київської державної нотаріальної контори Кузьменко С.І., спадкова справа №137/2017, зареєстроване в реєстрі за №4-555, після смерті батька ОСОБА_2 його син ОСОБА_1 отримав у спадок транспортний засіб марки SKODA, моделі OCTAVIA, 2005 року випуску, номер шасі (кузова, рама) НОМЕР_1 , тип легковий, повна маса 1854, об`єм двигуна 2000, колір бежевий, реєстраційний номер НОМЕР_2 , що належить спадкодавцю на підставі Свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_3 , виданого 06 травня 2006 року, м. Київ, МРЕВ-1 ДАІ ГУ УМВС України.

Предметом заявленого позову є вимоги ОСОБА_1 до Державного видавництва «Преса України» Державного управління справами щодо «зняття арешту з усього майна ОСОБА_2 (спадкодавця), накладений Відділом державної виконавчої служби у Дніпровському районі м. Києва у виконавчому проваджені (ВП-Спецпідрозділ) НОМЕР_4 з примусового виконання виконавчого листа №2-1547 від 16 вересня 2008 року, виданого Дніпровським районним судом міста Києва про стягнення боргу з ОСОБА_2 на користь ДВ «Преса України» у розмірі 2523,00 гривень».

З урахуванням наведеного, позивачем заявлені вимоги щодо зняття арешту з рухомого майна, тому до цієї справи підлягають застосуванню правила виключної підсудності згідно з ч. 2 ст. 30 ЦПК України, що забороняє застосування інших видів територіальної підсудності справи.

Як зазначено у п. 24 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів від 07.09.1998 № 1388, в реєстраційних документах зазначається задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) на території України фізичної особи (для внутрішньо переміщених осіб - місце проживання на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, у якій зазначено фактичне місце проживання, або її відображення в електронній формі засобами Порталу Дія чи витягу з реєстру територіальної громади про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) або його відображення в електронній формі засобами Порталу Дія) або місце реєстрації юридичної особи, за якою реєструється транспортний засіб.

Отже, в даному випадку, постійним місцем знаходження транспортного засобу є місце проживання його власника - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання позивача - АДРЕСА_1 , що територіально відноситься до Дарницького району міста Києва.

Таким чином, враховуючи предмет позову, беручи до уваги те, що спірні правовідносини допускають застосування виключної підсудності, передбаченої ч. 2 ст. 30 ЦПК України, до спірних правовідносин підлягає застосування саме правила виключної підсудності.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України, встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з частиною 3 статті 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Слід також врахувати, що недотримання судом правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування судового рішення з направленням справи для розгляду до належного суду за встановленою підсудністю (частина 1 статті 378 ЦПК України).

Враховуючи підстави та предмет позову, суб`єктивний склад сторін спору, суддя приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Державного видавництва «Преса України» Державного управління справами, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Дніпровський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції про зняття арешту з майна, не підсудний Дніпровському районному суду міста Києва, оскільки предмет спору не стосується об`єкту нерухомого майна, що розташований в межах Дніпровського району міста Києва, в той же час, з урахуванням положень ч. 2 ст. 30 Цивільного процесуального кодексу України, наявні підстави передати справу для подальшого розгляду до Дарницького районного суду м. Києва, за зареєстрованим місцем проживання позивача з дотриманням правил виключної підсудності.

Керуючись статтями 2, 4, 27, 28, 31, 260, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суддя

п о с т а н о в и в:

Цивільну справу № 755/4933/24 (провадження № 2/755/3776/24) за позовом ОСОБА_1 до Державного видавництва «Преса України» Державного управління справами, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Дніпровський відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції про зняття арешту з майна, - передати за підсудністю до Дарницького районного суду міста Києва для подальшого розгляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

С у д д я:

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118181122
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про звільнення майна з-під арешту (виключення майна з опису)

Судовий реєстр по справі —755/4933/24

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Гусак О. С.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні