Ухвала
від 08.04.2024 по справі 632/280/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/280/24 провадження № 2/632/332/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження, призначення підготовчого провадження та витребування доказів

08 квітня 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, та про визнання права власності у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

14.02.2024 року позивачка звернулася до суду із позовною заявою, в якій просила суд встановити факт її мешкання на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з померлим батьком ОСОБА_3 , а також визнати за позивачкою право власності на 1/2 житлового будинку з господарським будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 у порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_3 .

Підставою звернення до суду у порядку позовного провадження стала постанова виконуючої обов`язки державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області Степанець О.Б. від 26.10.2023 року про відмову позивачці у вчиненні нотаріальної дії через відсутність факту її реєстрації разом із померлим батьком та відсутністю факту реєстрації права власності на житловий будинок, на якій вона претендує.

Разом із позовною заявою позивачка подала до суду клопотання про витребування доказів у порядку ст.84 ЦПК України відносно спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 батька.

15.02.2024 року на адресу суду надійшла засобами поштового зв`язку заява позивачки про розгляд справи за її відсутності.

Ухвалою судді від 27.02.2024 року вказана позовна заява була залишена без руху, оскільки встановлений склад учасників справи не відповідав заявленим позовним вимогам з урахуванням того, що відповідачка ОСОБА_2 могла успадковувати спадкову масу після померлого ОСОБА_3 у порядку ч.3 ст.1268 Цивільного кодексу України.

06.03.2024 року позивачка ознайомилася із матеріалами справи в приміщенні суду.

16.03.2024 року в межах визначеного судом строку засобами поштового зв`язку позивачка подала нову редакцію позовної заяви, в якій змінила статус третьої особи на другого відповідача та надала пояснення у зв`язку з чим ОСОБА_2 не може спадкувати після померлого ОСОБА_3 , чим вимоги ухвали судді від 27.02.2024 року виконала.

У зв`язку зі зміною статусу ОСОБА_2 з третьої особи на відповідачки суддею був здійснений запит до Єдиного державного демографічного реєстру та отримано відповідь про відсутній даних про вказану особу у даному реєстрі.

Тому судом засобами електронного документообігу у порядку ч.6 ст.187 ЦПК України було зроблено запит щодо зареєстрованого місця проживання відповідачки до департаменту реєстрації виконавчого комітету Харківської міської ради та 01.04.2024 року отримано відповідь від управління реєстрації місця проживання вказаного департаменту про реєстрацію відповідачки ОСОБА_2 за адресою, вказаною позивачкою у новій редакції позовної заяви.

Позовна заява підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області за правилами виключної підсудності, передбаченими ч.1 ст.30 ЦПК України.

Вказану справу належить розглядати виключно у порядку загального позовного провадження на підставі п.2 ч.4 ст.274 ЦПК України, у зв`язку з чим по справі після відкриття провадження слід призначити підготовче провадження.

Одночасно ще із первинною позовною заявою ОСОБА_1 надала суду клопотання про витребування письмових доказів по цивільній справі, а саме, враховуючи необхідність повного та всебічного розгляду заявлених нею позовних вимог, просила витребувати:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

Також вже з новою редакцією позовної заяви позивачка просила викликати та допитати у судовому засіданні двох свідків та підтвердження заявлених нею позовних вимог, а саме ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Заявлене позивачкою клопотання про витребування доказів слід задовольнити у повному обсязі, оскільки вказаний документ стосуються предмету позову та впливає на доказову справу по справі.

Тому вказана вимога позивачки є обгрунтованою та такою, яка підлягає задоволенню у порядку ст.84 ЦПК України з метою належного розгляду справи по суті.

19.10.2023 року набули чинності зміни до ЦПК України у зв`язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документів» від 29.06.2023 року №3200-IX.

Згідно абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України щодо того, що особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

В даній справі про вказану ухвалу слід повідомити відповідача Олексіївську сільську раду Лозівського району Харківської області через зареєстрований кабінет в Електронному суді.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 14, 84, 187, 196, 197, ч.5 ст.272, п.2 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, та про визнання права власності у порядку спадкування за законом, та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 13 годину 30 хвилин 29 квітня 2024 року за адресою приміщення суду: АДРЕСА_2 , зал судових засідань №3.

Витребувати з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області (64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, 1/2 мікрорайон, буд. 7, приміщення 1-2) копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визначити кожному із відповідачів п`ятнадцятиденний строк з дня вручення та доставлення даної ухвали до кабінету в Електронному суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк кожен із відповідачів зобов`язаний надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у нього докази, якими він обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи (позивачці та другому відповідачеві). У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Питання подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у підготовчому провадженні. Питання виклику та допиту свідків слід залишити відкритим до підготовчого провадження.

Копію ухвали направити позивачці та відповідачці ОСОБА_2 засобами Електронного суду, а відповідачу Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області засобами Електронного суду.

Повідомити позивачку та відповідачку ОСОБА_2 , що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Відповідач Олексіївська сільська рада Лозівського району Харківської області має доступ до матеріалів справи засобами Електронного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя -

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118183864
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності у порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —632/280/24

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні