Ухвала
від 29.04.2024 по справі 632/280/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/280/24 провадження № 2/632/332/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті

29 квітня 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі:

судді - Кочнєва О.В,

за участі секретаря Клименко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у підготовчому провадженні у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, та про визнання права власності у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

14.02.2024 року позивачка звернулася до суду із позовною заявою, в якій просила суд встановити факт її мешкання на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з померлим батьком ОСОБА_3 , а також визнати за позивачкою право власності на 1/2 житлового будинку з господарським будівлями та спорудами за адресою: АДРЕСА_1 у порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_3 .

Підставою звернення до суду у порядку позовного провадження стала постанова виконуючої обов`язки державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області Степанець О.Б. від 26.10.2023 року про відмову позивачці у вчиненні нотаріальної дії через відсутність факту її реєстрації разом із померлим батьком та відсутністю факту реєстрації права власності на житловий будинок, на якій вона претендує.

Разом із позовною заявою позивачка подала до суду клопотання про витребування доказів у порядку ст.84 ЦПК України відносно спадкової справи після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 батька.

15.02.2024 року на адресу суду надійшла засобами поштового зв`язку заява позивачки про розгляд справи за її відсутності.

Ухвалою судді від 27.02.2024 року вказана позовна заява була залишена без руху, оскільки встановлений склад учасників справи не відповідав заявленим позовним вимогам з урахуванням того, що відповідачка ОСОБА_2 могла успадковувати спадкову масу після померлого ОСОБА_3 у порядку ч.3 ст.1268 Цивільного кодексу України (а.с.40).

06.03.2024 року позивачка ознайомилася із матеріалами справи в приміщенні суду (а.с.42).

16.03.2024 року в межах визначеного судом строку засобами поштового зв`язку позивачка подала нову редакцію позовної заяви, в якій змінила статус третьої особи на другого відповідача та надала пояснення у зв`язку з чим ОСОБА_2 не може спадкувати після померлого ОСОБА_3 , чим вимоги ухвали судді від 27.02.2024 року виконала (а.с.48-51), чим вимоги ухвали судді від 27.02.2024 року були виконані.

Також подала заяву про виклик та допит у судовому засідання з метою підтвердження заявлених нею вимог двох свідків (а.с.55).

Ухвалою судді від 08.04.2024 року провадження у справі було відкрито у загальному позовному провадженні, призначено підготовче провадження, наданий кожному із відповідачів строк для подання відзиву та зустрічної позовної заяви, витребувано за клопотанням позивачки з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області копія спадкової справи до майна померлого ОСОБА_3 (а.с.62-63).

16.04.2024 року засобами поштового зв`язку до суду надійшла заява позивачки по справі про проведення підготовчого засідання за її відсутності, підтримку позовних вимог та задоволення вимог про виклик свідків, прибування яких до судового засідання позивачка зоюов`язувалася здійснити власними силами (а.с.74-75).

Також 16.04.2024 року засобами поштового зв`язку на адресу суду надійшла заява відповідачки ОСОБА_2 , в якій вона просила провести підготовче провадження за її відсутності без пояснення позиції щодо заявлених до неї позовних вимог (а.с.76-77).

17.04.2024 року на адресу суду з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області надійшла копія витребуваної спадкової справи після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 (а.с.79-88).

У судове засідання сторони по справі не прибули, про день, час та місце судового засідання повідомлялися належним чином (а.с.68, 72, 78). Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Враховуючи позицію позивачки та відповідачки ОСОБА_2 , суд вважає за можливе провести підготовче судове засідання без участі сторін по справі.

У звз`язку з неявкою сторін по справі фіксування судового засідання звукозаписувальним технічним засобом не здійснюється на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши наявні матеріали справи, суд приходить до думки, що підготовче провадження по справі слід закрити, а справу слід призначити до розгляду по суті, оскільки усі вимоги закону, передбачені ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому провадженні виконані. Справа розглядається на підставі позовної заяви та доданих до неї документів, з урахуванням витребуваних судом документів. Також суд встановлює відсутність підстав і для закриття провадження та залишення позову по справі без розгляду та справа може бути призначена до розгляду по суті у судовому засіданні.

Відповідно до п.1 та п.3 ч.2 ст.200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті; за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Також суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивачки по виклик свідків, оскільки це відповідає вимогам діючого законодавства та прямо кореспондується з вимогами п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України. Заявлені обгрунтування виклику свідків з боку позивачки відповідають меті цивільного судочинства та пов`язані з предметом позову.

Виходячи з вищенаведеного, керуючись ст.ст. 14, 197-200, ч.2 ст.247, ч.2 ст.258, ст.ст. 260-261, ч.5 ст.272, ч.1 ст. 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Підготовче провадженняу цивільнійсправі запозовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення, та про визнання права власності у порядку спадкування за законом, закрити, призначивши справу до судового розгляду по суті на 20 травня 2024 року на 11 годину 00 хвилин за адресою приміщення суду: АДРЕСА_2 , зал судових засідань №3.

Клопотання позивачки ОСОБА_1 про виклик свідків задовольнити.

Викликати та допитати у судовому засіданні при розгляді справи по суті з боку позивачки 2 свідків:

-ОСОБА_4 , адреса: АДРЕСА_1 ;

-ОСОБА_5 , адреса: АДРЕСА_1 .

Забезпечення явки свідків покласти на позивачку ОСОБА_1 , яку попередити, що не явка свідків у судове засідання для розгляду справи по суті буде мати наслідком зняття допиту вказаних осіб як свідків з відповідними процесуальними наслідками щодо заявленого клопотання.

Копію цієї ухвали надіслати позивачці та відповідачці ОСОБА_2 засобами поштового зв`язку, а відповідачеві Олексіївській сільській раді Лозівського району Харківської області засобами Електронного суду.

Повідомити позивачку та відповідачку ОСОБА_2 , що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Олексіївська сільська рада Лозівського району Харківської області має доступ до матеріалів справи засобами Електронного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення у судовому засіданні.

Суддя -

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118690980
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —632/280/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні