Ухвала
від 08.04.2024 по справі 714/1291/23
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-о/714/116/23

ЄУН: 714/1291/23

УХВАЛА

"08" квітня 2024 р. м.Герца

Герцаївський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Костишин Н.Я.

присяжних Асіміонесе К.Д., Гемблюк М.В.

секретар судових засідань Ротар М.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Герца цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

До суду надійшлазазначена вище заява про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно дост.59 Конституції Україникожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Згідно ч.1ст.299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з вимогами п.24 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбаченіпунктами 2і3частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

В свою чергу ст.13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Згідно з ч.4 ст.19 Закону у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання фізичної особи недієздатною, суд вважає необхідним залучити для надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги.

На підставі викладеного та керуючисьст. 59 Конституції України, ст.ст. 13,14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», ст.ст.229,260,261 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Забезпечити захист прав особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 , шляхом призначення адвоката з числа адвокатів Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги на весь час розгляду справи, явку якого забезпечити в підготовче судове засідання, призначене на 26 квітня 2024 року на 10 год. 30 хв., в приміщенні суду за адресою: АДРЕСА_1 .

Копію ухвали направити до Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги (46003, м.Тернопіль, вул.За Рудкою, 33, офіс 601), для виконання.

Оплату юридичних послуг адвоката провести за рахунок держави.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118183972
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —714/1291/23

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні