Рішення
від 26.04.2024 по справі 714/1291/23
ГЕРЦАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-о/714/116/23

ЄУН: 714/1291/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" квітня 2024 р. м.Герца

Герцаївський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Костишин Н.Я.

присяжних Асіміонесе К.Д., Гемблюк М.В.

секретар судових засідань Ротар М.В.

за участі:представника заявниці ОСОБА_1 ,представника особистосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Герца цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа орган опіки і піклування Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання ОСОБА_4 недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_4 недієздатною і призначити її опікуном останньої.

Посилається на те, що ОСОБА_4 є їїсестрою таособою ізінвалідністю здитинства першоїгрупи підгрупиА.Внаслідок психоневрологічногозахворюванння вонане здатнаусвідомлювати значеннясвоїх дійта керуватиними,потребує постійногостороннього доглядута нагляду. А тому, просить визнати її недієздатною та призначити її опікуном останньої.

В судовому засіданні представник заявниці ОСОБА_1 вимоги заяви підтримав повністю, просив заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Герцаївської міської радиЧернівецького районуЧернівецької області Скрипкару В.В. в судове засідання не з`явився, однак, від міської ради на адресу суду надійшлазаява, відповідно до якої Герцаївської міська рада Чернівецького району Чернівецької області не заперечує проти вимог заявниці та просить розглянути справу у відсутності їхнього представника.

Особа стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, згідно висновку судово-психіатричної експертизи №240від 20.02.2024 р. за станом свого здоров`я особисто брати участь у судовому засіданні вона не може.

Представник особи стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 у судовому засіданні просив заяву задовольнити.

Заслухавши представника заявниці, представника особи стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення вимог заяви по суті, висновок судово-психіатричної експертизи, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_3 підлягає задоволенню за таких встановлених обставин та відповідних доказів.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сестрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про їх народження.

ОСОБА_3 зареєстрована та проживає в одному господарстві із сестрою ОСОБА_4 в АДРЕСА_1 .

ОСОБА_4 є особою із інвалідністю з дитинства першої групи підгрупи А, що підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААА №239773 від 03.08.2016 р.

Згідно висновкусудово-психіатричноїекспертизи №240від 20.02.2024р., ОСОБА_4 хворіє психічнимзахворюванням уформі важкої розумової відсталості, психічне захворювання на яке страждає ОСОБА_4 відноситься до хронічних, тобто стійких;за своїмпсихічним станом, в силу наявного у неї хронічного захворювання, ОСОБА_4 не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, за своїм психічним станом ОСОБА_4 не може брати участь у судовому засіданні.

За змістом ст.30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Отже призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення прав недієздатною особою.

Аналізуючи при цьому як норми ЦК України так і ЦПК України у даному питанні, слід дійти висновку, що законодавець захищаючи недієздатну особу, покладає на суд обов`язок вирішити питання захисту прав недієздатної особи шляхом призначення їй опікуна за поданням органу опіки та піклування. При цьому із змісту норм ЦК та ЦПК також вбачається вагома роль органу опіки та піклування, який зобов`язаний надати ґрунтовне подання суду щодо призначення опікуна, при цьому саме на вказаний орган покладається обов`язок знайти особу, яка за своїми якостями (стан здоров`я, родинні зв`язки тощо) найбільш ефективно для особи, визнаної недієздатною, може виконувати обов`язки опікуна.

Отже призначення опікуна недієздатній особі переслідує перш за все ціль не залишити безправною особу, яка за своїм статусом позбавлена можливості самостійно здійснювати свої права у суспільстві.

Відповідно до подання органу опіки та піклування Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області визнано за доцільне призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном над психічно хворою сестрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Частиною 4 ст.63 ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є сестрою ОСОБА_4 , проживає з нею, доглядає її та виявила бажання бути її опікуном.

Обмежень щодо призначення ОСОБА_3 опікуном ОСОБА_4 судом не встановлено.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.6 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що строк дії рішення становить 2 роки з моменту вступу рішення в законну силу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.39, 40, 58, 60, 62 ЦК України, ст.ст.12, 13, 81, 89, 259, 264-265, 295-300 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_3 задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатною.

Встановити опікунство над недієздатною ОСОБА_4 та призначити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опікуном ОСОБА_4 .

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_4 недієздатною два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя

Присяжні

СудГерцаївський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення26.04.2024
Оприлюднено29.04.2024
Номер документу118644288
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —714/1291/23

Рішення від 26.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Герцаївський районний суд Чернівецької області

Костишин Н. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні