Рішення
від 08.04.2024 по справі 944/5807/23
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/5807/23

Провадження №2-о/944/31/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Матвіїва І.М.

з участю секретаря судового засідання Мельник Є.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі суду, у м.Яворові, в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до Івано-Франківської селищної ради Львівської області про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Струс Н.Я. в інтересах ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту, родинних відносин, а саме встановити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 приходиться батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обгрунтуваннязаявлених вимогпокликається нате,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Відповідно до свідоцтва про народження від 20.04.2001 року НОМЕР_1 заявник ОСОБА_1 є сином померлого ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які між собою були подружжям.

Після смерті батька заявник, як спадкоємець звернувся до державного нотаріуса з метою успадкувати майно, що залишилося після смерті батька, проте йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину з тих мотивів, що у поданих документах є розбіжності, а саме у свідоцтві про смерть від 22.03.2023 батько записаний, як ОСОБА_5 , а в свідоцтві про народження заявника батько вказаний як ОСОБА_6 .

Дана розбіжність постійно виникала протягом життя батька, оскільки через переклад з української на російську прізвище було записано по різному, зокрема це підтверджено наступними документами: батько народився як ОСОБА_5 , шкільний атестат отримав як ОСОБА_6 , шлюб укладав, як ОСОБА_6 , в свідоцтві про народження заявника зазначений, як ОСОБА_6 , в свідоцтві про смерть зазначений ОСОБА_5 , оскільки згідно паспорту був ОСОБА_5 .

Батько ОСОБА_2 також мав розбіжність з прізвищем своєї матері, а відтак звертався до суду і отримав рішення від 03.02.2017 про факт родинних відносин, що встановлено рішенням суду від 03.05.2017.

Рішення суду про встановлення факту родинних відносин необхідне заявнику для оформлення спадкових прав після смерті батька, іншим чином встановити відповідний факт неможливо. Просить заявузадовольнитита встановити факт родинних відносин.

Ухвалою судді від 28.09.2023 відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Ухвалою суддівід 28.11.2023замінено заінтересовану особу Яворівську міську раду Львівської області на Івано-Франківську селищну раду Львівської області.

Заявник в судове засідання не з`явився, представник заявника адвокат Струс Н.Я. подав до суду заяву, у якій заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить розгляд справи проводити у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просить розгляд справи проводити у їх відсутності, рішення просить прийняти на розсуд суду.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України у зв`язку з неявкою у судове засідання учасників справи.

Частинами 4, 5 ст.268 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Отже, враховуючи наведені вище вимоги процесуального закону, датою ухвалення судом судового рішення в даній справі, призначеній до розгляду на 02.04.2024, є дата складення повного судового рішення 08.04.2024.

Дослідивши зібрані по справі докази, вирішуючи спір в межах заявлених вимог та на підставі наданих доказів, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.4 ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як передбачено ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч.2 ст.293, ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Частиною 3 ст.294 ЦПК України встановлено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Під родинними відносинами слід розуміти кровний зв`язок між особами, які походять одне від одного (пряма лінія родинних відносин) і кровний зв`язок між особами, які походять від спільного предка (бічна лінія родинних відносин). У прямій лінії родинних відносин знаходяться: мати і син (або донька), батько і син (або донька), дід і внук (внучка), бабка і внук (внучка), прадід і правнук (правнучка), прабабка і правнук (правнучка). У бічній лінії родинних відносин знаходяться, наприклад: рідні брати і сестри, дядько і племінник (племінниця), тітка і племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри тощо. Розрізняють також ступені родинних відносин, які визначаються кількістю народжень, які відділяють народження одного родича від іншого. Родинні відносини є підставою для виникнення численної групи сімейних правовідносин (наприклад, між батьками і дітьми, братами і сестрами, бабкою, дідом і внуками).

Відповідно до паспорта № НОМЕР_2 , анкетні дані заявника зазначені ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно із свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданим Івано-Франківською селищною радою Яворівського району Львівської області від 20.04.2001, актовий запис №26 ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 . Батько - ОСОБА_3 , мати ОСОБА_4 .

Згідно із свідоцтвом про народження НОМЕР_3 , виданим Мшанською сільською радою народних депутатів від 21.09.1962, актовий запис №179 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 . Батько відомості відсутні, мати ОСОБА_7 .

Відповідно досвідоцтва просмерть серії НОМЕР_4 ,виданогоповторно відділом ДРАЦС у м.Львові ЗМУЮ вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Суховоля Львівського району Львівської області у віці 60 років помер ОСОБА_2 .

Відповідно до паспорта серії № НОМЕР_5 , анкетні дані заявника померлого: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Судом встановлено, що 27 грудня 1995 у Суховільській сільській раді Городоцького району Львівській області, було зареєстровано шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_8 про що зроблено відповідний актовий запис №33, що підтверджується Свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_6 від 27.12.1995 року. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище "ОСОБА_6 ".

Відповідно до атестата № 3615, ОСОБА_3 , 9 липня 1984 року присвоєну кваліфікацію електромонтера 2 розряду.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №742 від 11.09.2023, яка видана відділом ЦНАП Зимноводівської сільської ради Львівського району Львівської області.

27 березня 2023 року заявник звернувся в Городоцьку державну нотаріальну контору з заявою про прийняття спадщини після ОСОБА_2 , однак йому було роз`яснено що у поданих документах є розбіжності у прізвищі.

Згідно матеріалів спадкової справи №66/2023 заведеної після смерті ОСОБА_2 інших спадкоємців немає.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що зазначені недоліки не дають заявнику у повній мірі розпоряджатися своїми правами та порушують його інтереси, підтвердження такого факту необхідне заявникові для реалізації в органах, що вчиняють нотаріальні дії, спадкових прав, заява ОСОБА_1 , є підставною, а тому таку слід задовольнити та встановити факт родинних відносин.

На підставі викладеного, керуючись ст.4, 7, 12, 13, 258-259, 263-265, 268, 294, 315, 319, 354 ЦПК України суд,

в и р і ш и в:

заяву ОСОБА_1 доІвано-Франківськоїселищної радиЛьвівської областіпро встановленняфакту родиннихвідносин задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 приходиться батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 08 квітня 2024 року.

Сторони у справі:

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_7 , адреса проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа Івано-Франківська селищна рада Львівської області, юридична адреса: площа Ринок,1 смт Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. код ЄДРПОУ 34106981.

Суддя І.М. Матвіїв

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118191379
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —944/5807/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні