Ухвала
від 08.04.2024 по справі 583/1588/24
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1588/24

2/583/540/24

У Х В А Л А

про залишення без руху

08 квітня 2024 року суддя Охтирського міськрайонного суду Сумської області Плотникова Н.Б., розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1

до Дочірнього підприємства «Вепр» Товариства з обмеженою відповідальністю «Водоторгприлад»

про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні і середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні,

ВСТАНОВИВ:

08.04.2024 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні і середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні, в якому просить стягнути з ДП «Вепр» ТОВ «Водоторгприлад» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі 42836,54 грн., стягнути з ДП «Вепр» ТОВ «Водоторгприлад» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення.

Однак позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України.

Відповідно до п. 3, 4 ч. 3ст.175ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Однак в позовній заяві не зазначено ціну позову.

Крім того, позивач в позовній заяві просить стягнути з ДП «Вепр» ТОВ «Водоторгприлад» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь період затримки розрахунку по день ухвалення судового рішення, однак не зазначає суму середнього заробітку, яку він просить стягнути з відповідача на його користь.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Пунктом першим частини першоїстатті 5 Закону України «Про судовий збір»передбачено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

У позовній заяві позивачем також заявлено вимогу про стягнення середнього заробітку за весь період затримки розрахунку.

У постанові від 30.01.2019 по справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18) Велика Палата Верховного Суду зробила наступний висновок: за змістом приписів статей94,116,117 КЗпП Українита статей1,2 Закону України «Про оплату праці»середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати.

Отже, за таких обставин пільги щодо сплати судового збору, передбачені п.1 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні, оскільки вказані вимоги не входять до структури заробітної плати.

Частиною 2 ст.133ЦПК України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно положень ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставка судовогозбору за подання до суду: позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою - підприємцем складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024 року становить 3028 грн.

Оскільки позивачем не вказано суму середнього заробітку, яку він просить стягнути з відповідача, за час затримки розрахунку при звільненні, суд позбавлений можливості визначити розмір судового збору.

Таким чином позивачу необхідно зазначити в позовній заяві ціну позову, суму середнього заробітку, яку він просить стягнути з відповідача, та сплатити судовий збір виходячи з розміру позовних вимог в частині стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Згідно із ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, так як позовна заява не відповідає вимогам, передбаченим ст. 175, 177 ЦПК України, а тому наявні підстави для залишення її без руху з наданням позивачу строку для усуненя зазначених недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 185, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Дочірньогопідприємства «Вепр»Товариства зобмеженою відповідальністю«Водоторгприлад» про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні і середнього заробітку за період затримки розрахунку при звільненні - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали, про що повідомити позивача.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області Н.Б. Плотникова

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118191607
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —583/1588/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Плотникова Н. Б.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Плотникова Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні