Рішення
від 25.03.2024 по справі 589/5595/23
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/5595/23

Провадження № 2/589/663/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Лєвши С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Новик О.С.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Шостка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє представник адвокат Бохан Наталія Анатоліївна, до Шосткинської міської ради Сумської області,

- про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

30 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області із позовом до Шосткинської міської ради Сумської області, в якому просить визначити для нього додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначено, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом після матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на спадкове майно, яке складається з 1/3 частини квартири АДРЕСА_1 , яка належала їй на праві приватної власності та на 1/3 частину цієї квартири, яку прийняла у спадок після батька, який помер раніше за неї.

За життя ОСОБА_2 заповіту не складала.

Позивач зазначає, що він пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з причини, того що у зв`язку з введенням на території України воєнного стану з 24.02.2022, зупинилися перебіги строків для прийняття спадщини та деякі державні реєстри працювали з обмеженнями. В подальшому позивач звернувся до нотаріальної контори щоб дізнатися чи працюють державні реєстри, та чи можна подати заяву про прийняття спадщини, однак нотаріусом було відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки останній пропустив строк такого звернення.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Бохан Н.А., не з`явилися, про час, дату і місце його проведення повідомлені, кожний окремо надав заяви, в яких просять розглядати справу за їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі. (а.с. 40, 41)

Представник відповідача Шосткинської міської ради Сумської області в підготовче засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав письмову заяву, в якій просить розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги визнає. (а.с. 38)

Відповідно до ч. 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12 червня 2009 року №2 у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Статтею 1272 ЦК України визначає наслідки пропущення строку для прийняття спадщини: якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Водночас, згідно із ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

З відповіді в.о. завідувача Першої Шосткинської державної нотаріальної контори Сумської області від 06.02.2024 №32/01-16, вбачається, що згідно із даними Спадкового реєстру та алфавітних книг спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ніким не заводилася. Дані про її спадкоємців відсутні. (а.с.33)

Суд вважає, що визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини, не суперечить Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загальноправовим засадам, а визнання відповідачем позову не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Враховуючи зазначене позов ОСОБА_1 до Шосткинської міської ради Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини підлягає задоволенню.

На підставі ст. 1270, ст. 1272 ЦК України, ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 200, 206, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , від імені та в інтересах якого діє представник адвокат Бохан Наталія Анатоліївна,, до Шосткинської міської ради Сумської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_1 , адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач - Шосткинська міська рада Сумської області, адреса місцезнаходження юридичної особи - поштовий індекс 41100, Сумська область, місто Шостка, вулиця Садовий бульвар, будинок 14, ідентифікаційний код юридичної особи - 36080075.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118191661
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —589/5595/23

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні