Ухвала
від 08.04.2024 по справі 909/313/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/313/24

УХВАЛА

08.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Горпинюка І.Є., розглянувши матеріали позовної заяви від 02.04.2024 № 53/03-02/007 (вх. № 3109/24 від 03.04.2024) за позовом Управління з питань майна спільної власності територіальних громад області до Державної реабілітаційної установи "Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Донбас" про стягнення 161 710,32 грн,

ВСТАНОВИВ:

Управління з питань майна спільної власності територіальних громад області звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Державної реабілітаційної установи "Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Донбас" про стягнення 161 710,32 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується.

Отже, процесуальний закон гарантує кожному право на звернення до суду, проте таке право може бути реалізовано лише в порядку, визначеному цим кодексом.

Так, положеннями ст. 162, 164, 172 ГПК України встановлено вимоги до позовної заяви та додатків до неї.

Однак зазначені вимоги дотримані позивачем не в повному обсязі.

По-перше, згідно з п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідні приписи містить абз. 1 ч. 5 ст. 91 ГПК України, який передбачає, що учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

У порушення вищенаведених вимог позивачем не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

По-друге, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За змістом ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Приписами ч. 7 ст. 42 ГПК України встановлено, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Судом встановлено, що у відповідача - Державної реабілітаційної установи "Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Донбас" та позивача наявні зареєстровані електронні кабінети у підсистемі ЄСІТС "Електронний суд" (відповіді № 677636, №677638 від 04.04.2024).

Відповідно до п. 29 Положення про про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21, у разі подання до суду документів в електронній формі учасник зобов`язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів. У випадку, коли інший учасник справи відповідно до внесених ідентифікаційних даних про нього має зареєстрований Електронний кабінет, функціонал Електронного суду в автоматичному режимі надає суду та учаснику справи доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи поданих до суду документів.

Відтак, позивач мав можливість направити відповідачу копію позовної заяви та додатків до неї шляхом надсилання до його електронного кабінету, і подати суду про це відповідні докази - квитанції, які формує підсистема ЄСІТС "Електронний суд".

Згідно доданих до позовної заяви документів, позовну заяву разом з додатками направлено на адресу: 76019, Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 45.

Відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (відповідь на запит суду № 528007 від 04.04.2024), місцезнаходження Державної реабілітаційної установи "Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Донбас": 84313, Донецька обл., м. Краматорськ, бульвар Машинобудівників, буд. 32.

За наведеного, суд дійшов висновку, що позивачем не подано належних доказів направлення відповідачу позовної заяви і доданих до неї документів (ні доказів надіслання в електронний кабінет відповідача, ні доказів направлення за адресою відповідача, вказаною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), що у свою чергу є порушенням приписів п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В абз. 1 ч. 2 ст. 174 ГПК України визначено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху та встановлює спосіб і строк для усунення виявлених судом недоліків.

Керуючись статтями 4, 162, 164, 172, 174, 232, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

позовну заяву Управління з питань майна спільної власності територіальних громад області від 02.04.2024 № 53/03-02/007 (вх. № 3109/24 від 03.04.2024) залишити без руху.

Позивачу у десятиденний строк, з дня отримання даної ухвали, усунути недоліки позовної заяви, а саме, надати Господарському суду Івано-Франківської області:

- інформацію про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до позовної заяви;

- належні докази направлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідно до вимог ч. 1 ст. 172 ГПК України.

Роз`яснити позивачу положення частин 3, 4 ст. 174 ГПК України про те, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя І.Є. Горпинюк

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118196556
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 161 710,32 грн

Судовий реєстр по справі —909/313/24

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Горпинюк І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні