Ухвала
від 08.04.2024 по справі 913/208/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

08 квітня 2024 року м.Харків Справа №913/208/24

Провадження №19/913/208/24

Суддя Косенко Т.В., розглянувши матеріали

за позовом Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк Укргазбанк (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087)

до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю Кепітал-Плюс (вул. Леніна, буд. 36, Б, м. Рубіжне, Луганська область, 93000)

відповідача-2 ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про стягнення 116 481 грн 97 коп.

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк Укргазбанк (далі АБ Укргазбанк) 29.03.2024 через систему «Електронний суд» звернулося до Господарського суду Луганської області з позовом до відповідача-1 Товариства з обмеженою відповідальністю Кепітал-Плюс (далі ТОВ Кепітал-Плюс), відповідача-2 ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 ) про стягнення солідарно з відповідачів заборгованості за кредитним договором від 23.12.2020 №2261/2020/СРД-МСБ у сумі 116 481 грн 97 коп., яка складається із заборгованості по процентах простроченої у сумі 50 624 грн 22 коп., заборгованості по комісії поточної у сумі 1 500 грн 00 коп., заборгованості по комісії простроченої у сумі 31 500 грн 00 коп., заборгованості за несвоєчасне погашення кредиту, процентів та комісії (пеня) станом на 23.02.2022 (включно) у сумі 32 857 грн 75 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням ТОВ Кепітал-Плюс зобов`язань за кредитним договором від 23.12.2020 №2261/2020/СРД-МСБ, виконання зобов`язань за яким забезпечено договором поруки від 23.12.2020 №2261/2020/СРД-МСБ-П, який укладений між АБ Укргазбанк, ТОВ Кепітал-Плюс та ОСОБА_1 .

Також позивач зазначив, що висловлює згоду на розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження та просить його проводити без участі представника АБ Укргазбанк.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.04.2024 справа передана на розгляд судді Косенко Т.В.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд приходить до висновку, що позовна заява та додатки до неї відповідають вимогам ст.ст.162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України); підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження не встановлено.

Отже, подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Статтею 12 ГПК України передбачено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 1 ст.247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно з ч.5 ст.12 ГПК України малозначними справами є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У даному випадку позивачем заявлено до стягнення суму 116 481 грн 97 коп., що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (302 800 грн 00 коп.), тобто дана справа є малозначною.

Відповідно до ч.1 ст.250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно з ч.5 ст.252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на наявність у матеріалах справи клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін суд приходить до висновку про необхідність розгляду даної справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) представників сторін.

Суд зауважує, що відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача-1 є: АДРЕСА_2 .

Відповідачем-2 у справі є фізична особа ОСОБА_1 , останнє місце проживання якої відповідно до інформації з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання: АДРЕСА_3 .

Водночас, за інформацією Акціонерного товариства Укрпошта, розміщеній на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua) відділення в м. Рубіжне Луганської області тимчасово не функціонують, а тому пересилання поштової кореспонденції до м. Рубіжне Луганської області наразі є неможливим.

Отже, позивачем обґрунтовано не направлено копію позовної заяви та доданих до неї документів на адресу відповідачів засобами поштового зв`язку.

Частиною 1 ст.251 ГПК України передбачено, що відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Суд вважає за необхідне звернути увагу відповідачів, що відповідно до абз.1 ч.6, абз.2 ч.8 ст.6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронні довірчі послуги, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суд бере до уваги, що відповідачі не мають зареєстрованих електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та знаходяться на тимчасово окупованій території.

Керуючись ст.ст.8, 12, 176, 232 234, 247, 250, 252 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Довести до відома відповідачів, що у відповідності до ч.1 ст.251 ГПК України відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. У випадку подання відзиву відповідачам слід подати до суду докази його надіслання іншим учасникам справи з усіма додатками.

4. Звернути увагу відповідачів, що вони повинні подати суду докази разом з поданням відзиву (ч.3 ст.80 ГПК України). У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (відповідно до ст.178 ГПК України).

5. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзиви відповідачів протягом п`яти днів з дня отримання відповідного відзиву. У випадку подання позивачем відповіді на відзив подати суду докази надіслання (надання) його відповідачам.

6. Встановити відповідачам строк для подання заперечень протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. У випадку подання відповідачами заперечень подати суду докази надіслання (надання) їх іншим учасникам справи.

7. Запропонувати відповідачам невідкладно зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

8. Звернути увагу сторін на порядок подання відповіді на відзив, заперечень, встановлений ст.ст.166 -167 ГПК України.

9. Звернути увагу сторін, що відповідно до ч.7 ст.252 ГПК України, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

10. Звернути увагу учасників судового процесу, що відповідно п.5.26 Національного стандарту України Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів (ДСТУ 4163-2020) відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

11. Звернути увагу учасників справи на процесуальні права та обов`язки, передбачені ст.46 ГПК України, зокрема в частині строків подання до суду заяв про збільшення/зменшення позовних вимог, зміни предмету або підстави позову та доказів направлення копій таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи, а також щодо наслідків неподання таких доказів суду (ч.ч.2, 3, 5 ст.46 ГПК України).

12. Звернути увагу учасників справи, що при визначенні строків отримання ними процесуальних документів від суду та від інших учасників справи, з метою недопущення зловживанням процесуальними правами, судом враховуються Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання 08.04.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію у справі можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/sud5014.

Суддя Тетяна КОСЕНКО

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118197045
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 116 481 грн 97 коп

Судовий реєстр по справі —913/208/24

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Косенко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні