Ухвала
від 08.04.2024 по справі 918/774/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"08" квітня 2024 р.Справа № 918/774/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Войтюка В.Р., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" про ухвалення додаткового рішення

у справі

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна 283"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне"

за участю третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача Рівненське обласне виробниче комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства "Рівнеоблводоканал"

про зобов`язання вчинити певні дії.

В засіданні приймали участь:

Від позивача: не з`явився;

Від відповідача: не з`явився;

Від третьої особи: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

31 липня 2023 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна 283" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" (далі - відповідач) про зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 13 листопада 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

01 грудня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника відповідача надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, в якій останній просить суд стягнути з відповідача витрати на професійну правничу допомогу.

Ухвалою Господарського суду Рівненського області від 04 грудня 2023 року розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" про ухвалення додаткового рішення призначено на 18 грудня 2023 року.

Супровідним листом № 918/774/23/1193/23 від 21 грудня 2024 року матеріали справи № 918/774/23 скеровано до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 12 лютого 2024 року апеляційну скаргу позивача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Соборна-283" залишено без задоволення, рішення Господарського суду Рівненської області від 13 листопада 2023 року у справі № 918/774/23 залишено без змін.

12 березня 2024 року матеріали справи № 918/774/23 повернулися до Господарського суду Рівненської області.

Ухвалою Господарського суду Рівненського області від 15 березня 2024 року розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" про ухвалення додаткового рішення призначено на 08 квітня 2024 року.

В судове засідання 08 квітня 2024 року учасники процесу не з`явилися.

Розглянувши заяву про розподіл судових витрат, суд встановив підстави для повернення заяви без розгляду.

Так, норми ст. 42 Господарського процесуального кодексу України визначають права і обов`язки учасників справи, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, а також виконувати процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частинами 5 та 6 статті 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд зазначає, що 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29 червня 2023 року № 3200-IX.

Згідно з частин 5-8 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені Господарським процесуальним кодексом України, у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (абзац 2 частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України).

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє особу права на подання документів до суду в паперовій формі, проте саме в електронній формі особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії виключно за допомогою ЄСІТС, з використанням власного електронного підпису, якщо інше не передбачено Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 7.52 постанови Великої Палати Верховного Суду від 13 вересня 2023 року у справі № 204/2321/22 вимога про звернення до суду через підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи є обов`язковою для осіб, визначених пунктом 10 Положення про ЄСІТС, та тих осіб, які добровільно зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі.

Так, відповідно до пункту 10 Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему визначено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Інші особи (це, зокрема, фізичні особи, у тому числі фізичні особи-підприємці) реєструють такі кабінети в добровільному порядку.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" (ЄДРПОУ 44711572) не має зареєстрованого кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Відповідно до абзацу 2 частини 4 статті 170 Господарського процесуального кодексу України, суд повертає письмову заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду у разі, якщо її подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 07 лютого 2024 року по справі № 906/1241/22.

Отже, зважаючи на вищевикладені обставини, судом встановлено, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" ухвалення додаткового рішення подана з порушенням вимог, встановлених статтями 6 та 170 Господарського процесуального кодексу України, така заява підлягає поверненню заявнику без розгляду відповідно до норм частини 4 статті 170 ГПК України.

Керуючись статтями 6, 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Авеню-Рівне" ухвалення додаткового рішення у справі № 918/774/23 повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118197387
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити певні дії. В засіданні приймали участь: Від позивача: не з`явився; Від відповідача: не з`явився; Від третьої особи: не з`явився

Судовий реєстр по справі —918/774/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Постанова від 12.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 03.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні