Ухвала
від 09.04.2024 по справі 627/259/24
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/259/24

09.04.2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про виправлення описки в судовому рішенні

"09" квітня 2024 р. с-ще Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючої Вовк Л.В.

з участю секретаря судового засідання Тішакіної Л.В.,

розглянувши питання про виправлення описки в судовому рішенні по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення,

у с т а н о в и в :

У провадженні Краснокутського районного суду Харківської області знаходиться адміністративна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення.

Ухвалою судді від 29.03.2024 провадження у вказаній справі було відкрито та справа призначена до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Ухвала судді набрала законної сили 29.03.2024.

Однак, судом встановлено, що під час виготовлення тексту судового рішення, в абзаці третьому резолютивної частини зазначеної вище ухвали було допущено описку, а саме: невірно зазначено дату та час проведення судового засідання у справі. Замість вірної«24.04.2024, о 10 год 30 хв» вказано «27.04.2024, об 11 год 00 хвилин».

У відповідності до ст.253КАС України суд, який постановив судове рішення, може з власної ініціативи або за заявою учасника справи чи іншої заінтересованої особи виправити допущені в судовому рішенні цього суду описки, очевидні арифметичні помилки незалежно від того, набрало судове рішення законної сили чи ні. Питання про внесення виправлень суд може вирішити в порядку письмового провадження. У разі необхідності суд може розглянути питання внесення виправлень у судове рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Відповідно до постанови КЦС ВС у постанові від 21.07.2020 у справі № 521/1074/17, вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні, суд не має права змінювати зміст судового рішення, а лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Судове рішення повинно бути точним. Помилки у тексті судового рішення, зумовлені арифметичними помилками або граматичними помилками (описками), що стосуються істотних обставин або ускладнюють виконання рішення, можуть бути усунуті судом, який ухвалив рішення або ухвалу.

Отже, законом передбачені випадки, коли недоліки рішення суду можуть бути усунені тим самим судом, що його ухвалив.

Описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо).

Арифметична помилка - це неточність у розмірі присудженого, неправильність арифметичних розрахунків.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні, постанові або ухвалі), суд не вправі змінювати зміст судового рішення, він лише усуває неточності щодо встановлених фактичних обставин справи (наприклад, дати події, номеру і дати документа, найменування сторін, прізвища, імені, по батькові особи тощо), або мають технічний характер (тобто, виникли в процесі виготовлення тексту рішення).

Таким чином, виправлення допущених у рішенні, постанові, ухвалі описок, арифметичних помилок допускається, якщо, при цьому, не зачіпається суть судового рішення.

Виходячи з правової позиції Верховного Суду, суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Таким чином, суд вважає за необхідне виправити описку, допущену в ухвалі судді Краснокутського районного суду Харківської області від 29.03.2024, у справі №627/259/24, оскільки зміст судового рішення при цьому не зміниться.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.241, 243,248, 253, 294 КАС України, суд

п о с т а н о в и в :

Виправити описку в резолютивній частині ухвали судді Краснокутського районного суду Харківської області від 29.03.2024 у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до адміністративної комісії при виконавчому комітеті Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення, а саме замінити невірні дату та час проведення судового засідання у справі «27.04.2024, об 11 год 00 хвилин» на вірну «24.04.2024, о 10 год 30 хв».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду протягом 15 (п`ятнадцяти) діб з моменту її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Л.В. Вовк

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200205
СудочинствоАдміністративне
Сутьадміністративне правопорушення

Судовий реєстр по справі —627/259/24

Ухвала від 24.04.2024

Адміністративне

Краснокутський районний суд Харківської області

Вовк Л. В.

Ухвала від 09.04.2024

Адміністративне

Краснокутський районний суд Харківської області

Вовк Л. В.

Ухвала від 29.03.2024

Адміністративне

Краснокутський районний суд Харківської області

Вовк Л. В.

Ухвала від 28.03.2024

Адміністративне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні