Ухвала
від 08.04.2024 по справі 127/11188/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/11188/24

Провадження №1-кп/127/325/24

УХВАЛА

08 квітня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Денецьк, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

у кримінальному провадженні № 62024240040000070 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області 02.04.2024 року з Вінницької обласної прокуратури надійшло клопотання прокурора ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 62024240040000070, яке мотивоване наступним.

Досудовим розслідуванням установлено, що відповідно до норм чинного законодавства України громадяни України ОСОБА_6 та ОСОБА_7 11.07.2003 провели збори та вирішили заснувати суб`єкт господарської діяльності - ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» (ЄДРПОУ № 32598622) з грошовими внесками до статутного фонду товариства в розмірах 12950 (70%) гривень та 5550 (30%) відповідно. При цьому, ОСОБА_7 обрано генеральним директором ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс», про що видано відповідний наказ № 1к/а від 28.07.2003.

У 2008 році до складу учасників ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» (ЄДРПОУ № 32598622) замість ОСОБА_6 увійшли його діти - громадяни України ОСОБА_8 та ОСОБА_9 з грошовими внесками до статутного фонду товариства в розмірах 6475 гривень та 6475 гривень відповідно, тим самим ОСОБА_6 з юридичної точки зору втратив будь-який контроль щодо діяльності ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс».

У подальшому наприкінці 2013 року російською федерацією (далі - рф) із залученням її Збройних Сил вирішено здійснити протиправні умисні дії, спрямовані на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, зміну меж її території та державного кордону на порушення порядку, встановленого Конституцією України, зокрема, шляхом окупації частини території України, а саме території АР Крим та м. Севастополь з метою подальшої її анексії та окупації території Донецької та Луганської областей. Мотивами зазначених дій послугували Євроінтеграційний курс розвитку України, підготовка до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, які були розцінені як безпосередня загроза економічним та геополітичним інтересам рф, що сприятиме втраті впливу над політичними процесами в Україні та позбавить контролю над її економічною діяльністю, призведе до поглиблення співпраці з НАТО з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації та денонсації угод щодо тимчасового розташування Чорноморського флоту рф на території України. Досягти зазначеної мети вказані особи вирішили шляхом ведення агресивної війни та агресивних воєнних дій проти України, у тому числі з використанням підрозділів Збройних сил російської федерації, окупації території України, створення і фінансування на окупованих територіях України терористичних організацій та вчинення інших злочинів.

Так, 07.04.2014 у м. Донецьку Донецької області невстановленими особами за підтримки рф створено «Донецьку народну республіку» (далі-«ДНР»). Указана організація є стійким об`єднанням невизначеного кола осіб (більше трьох), що створене з метою здійснення терористичної діяльності, у межах якого здійснено розподіл функцій, встановлено правила поведінки, обов`язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів, та в якому її структурні підрозділи здійснюють терористичну діяльність з відома керівників (керівних органів) усієї організації, а тому відповідно до ст. 1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» є терористичною організацією. Одним із основних завдань учасників указаної терористичної організації є зміна меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вплив на прийняття рішень, вчинення та не вчинення дій органами державної влади України, шляхом застосування зброї, вчинення обстрілів, вибухів, підпалів та інших дій, які створюють небезпеку для життя та здоров`я людини, заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків. При цьому, терористична діяльність відповідно до статті 1 Закону охоплює зокрема фінансування тероризму - тобто надання чи збір активів будь-якого роду з усвідомленням того, що їх буде використано повністю або частково для будь-яких цілей окремим терористом, терористичною групою або терористичною організацією, а також для створення терористичної групи чи терористичної організації, сприяння вчиненню терористичного акту, будь-якої іншої терористичної діяльності, а також спроби здійснення таких дій.

За поданням керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, погодженим із Головою Служби безпеки України, 07.04.2014 на території Донецької та Луганської областей розпочато проведення антитерористичної операції (далі - АТО) із залученням Збройних Сил України та інших військових формувань. Також Указом Президента України від 30.04.2018 №116/2018 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30.04.2018 «Про широкомасштабну антитерористичну операцію в Донецькій та Луганській областях», яким формат проведення АТО змінено на операцію Об`єднаних сил із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей.

Терористична організація «ДНР» діє на території України незаконно та її учасники вчиняють терористичні акти - захоплення будівель органів державної влади та місцевого самоврядування із застосуванням зброї, вбивства людей, вибухи, підпали та інші дії (зокрема, артилерійські обстріли), які створюють небезпеку для життя та здоров`я людей, завдають значної майнової шкоди та призводять до настання інших тяжких наслідків, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення та впливу на прийняття рішень органами державної влади, місцевого самоврядування, в тому числі щодо визнання легітимності діяльності «ДНР» та влади її керівників, а також перешкоджають виконанню службових обов`язків співробітниками правоохоронних органів України, військовослужбовцями Збройних Сил України й інших військових формувань України, задіяними у проведенні антитерористичної операції та операції об`єднаних сил на території Донецької області.

Як наслідок, частина території Донецької області опинилась під контролем представників терористичної організації «ДНР», підконтрольних рф, та відповідно до Постанови ВР України № 254-VIII від 17.03.2015 «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», постанови ВР України № 252-VIII від 17.03.2015 «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування», та Закону України від 18.01.2018 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» набула статусу тимчасово окупованої території.

Чисельні злочини, вчинені рф та підконтрольними їй представниками терористичної організації «ДНР» або за їх участі проти України, визнані у зверненнях Верховної Ради України до міжнародних організацій та іноземних держав щодо визнання «ДНР» терористичною організацією. Зокрема, у Зверненні ВРУ до Організації Об`єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБОЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором, затвердженому постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 року за № 129-VIII, та Зверненні до Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, національних парламентів держав - членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою в Україні, затвердженому постановою ВРУ від 14.01.2015 за №106- VIII, постанові ВРУ «Про заяву Верховної Ради України «Щодо протидії поширенню підтриманого Російською Федерацією міжнародного тероризму» від 22.07.2014 за № 1597-VІІ, постанові ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України «Про відсіч збройній агресії Російської Федерації та подолання її наслідків» від 21.04.2015 за № 337-VІІІ, постанові ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України «Про трагічну загибель людей внаслідок терористичного акту над територією України» від 22.07.2014 за № 1596-VІІ, постанові ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організації «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян» від 04.02.2015 за № 145-VIII.

Частиною 2 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII констатовано, що тимчасова окупація території України розпочалася 20.02.2014.

З урахуванням вищевикладеного, між державами рф та Україною з

20.02.2014 триває збройний конфлікт міжнародного характеру.

Факт створення «ДНР» за підтримки та під контролем російської федерації визнано Резолюцією ПАРЕ від 12.10.2016. При цьому в Резолюції зазначено, що «ДНР» та всі її «установи» не мають будь-якої легітимності у відповідності з українським або міжнародним правом. Утримання окупованої частини території Донецької області та досягнення завдання щодо зміни меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому Конституцією України, потребує значних активів будь-якого роду, зокрема фінансових та матеріальних, тобто забезпечення функціонування на цій території фінансової системи. Отримання вказаних активів відбувається за рахунок окремих суб`єктів господарської діяльності та громадян України, лояльно налаштованих до ідей та діяльності «ДНР», невстановлених на цей час іноземних громадян тощо. Указане в свою чергу та намагання досягти однієї з цілей, а саме створення в очах міжнародної спільноти та місцевих мешканців образу «ДНР» як легітимного державного утворення, надання легітимності процесу обігу фінансових активів, зокрема їх збору, на тимчасово окупованій території Донецької області, призвело до прийняття ватажками «ДНР» рішення щодо створення та функціонування окремих так званих «установ фінансового сектору «ДНР», які б виконували функції зі збору, розподілу, перерозподілу та використання фондів грошових коштів.

Восени 2014 року у складі терористичної організації «ДНР» створено «Министерство финансов ДНР», «Министерство доходов и сборов ДНР», « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». 03.10.2014 прийнято та введено в дію «Временное Положение о налоговой системе Донецкой народной республики», у 2015 році - «Закон «О налоговой системе», якими визначено так звану податкову систему «ДНР», введено реєстрацію підприємств та підприємців у так званих «податкових органах «ДНР», порядок сплати ними податків та інших обов`язкових платежів. Також 07.10.2014 «Министерством финансов ДНР» створено так званий «Центральный Республиканский Банк ДНР», який відповідно до «Положения о Центральном Республиканском Банке «ДНР» виконує функції розрахунково-касового центра «ДНР» та здійснює діяльність з надання банківських, фінансових та інших послуг, визначених Положенням.

Крім того, утримання тимчасово окупованої території Донецької області крім фінансових, потребує людських ресурсів, військової техніки, озброєння тощо. З цією метою у складі «силового блоку ДНР» створено ряд формувань військового типу та створено «Министерство по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий ДНР», «Министерство государственной безопасности ДНР», «органы прокуратуры» тощо.

Після окупації у 2014 році незаконними збройними формуваннями, іррегулярними збройними формуваннями рф та військовослужбовцями ЗС рф частини Донецької області та створення т.зв. терористичної організації Донецької народної республіки» (далі - «ДНР»), ОСОБА_8 діючи, умисно, з корисливих мотивів для себе, за попередньою змовою із ОСОБА_7 (матеріали відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження № 62023240040000269 від 30.11.2023 на підставі укладеної угоди про визнання винуватості) та ОСОБА_6 , достовірно усвідомлюючи, що т.зв. «ДНР» є терористичною організацією, а грошові та інші матеріальні активи, збір та обіг яких відбувається на тимчасово окупованій території Донецької області, буде використано повністю або частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України, 06.10.2014 року на підставі первинних документів стосовно створення ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» перереєстровали вказане товариство під назвою рос.мов.: ООО Завод «Ремкоммунэлектротранс» в так званому «податковому органі» - рос.мов.: «Департаменте государственной регистрации Министерства доходов и сборов Донецкой Народной Республике» за адресою: АДРЕСА_3 , про що отримано свідоцтво про реєстрацію юридичної особи серії НОМЕР_1 та присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 .

Генеральним директором при перереєстрації ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» станом на 06.10.2014 призначено ОСОБА_7 . Водночас, після перереєстрації ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» станом на 06.10.2014 часткове управління діяльністю ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» почав здійснювати ОСОБА_8 перебуваючи на посаді начальника відділу маркетингу ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» та ОСОБА_6 , який будучи засновником підприємства офіційно на посаді в ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» не перебував.

Основним видом діяльності ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» станом на 2015 рік було виготовлення чавуну, сталі та феросплавів (фактично підприємство виробляло обладнання для гірничодобувної та гірничо-переробної промисловості).

Для забезпечення ведення господарської діяльності, у тому числі здійснення відповідних розрахунків з так званими «державними органами ДНР» у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском Банке Донецкой Народной Республике» службовими особами ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» (ІКЮО 32598622) було відкрито наступні поточні рахунки: НОМЕР_3 - російський рубель відкритий 16.06.2015; НОМЕР_4 - російський рубель відкритий 23.09.2015; НОМЕР_5 - долари США відкритий 06.12.2017; НОМЕР_27 - євро відкритий 06.12.2017.

У подальшому, згідно протоколу загального зібрання засновників ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» № 17 від 10.01.2017, на якому були присутні ОСОБА_7 , ОСОБА_6 (згідно протоколу зборів перебував у складі засновників), ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , прийнято рішення про доповнення повноважень генерального директора, яким довірили укладати і підписувати договори від імені ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» на необмежену суму генеральному директору ОСОБА_7 .

Таким чином, громадяни України ОСОБА_8 діючим умисно, за попередньою змовою із ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_9 діючи з корисливих мотивів для себе, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, достовірно усвідомлюючи, що «ДНР» є терористичною організацією, у період з 06.10.2014 до 28.04.2017 забезпечили стабільну діяльність ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» на тимчасово-окупованій території Донецької області, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР» та за вказаний період здійснювали безперешкодну реалізацію й поставку виготовленої ливарної продукції суб`єктам господарювання зареєстрованим на території російської федерації (далі - рф) і суб`єктам господарювання, зареєстрованим на території України, в наслідок чого частину отриманого прибутку від такої господарської діяльності, сплачено до так званого «Министерства доходов и сборов ДНР», в якості так званих «налогов и сборов», чим фактично здійснено фінансування тероризму, усвідомлюючи, що сплачені грошові кошти може бути використано повністю або частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України.

Поряд з цим, Указом Президента України від 15.03.2017 № 62/2017

«Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15.03.2017

«Про невідкладні додаткові заходи із протидії гібридним загрозам національній безпеці України» тимчасово, до реалізації пунктів 1 і 2 Мінського «Комплексу заходів» від 12.02.2015, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування згідно із законодавством України, припинено переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей; а рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України 133/2017), рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 02.05.2018 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України № 126/2018) та рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 18.06.2021 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введений в дію Указом Президента України № 264/2021) до російської фінансової установи ТОВ «ЦМРБанк» застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) у вигляді блокування активів та зупинення виконання економічних та інших фінансових зобов`язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів тощо).

Таким чином, наведені вище обставини свідчать про протиправність будь-яких комерційних поставок та перерахування грошових коштів з березня 2017 року на тимчасово неконтрольовану територію та з тимчасово неконтрольованої території Донецької області, які фактично підконтрольні терористичній організації «ДНР», іррегулярним збройним формуванням рф та військовослужбовцям ЗС рф, а також використання фінансових послуг ТОВ «ЦМРБанк» українськими суб`єктами господарської діяльності.

Також з`ясовано, що 28.06.2017 ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_9 за результатами проведення загальних зборів змінено назву ТОВ Завод «Ремкомунелектротранс» на ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (ЄРДПОУ № 32598622) рос.мов.: ООО «Завод «Ремкоммунэлектротранс»), юридична адреса: ДНР, 86114 м. Макіївка, Червоногвардійський район, вул. Свободи, буд. 3А, про що зроблено відповідний запис в так званому «податковому органі» - рос.мов.: «Департаменте государственной регистрации Министерства доходов и сборов Донецкой Народной Республике», згідно номеру реєстрації НОМЕР_6 та отримано свідоцтво про реєстрацію юридичної особи серії НОМЕР_7 , а також визначено скорочену назву підприємства - ТОВ «Завод «РКЕТ». Вказаний статут засвідчений 27.06.2017 нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_10 , який підтвердив справжність підписів та особу ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Згідно довідки АА № 08-17/2090 із реєстру Статистичних одиниць виданої 03.07.2017 в так званому «органі» - рос.мов.: «Главном управлении статистики Донецкой Народной Республике» (Главстат ДНР)», керівником ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» вказано ОСОБА_7 .

Водночас, достовірно усвідомлюючи вимоги Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017 та його правові наслідки, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» на окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», громадянин України ОСОБА_8 , з корисливих мотивів створив та очолив організовану групу з метою фінансуванню тероризму, шляхом незаконної реалізації та поставки ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (відповідно до скороченої назви - ТОВ «Завод «РКЕТ») суб`єктам господарювання, розташованими на території України, при цьому усвідомлюючи, що із отриманого прибутку від такої діяльності будуть сплачені податки до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», які можуть бути використані частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України та фінансуванню незаконний військових формувань, залучивши до її складу власного батька громадянина України ОСОБА_6 (засновник товариства), працівників підприємства - громадян України ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , яким довів їх ролі.

Створена та очолювана ОСОБА_8 організована злочинна група мала стійкий характер, відзначалась стабільністю її складу, безпосереднім та беззаперечним підпорядкуванням кожного учасника організатору групи, чітким плануванням кримінальних правопорушень, єдиними для всіх правилами поведінки і конспірації під час їх готування та безпосереднього вчинення.

ОСОБА_8 , як організатор злочинної групи координував і спрямовував зусилля інших учасників групи на вчинення злочинів, планував, керував їх вчиненням і безпосередньо вчиняв злочини, а саме: в період з 18.05.2017 до 28.02.2018 здійснив пошук службових осіб ТОВ «Нортек» (рф, ОДРН 1156196066762), ТОВ «Техекспорт» (рф, ОДРН 1043107001354),

ТОВ «Прогрес 2000» (так звана «Республіка Південна Осетія», ОДРН 1156196066762), та за грошову винагороду домовився із ними щодо залучення вказаних структур в протиправний механізм поставок ливарної продукції виготовленої на тимчасово окупованій території, на територію України.

Поряд з цим, ОСОБА_8 будучи керівником організованої злочинної групи та обіймаючи посаду начальника відділу маркетингу ТОВ «Завод «РКЕТ» надав вказівку працівниці цього ж відділу ОСОБА_13 створити на території 28.02.2018 року комерційну структуру - ТОВ «Проммет» (рос.мов.: ООО «Проммет», юридична адреса: рф, Ростовська обл., м. Таганрог, вул. Велика Бульварна, 12, офіс 308, ОДРН 1186196009504), та призначити на посаду директора громадянку рф ОСОБА_14 , з використанням якої забезпечив повний особистий контроль за постачанням ливарної продукції, виготовленої на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем «ДНР» на територію України, довівши ОСОБА_13 та ОСОБА_14 усі обставини вище вказаної злочинної схеми та їх роль у цьому.

Також, достовірно знаючи про наявні законодавчі обмеження в Україні, введені на підставі Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, та добре усвідомлюючи, що грошові кошти від підприємств, зареєстрованих на території України, мають надходити на банківські рахунки виробників ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» відкритих у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском Банке Донецкой Народной Республике», через російську фінансову установу ТОВ «ЦМРБанк», невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи єдиним злочинним задумом із ОСОБА_8 , відкрили відповідні банківські рахунки в ТОВ «ЦМРБанк» підконтрольним їм підприємствам, зареєстрованим на території рф, зокрема:

-ТОВ «Техекспорт» (рос.мов.: ООО «Техэкспорт») розрахунковий рахунок № НОМЕР_8 в головному управлінні ТОВ «ЦМРБанк» по Центральному федеральному округу (банківський ідентифікаційний код № НОМЕР_9 , кореспондентський рахунок № НОМЕР_10 );

-ТОВ «Проммет» (рос.мов.: ООО «Проммет») розрахунковий рахунок № НОМЕР_11 в Ростовському філіалі ТОВ «ЦМРБанк» (банківський ідентифікаційний код № НОМЕР_12 , кореспондентський рахунок № НОМЕР_13 ).

Поряд з цим, невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи єдиним злочинним задумом із ОСОБА_8 , відкрили банківський рахунок в ТОВ КБ «Міжнародний розрахунковий банк» (банківський ідентифікаційний код № НОМЕР_14 , кореспондентський рахунок № НОМЕР_15 , який зареєстрований в так званій «Республіка Південна Осетія») для підконтрольного їм підприємства - ТОВ «Прогрес 2000» (рос.мов.: ООО «Прогресс 2000», юридична адреса: так звана «Республіка Південна Осетія», м. Цхинвал, вул. Героїв, 1, фактична адреса: рф, Ростовська обл., м. Донецьк, вул. Казакова, 70, ОДРН 1156196066762) № 40702810960000000052 для подальшого переказу коштів на банківський рахунок ТОВ «Нортек» (рос.мов.: ООО «Нортэк»), відкритий в Південно-Західному банку ВАТ «Сбербанк Росії» (банківський ідентифікаційний код № НОМЕР_16 , кореспондентський рахунок № НОМЕР_17 ).

Крім цього, для можливості укладання в 2017-2018 роках між ТОВ «Завод «РКЕТ» та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000», а також іншими підприємствами зареєстрованими на території Російської Федерації,

ОСОБА_8 залучив іншого засновника ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_7 , який перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» був єдиний уповноважений на підписання зовнішньоекономічних угод (контрактів) на реалізацію виготовленої ливарної продукції.

У подальшому, ОСОБА_7 діючи з відома та під контролем ОСОБА_8 , перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» від імені даного підприємства уклав та підписав контракт № 978/201117 від 20.11.2017 із директором ТОВ «Прогрес 2000» ОСОБА_15 на поставку виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», яку після отримання ТОВ «Прогрес 2000» документально передало ТОВ «Нортек».

Крім того, ОСОБА_7 перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ» від імені даного підприємства уклав та підписав контракт №991/260318 від 26.03.2018 із директором ТОВ «Проммет» ОСОБА_16 на поставку виготовленої ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

Усвідомлюючи, що вищевказані контракти, будуть виконані упродовж наступних років, ОСОБА_8 забезпечив виготовлення підпису факсиміле - власного підпису ОСОБА_7 , як генерального директора ТОВ «Завод «РКЕТ», для засвідчення ним специфікацій та інших документів, під час реалізації виготовленої ливарної продукції, на виконання укладених контрактів. З використанням даного підпису факсиміле ОСОБА_7 , ОСОБА_8 особисто та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, з його відома засвідчували справжність документів, які були необхідні для реалізації виготовленої ливарної продукції на ТОВ «Завод «РКЕТ», ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000», а також іншими підприємствами зареєстрованими на території російської федерації.

Окрім цього, з метою реалізації злочинного наміру, ОСОБА_8 , як організатор діючи умисно, з корисливих мотивів, у невстановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 18.05.2017, запропонував громадянину України ОСОБА_17 (матеріали відносно якого виділено в окреме кримінальне провадження № 62023240040000090 від 08.05.2023 та останнього звільнено від кримінальної відповідальності, у відповідності до вимог ч. 4 ст. 2585 КК України), та іншим невстановленим на даний час органом досудового розслідування особам, які діяли від імені ТОВ «ЗЕВС»

(ЄДРПОУ 31008570, м. Запоріжжя), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548, м. Запоріжжя), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616, м. Кривий Ріг), ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682, м. Кривий Ріг), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992, м. Дніпро) та ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082, м. Дніпро), здійснювати придбання ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», у ТОВ «Нортек», ТОВ «Техекспорт» та ТОВ «Проммет», зареєстрованих на території рф.

При цьому, ОСОБА_8 повідомив, ОСОБА_17 та іншим невстановленим на даний час органом досудового розслідування особам, які діяли від імені інших суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України, усі обставини функціонування протиправного механізму щодо постачання на територію України ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР».

На вказану пропозицію ОСОБА_17 та інші невстановлені на даний час органом досудового розслідування особи, які діяли від імені інших суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України, погодилися, діючи з корисливих мотивів для себе, переслідуючи мету подальшої вигідної реалізації даної ливарної продукції підприємствам кар`єрно-гірничої галузі зареєстрованим на території України, при цьому усвідомлюючи, що частина сплачених грошових коштів за дану ливарну продукцію, можуть бути використані для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації «ДНР».

У свій час, ОСОБА_17 на виконання спільного злочинного умислу із організатором даного злочину ОСОБА_8 спрямованого на закупівлю ливарної продукції виготовленої на підприємствах, які здійснювали господарську діяльність на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», з цією ж метою, залучивши своїх знайомих осіб з числа мешканців АДРЕСА_4 , яких включив до складу засновників, призначив їх на посади директорів та головних бухгалтерів, зареєстрованих в різних регіонах України суб`єктів господарської діяльності, а саме: 18.05.2017 зареєстрованого ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934); 26.06.2017 зареєстрованого ТОВ «Коргормаш» (код ЄДРПОУ 41418760); 13.03.2018 змінено керівника ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід», зареєстрованого 08.06.2012; 07.06.2018 зареєстрованого ТОВ «Горпостач» (код ЄДРПОУ 42208304); 07.06.2018 зареєстрованого ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571); 21.09.2020 зареєстрованого ТОВ «Промгор» (код ЄДРПОУ 43829991), попередня назва - ТОВ «ФІРВУД», ТОВ «Електроремсервіс» (код ЄДРПОУ 37486054).

Окрім цього, ОСОБА_17 з метою управління фінансово-господарською діяльністю вище вказаних зареєстрованих підприємств, залучив як співучасників своїх знайомих ОСОБА_18 , яка була директором ТОВ «Електроремсервіс» (код ЄДРПОУ 37486054), що зареєстроване 10.01.2011 та ОСОБА_19 , яка була головним бухгалтером ТОВ «Електроремсервіс», (матеріали відносно яких виділено відповідно в окремі кримінальні провадження за № 62023240040000088 від 08.05.2023 та №62023240040000089 від 08.05.2023, й останніх звільнено від кримінальної відповідальності у відповідності до вимог ч. 4 ст. 2585 КК України) яким довів усі обставини виконання протиправних діянь, щодо придбання ливарної продукції виготовленої на підприємствах, які здійснювали господарську діяльність на території так званої «ДНР».

Внаслідок вище вказаних умисних дій ОСОБА_8 , як організатора у складі організованої групи, всупереч та в обхід вимог Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої на тимчасово окупованій території, забезпечено укладення відповідних зовнішньоекономічних контрактів на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», між заздалегідь залученими суб`єктами господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф з однієї сторони та заздалегідь підшуканими суб`єктами господарювання ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (код ЄДРПОУ 37486054), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) та ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), зареєстрованими на території України з іншої, посадові особи яких діяли всупереч вимог вище казаного Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017 та всупереч інтересам України, щодо відновлення територіальної цілісності України.

В свою чергу, відповідно до заздалегідь розробленого ОСОБА_8 плану злочинної діяльності, доведеного до відома усім учасникам злочинної групи та з метою забезпечення його виконання, під час реалізації ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод» «РКЕТ», означеним суб`єктам господарювання, зареєстрованим на території України до товарно-транспортних та митних документів вносились недостовірні дані щодо її виробника, а саме: замість даних щодо виробництва ливарної продукції ТОВ «Завод «РКЕТ», розташованого на тимчасово окупованій території, в документах зазначався виробник ТОВ «Донекс», (рф, ОДРН 1106191000134), а також особисто ним контролювався процес перевантаження ливарної продукції у м. Таганрог рф з автотранспорту ТОВ «Завод «РКЕТ» на автотранспорт суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України.

Крім того, ОСОБА_8 діючи умисно, на реалізацію єдиного спільного злочинного умислу з ОСОБА_6 , з метою забезпечення можливості подальшої реалізації ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» та укладання відповідних контрактів, до моменту виїзду ОСОБА_7 з тимчасово окупованої території, точної дати та часу досудовим розслідування не установлено, але не пізніше 16.08.2019, забезпечив ухвалення засновниками ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 особисто та ОСОБА_8 від імені ОСОБА_6 за дорученням, змін до статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», про що складено та підписано протокол загального зібрання засновників ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» № 2 від 16.08.2019 року.

Відповідно до статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» (нова редакція) зареєстрованому 25.09.2019 нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_20 , визначено, що ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 є засновниками ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», генеральним директором визначено ОСОБА_7 та надано право ОСОБА_7 особисто укладати зовнішньоекономічні угоди (контракти) чи надати відповідне доручення начальнику відділу маркетингу ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс» ОСОБА_8 на їх укладання.

Таким чином, після внесення змін 16.08.2019 до Статуту ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», ОСОБА_8 точного часу досудовим розслідування не встановлено, але не пізніше 03.11.2019 набув право укладати зовнішньо-економічні угоди (контракти) від імені ТОВ «Завод» «РКЕТ» на реалізацію виготовленої ливарної продукції, на підставі виданого доручення генеральним директором ОСОБА_7 , який 03.11.2019 виїхав з окупованої території Донецької області.

Окрім цього, ОСОБА_8 16.10.2020 забезпечив зміну засновника ТОВ «Проммет», увівши до його складу свою дружину ОСОБА_21 , що дозволили йому особисто брати участь та контролювати поставки через ТОВ «Проммет» ливарної продукції, виготовленої ТОВ «Завод» «РКЕТ», суб`єктам господарювання, зареєстрованим на території України.

ОСОБА_6 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, діючи умисно, з корисливого мотиву для себе, переслідуючи мету отримання дивідендів від господарської діяльності ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», приймав участь у загальних зборах засновників даного підприємства, на яких приймались управлінські рішення стосовно діяльності підприємства, які дозволили обійти заборони викладені в Указі Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, щодо неможливості здійснення будь-якого переміщення виготовленої на тимчасово окупованій території, шляхом укладення відповідних зовнішньоекономічних контрактів на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», між заздалегідь залученими суб`єктами господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек».

Окрім цього, ОСОБА_6 використовуючи наявні у нього зв`язки з представниками суб`єктів господарювання, зареєстрованими на території України, які збереглися ще до окупації території Донецької області в 2014 році та ухвалення Указу Президента України від 15.03.2017 № 62/2017, (у тому числі з використанням застосунку для миттєвого обміну інформацією «Telegram», зареєстрованого за абонентським номером НОМЕР_18 ) перебуваючи до 21.04.2018 на тимчасово окупованій території України, приймав та особисто контролював виготовлення на замовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції для її подальшої поставки на територію України через залучених суб`єктів господарювання ТОВ «Проммет» та ТОВ «Нортек», контролював фінансові витрати підприємства шляхом візуванні особистим підписом платіжних доручень, підшукував контрагентів для реалізації ливарної продукції, а після 21.04.2018 перебуваючи на території України, через ОСОБА_8 дистанційно управляв даними процесами. Крім того, ОСОБА_6 , шляхом надання ОСОБА_8 нотаріально засвідченого доручення приймав участь у прийнятті кадрових рішень на ТОВ «Завод «РКЕТ», розподілені та використанні фінансових активів отриманих ТОВ «Завод «РКЕТ» від реалізації виготовленої ливарної продукції, розподілу прибутків ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі дивідендів між засновниками тощо.

ОСОБА_11 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій на експорт ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» з окупованої території на територію рф, згідно укладених зовнішньо економічних договорів між ТОВ «Завод «РКЕТ» з однієї сторони та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000» з іншої; здійснювала шляхом спілкування по мобільному зв`язку ( НОМЕР_19 ), листування у застосунку для миттєвого обміну інформацією «WhatsApp», «Telegram» (зареєстрованими за абонентським номером НОМЕР_19 ) та листування по електронній пошті під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) попередні договірні процедури із представниками ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054) ОСОБА_17 та ОСОБА_18 , а також невстановленими представниками ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570) та ТОВ «ЗЕВС 2017» щодо приймання від них заявок на виготовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції та поставку даної ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на територію України; здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій до укладених договорів на імпорт даної ливарної продукції від імені ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на адреси вище вказаних суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України; здійснювала взаємозвірку щодо визначення вартості та порядку сплати грошових коштів з представниками суб`єктів господарювання зареєстрованими на території України, за поставлену їм з рф ливарну продукцію, яка виготовлена ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі із ОСОБА_17 та ОСОБА_18 ; здійснювала взаємозвірки щодо надходження грошових коштів на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ» з представниками ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек», ТОВ «Проммет», та інших суб`єктів господарювання зареєстрованих в рф, у тому числі з ОСОБА_14 , згідно укладених договорів, з суми яких сплачувалися відповідні так звані «податки» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР»; виконувала аналогічні дії щодо інших суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України, введенням яких згідно заздалегідь розробленого плану ОСОБА_8 покладалося на ОСОБА_12 .

ОСОБА_12 відповідно до ролі та функції у складі організованої групи, згідно заздалегідь розробленого плану, як співвиконавець, здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій на експорт ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «РКЕТ» з окупованої території на територію рф, згідно укладених зовнішньо економічних договорів між ТОВ «Завод «РКЕТ» з однієї сторони та ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000» з іншої; здійснювала шляхом спілкування по мобільному зв`язку НОМЕР_20 , листування у застосунку для миттєвого обміну інформацією «Viber» (зареєстрованим за абонентським номером НОМЕР_20 , в подальшому змінено на НОМЕР_21 ) листування по електронній пошті « ІНФОРМАЦІЯ_5 » попередні договірні процедури із представниками ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992), ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), а також представниками ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054), які використовували електронну поштову скриньку «promkomp2007@ukr.net», щодо приймання від них заявок на виготовлення ТОВ «Завод «РКЕТ» ливарної продукції та поставку даної ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на територію України; здійснювала виготовлення та оформлення супровідних документів та специфікацій до укладених договорів на імпорт даної ливарної продукції від імені ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» на адреси вище вказаних суб`єктів господарювання зареєстрованих на території України; здійснювала взаємозвірку щодо визначення вартості та порядку сплати грошових коштів з представниками суб`єктів господарювання зареєстрованими на території України, за поставлену їм з рф ливарну продукцію, яка виготовлена ТОВ «Завод «РКЕТ», у тому числі із ОСОБА_17 та ОСОБА_18 ; здійснювала взаємозвірки щодо надходження грошових коштів на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ» з представниками ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек», ТОВ «Проммет», та інших суб`єктів господарювання зареєстрованих в рф, у тому числі з ОСОБА_14 (використовувала електронні поштові скриньки « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та облікові записи застосунків для миттєвого обміну інформацією «Viber», «WhatsApp», зареєстрованими за абонентським номером НОМЕР_22 , НОМЕР_23 ), згідно укладених договорів, з суми яких сплачувалися відповідні так звані «податки» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР»; виконувала аналогічні дії щодо інших суб`єктів господарювання, зареєстрованих на території України, введенням яких згідно заздалегідь розробленого плану ОСОБА_8 покладалося на ОСОБА_11 .

За вище викладених обставин ОСОБА_8 , як організатором відповідно до єдиного плану злочинну діяльності разом з іншими учасниками злочинної групи, комунікація з якими відбувалась за допомоги мобільного зв`язку №№ НОМЕР_24 , НОМЕР_25 , облікових записів застосунків для миттєвого обміну інформацією «Viber», «WhatsApp», зареєстрованими за абонентськими номерами НОМЕР_24 , НОМЕР_25 , а також електронними поштовими скриньками « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з корисливих мотивів забезпечено укладання та фактичне виконання укладених відповідних зовнішньоекономічних контрактів між ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР» та ТОВ «Західєвроторг-груп.» (код ЄДРПОУ 41341934), ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760), ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960), ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304); ТОВ «Промгорпостач» (код ЄДРПОУ 42208571), ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991), ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054), за що проведено оплату грошових коштів, в загальній сумі на рахунки ТОВ «Проммет» - 53 992 920,00 рос руб. та рахунки ТОВ «Нортек» - НОМЕР_26 , за придбану ливарну продукцію, яка виготовлена на ТОВ «Завод «РКЕТ», на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», зокрема:

-по контрактах від 05.04.2018 № 0504/2018 та від 27.09.2018 №2709/2018, укладених між ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» (ЄДРПОУ 38247960) та ТОВ «Проммет», з рахунку ТОВ «Торговий Дім «Євро-Захід» на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано грошові кошти в сумі 5 474 656 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 05.04.2018 становить 2 462 500, 26 грн.;

-по контрактах від 29.11.2019 № 2911/2019, від 18.03.2020 № 1803/2020, від 09.07.2020 № 0907/2020 та від 14.01.2021 № 1401/2021 укладених між ТОВ «Горпостач» (ЄДРПОУ 42208304) та ТОВ «Проммет», з рахунку ТОВ «Горпостач» на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано грошові кошти в сумі 15 898 324 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 29.11.2019 становить 5 961 871,5 грн.;

-по контрактах від 01.04.2021 № 0104/2021, від 07.06.2021 № 0706/2021 та від 04.02.2022 № 0402/2022 укладених між ТОВ «Промгор» (ЄДРПОУ 43829991) та ТОВ «Проммет», з рахунку ТОВ «Промгор» на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано грошові кошти в сумі 6 988 657 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 01.04.2021 становить 2 551 558,67 грн.;

-по контрактах від 20.11.2018 № 2011/2018, від 05.03.2019 № 0503/2019, від 22.05.2019 № 2205/2019 та від 10.07.2019 № 1007/2019 укладених між ТОВ «Промгорпостач» (ЄДРПОУ 42208571) та ТОВ «Проммет», з рахунку ТОВ «Промгорпостач» на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано кошти в сумі 16 401 779 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 20.11.2018 становить 6 942 873,05 грн.;

-по контрактах контрактів від 03.10.2017 № 804/031017 та від 06.02.2018 №0602/2018 укладених між ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760) та ТОВ «Нортек», з рахунку ТОВ «Коргормаш» на рахунки ТОВ «Нортек» було перераховано грошові кошти в розмірі 10 334 079 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 03.10.2017 становить 4 762 977,0 грн.;

-по договору від 16.11.2021 № 1611/2111 ТОВ «Коргормаш» (ЄДРПОУ 41418760) у період з 23.11.2021 по 30.12.2021 на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано грошові кошти в сумі 3 095 173 рос руб. в якості передоплати за заплановану поставку ливарної продукції (запасні частина кар`єрного обладнання), що по офіційному курсу НБУ станом на 16.11.2021 становить 1 115 500,34 грн.;

-по контракту від 07.09.2021 № 0709/2021 укладених між ТОВ «Західєвроторг-груп.» (ЄДРПОУ 41341934) та ТОВ «Проммет», з рахунку ТОВ «Західєвроторг-груп.» на рахунки ТОВ «Проммет» було перераховано грошові кошти в сумі 5 218 703 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 07.09.2021 становить 1 904 304,72 грн.;

-по заяві від 22.11.2021 № 6, від 08.12.2021 № 8, від 21.12.2021 № 9 та від 30.12.2021 № 10 ТОВ «Електроремсервіс» (ЄДРПОУ 37486054) у період з 23.11.2021 по 30.12.2021 на рахунки ТОВ «Проммет», було перераховано кошти в сумі 915 628 рос руб. в якості передоплати за заплановану поставку ливарної продукції, що по офіційному курсу НБУ станом на 22.11.2021 становить 326329,81 грн.

Також, за вищевикладених обставин ОСОБА_8 , як організатором відповідно до єдиного плану злочинну діяльності разом з іншими учасниками злочинної групи, з корисливих мотивів забезпечено укладання та фактичне виконання укладених відповідних зовнішньоекономічних контрактів між ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек», зареєстрованими в рф на поставку ливарної продукції виготовленої ТОВ «Завод «Ремкомунелектротранс», на тимчасово окупованій території України, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР» та адреси ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682), ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616), ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570), ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548), ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992), ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082), за що проведено оплату грошових коштів, в загальній сумі на рахунки ТОВ «Проммет» - 141 943 922,00 рос руб. та рахунки ТОВ «Нортек» - 7 545 236,00 рос руб., за придбану ливарну продукцію, виготовлену на ТОВ «Завод «РКЕТ», на тимчасово окупованій території, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», зокрема:

- по контрактах від 16.04.2018 № 1604/2018, від 08.06.2018 № 0806/2018 та від 28.08.2021 № 2808/2018, укладених між ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «Глубур-Сервіс» (ЄДРПОУ 38333682) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 9 586 115,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 16.04.2018 становить 3 949 781,40 грн.;

- по контрактах від 26.02.2019 № 2602/2019, від 08.04.2019 № 0804/2019, від 11.06.2019 № 1106/2019, від 13.08.2019 № 1308/2019, від 26.09.2019 № 2609/2019, від 14.02.2020 № 1402/2020, від 26.03.2020 № 2603/2020, від 18.05.2020 № 1805/2020, від 27.07.2020 № 2707/2020, від 12.10.2020 № 1210/2020, від 11.11.2020 № 1111/2020, від 05.02.2021 № 0502/2021, від 15.09.2021 № 1509/2021 та від 27.01.2022 № 2701/2022, укладених між ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «Артіль ЮС» (ЄДРПОУ 25017616) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 62 778 478,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 26.02.2019 становить 23 277 009,40 грн.;

- по контрактах від 23.03.2018 № 2303/2018, від 21.11.2018 № 2111/2018, від 15.01.2019 № 1501/2019, від 21.01.2020 № 2101/2020, від 19.06.2020 № 1906/2020, від 04.02.2021 № 0402/2021 укладених між ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «ЗЕВС» (ЄДРПОУ 31008570) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 19 168 643,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 23.03.2018 становить 7 092 397,91 грн.;

- по контрактах від 06.07.2018 № 0607/2018, від 04.03.2019 № 0403/2019, від 16.07.2019 № 1607/2019, від 11.11.2019 № 1111/2019, від 27.03.2020 № 2703/2020, від 21.07.2020 № 2107/2020, від 02.04.2021 № 0204/2021, від 12.07.2021 № 1207/2021, укладених між ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «ЗЕВС 2017» (ЄДРПОУ 41713548) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 38 425 368,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 06.07.2018 становить 15 754 400,90 грн.;

- по контрактах від 17.04.2018 № 1704/2018 та від 11.09.2018 № 1109/2018, укладених між ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 5 660 076,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 17.04.2018 становить 2 320 631,16 грн.;

- по контракту від 13.09.2017 № 804/130917, укладеному між ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) та ТОВ «НОРТЕК», з рахунків ТОВ «Дробремзапчасть» (ЄДРПОУ 41137992) на рахунки ТОВ «НОРТЕК» перераховано грошові кошти в сумі 7 545 236,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 13.09.2017 становить 3 395 356,2 грн.;

- по контрактах від 22.03.2019 № 2203/2019 та від 25.09.2019 № 2509/2019, укладених між ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082) та ТОВ «Проммет», з рахунків ТОВ «Завод Укрреммаш» (ЄДРПОУ 37375082) на рахунки ТОВ «Проммет» перераховано грошові кошти в сумі 6 316 242,00 рос руб. за придбану ливарну продукцію, що по офіційному курсу НБУ станом на 22.03.2019 становить 2 589 659,22 грн.

Після, отримання коштів ТОВ «Проммет» з використанням власного розрахункового рахунку № НОМЕР_11 , відкритого в Ростовському філіалі ТОВ «ЦМРБанк» (БІК № НОМЕР_12 ), переказувало кошти на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», відкриті в так званому «Центральном Республиканском банке ДНР».

Окрім цього, встановлено, що ливарну продукцію виготовлену ТОВ «Завод «РКЕТ» на тимчасово окупованій території, яка перебуває під контролем терористичної організації «ДНР», через ТОВ «Проммет», ТОВ «Нортек» та інші підприємства зареєстровані в Російській Федерації, реалізовувано іншим невстановленим на даний час суб`єктам господарювання зареєстрованими на території України, за що отримано грошові кошти, які за виключенням частини, сума яких не перевищує 15%, у подальшому перераховано на відповідні банківські рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», які відкриті у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском банке ДНР».

Також, встановлено, що на виконання укладеного генеральним директором ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_7 контракту №991/260318 від 26.03.2018, у період з 03.04.2018 по 28.04.2021, на адресу ТОВ «Проммет» поставлено ливарної продукції на загальну суму 146 280 698,00 російських рублів, яка в повному обсязі була оплачена та грошові кошти надійшли на рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ».

У подальшому, генеральний директор ТОВ «Завод «РКЕТ» ОСОБА_7 , після надходження на відповідні рахунки ТОВ «Завод «РКЕТ», які відкриті у так званому рос.мов.: «Центральном Республиканском банке ДНР», грошових коштів за реалізацію ливарної продукції від ТОВ «Проммет», ТОВ «Прогрес 2000»/ТОВ «Нортек» та інших підприємств зареєстрованих в Російській Федерації, за вказаний період з 01.01.2017 по 16.05.2018, діючи з відома та під контролем ОСОБА_8 забезпечив особисто сплату так званих «податків» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР».

Так, у період з 01.01.2017 по 31.12.2017 ТОВ «Завод «РКЕТ» сплачено податків до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР» на загальну суму 2 114 000,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2017 становить 1 029 581,42 грн., чим здійснено матеріальне забезпечення та фінансування терористичної організації «ДНР».

Крім того, у період з 16.05.2018 по 31.12.2022, ОСОБА_8 та учасники злочинної групи ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , використовуючи заздалегідь виготовлені ОСОБА_7 , як генеральним директором ТОВ «Завод «РКЕТ» - його підпису факсиміле, виготовлений електронний ключ його підпису та реквізити ОСОБА_7 , забезпечили сплату ТОВ «Завод «РКЕТ» так званих «податків» до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», на загальну суму 34 622 400,00 рос. руб., чим здійснено матеріальне забезпечення та фінансування терористичної організації «ДНР», а саме:

-у період з 01.01.2018 по 31.12.2018 на загальну суму 1 974 261,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2018 становить 786 288,92 грн.;

-у період з 01.01.2019 по 31.12.2019 на загальну суму 10 318 384,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2019 становить 3 937 495,33 грн.;

-у період з 01.01.2020 по 31.12.2020 на загальну суму 9 316 612,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2020 становить 3 523 822,15 грн.;

-у період з 01.01.2021 по 31.12.2021 на загальну суму 7 559 334,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2021 становить 2 751 370,79 грн.;

-у період з 01.01.2022 по 31.12.2022 на загальну суму 5 453 809,00 рос. руб. що по офіційному курсу НБУ станом на 31.12.2022 становить 2 765 517,46 грн.

При цьому, ОСОБА_8 та учасники злочинної групи ОСОБА_6 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 усвідомлювали, що сплачені грошові кошти в сумі 36 736 400,00 рос. руб., як податки до так званого рос.мов.: «Министерства доходов и сборов ДНР», можуть бути використані частково для цілей вказаної терористичної організації, зокрема щодо вчинення терористичних актів на території України та фінансуванню незаконний військових формувань.

Окрім цього, ОСОБА_6 , перебуваючи за місцем свого проживання, за адресою: АДРЕСА_2 , дізнався 08.09.2022 від ОСОБА_8 щодо створення проекту протоколу №1/2022 під назвою «Протокол общего собрания учасников общества с ограничченной ответсвенностью «ЗАВОД «РЕМКОМУНЭЛЕКТРОТРАНС» від 12.09.2022, про внесення змін до Статуту ТОВ «Завод «РКЕТ», яким передбачалося, що засновниками ТОВ «Завод «РКЕТ» залишаються тільки ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , із змістом якого погодився.

Після цього, ОСОБА_8 точної дати та часу не встановлено, але не пізніше 02.02.2023 р., здійснив перереєстрацію ТОВ «Завод Ремкомунелектротранс» (ідентифікаційний код юридичної особи: 32598622) по законах рф, шляхом внесення відповідних відомостей в Єдиний державний реєстр юридичних осіб Російської Федерації за №2239300014336 від 02.02.2023, з визначенням місця знаходження Донецька Народна Республіка, м. Макіївка, вул. Свободи, буд. 3-А, що підтверджується записом Міжрайонної інспекції Федеральної податкової служби по Ростовській області Російської Федерації № 26 від 03.02.2023, чим фактично припинено діяльність створеної ним злочинної групи, спрямованої на фінансування тероризму.

Таким чином, громадянин України ОСОБА_6 , як виконавець (співвиконавець), своїми умисними протиправними злочинними діями вчинив злочин, передбачений ч. 3 ст. 2585 КК України, а саме фінансування тероризму, тобто надання активів та усвідомлення можливості того, що їх буде використано повністю або частково для будь-яких цілей терористичною групою (організацією), вчинене організованою групою.

Вищевказані обставини стали підставою для повідомлення 15.02.2024 ОСОБА_6 про підозру в скоєнні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України та повідомлення 21.03.2024 про зміну раніше повідомленої підозри в скоєнні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що 09.10.2023 р. ОСОБА_6 добровільно звернувся до офісу Генерального прокурора та письмово повідомив про фінансування тероризму за попередньою змовою із іншими особами, тобто про вчинення дій з метою фінансового забезпечення терористичної організації, тобто до повідомлення останньому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України.

При цьому досудовим розслідуванням не встановлено в діяннях ОСОБА_6 складу інших злочинів.

Таким чином, установлено, що ОСОБА_6 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, вину у вчиненні вказаного кримінального правопорушення визнав повністю, не являється організатором або керівником терористичної групи та терористичної організації, при цьому є особою, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяв розкриттю та припиненню злочину, викриттю інших осіб, причетних до злочину і в його діях немає складу іншого злочину, що відповідає положенням ч. 4 ст. 258-5 КК України про звільнення від кримінальної відповідальності.

Факт вчинення ОСОБА_6 інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується:

-заявою ОСОБА_6 від 09.10.2023 р., якою останній повідомляє про вчинення кримінального правопорушення;

-допитом свідка ОСОБА_17 від 28.04.2023 р., в якому останній викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-допитом свідка ОСОБА_18 від 28.04.2023, в якому остання викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-допитом свідка ОСОБА_19 від 28.04.2023, в якому остання викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-оглядом мобільного телефону ОСОБА_18 в якому містяться відомості щодо придбання ливарної продукції виготовленої на ТОВ «ДЗММ» та ТОВ «Завод «РКЕТ»;

-допитом підозрюваного ОСОБА_7 від 12.10.2023, у якому останній викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-допитом підозрюваного ОСОБА_7 від 17.10.2023, у якому останній викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-допитом свідка ОСОБА_7 від 01.12.2023, у якому останній викладає фактичні обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 2585 КК України та вказує на організаторів та співучасників вчинення зазначеного кримінального правопорушення;

-оглядом USB-флешнакопичувача ємністю 64 ГБ (обл. від 10.07.2023 № 270/316т) від 14.09.2023, який розсекречений та на якому міститься отримана інформація із електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_5 », а саме: документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Завод «РКЕТ», сплати податків та зборів ТОВ «Завод «РКЕТ» до бюджету «ДНР», статутні документи ТОВ «Завод «РКЕТ» в яких ОСОБА_7 визначений генеральним директором при перереєстрації ТОВ «Завод «РКЕТ» на території «ДНР»;

-оглядом розсекречених дисків для лазерних систем зчитування, на яких наявна інформація виявлена в облікових записах месенджеру «Telegram», яким користується ОСОБА_8 та ОСОБА_6 ;

-оглядом відеозапису від 10.11.2023, на якому зображений ОСОБА_7 , як директор ТОВ «Завод «РКЕТ» перебуваючи на тимчасово окупованій території, що перебуває під контролем терористичної організації «ДНР»;

-допитом підозрюваного ОСОБА_6 від 14.03.2024, під час якого він надає зізнавальні показання та вказує на організатора вказаного кримінального правопорушення - ОСОБА_8 та співучасників - ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

-допитом підозрюваного ОСОБА_6 від 21.03.2024, під час якого він надає зізнавальні показання та вказує на організатора вказаного кримінального правопорушення - ОСОБА_8 та співучасників - ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

-впізнанням за фотознімками від 21.03.2024, згідно яких ОСОБА_6 упізнав співучасників кримінального правопорушення - ОСОБА_11 та ОСОБА_12 ;

-письмовим поясненням ОСОБА_8 від 15.03.2024;

-іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що підозрюваний ОСОБА_6 припинив злочинну діяльність, передбачену ч. 3 ст. 258-5 КК України, добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності повідомив про відповідну терористичну діяльність, сприяв її припиненню, а також те, що він не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності, на підставі ч. 4 ст. 258-5 КК України, прокурор просить суд звільнити ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Захисник ОСОБА_5 підтримав клопотання.

Захисник ОСОБА_22 підтримала клопотання прокурора, а також заявила клопотання про скасування запобіжного заходу її підзахисному ОСОБА_6 у вигляді тримання під вартою.

Підозрюваний ОСОБА_6 вину у скоєнні інкримінованого йому злочину визнав, клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Дослідивши клопотання, заслухавши думку всіх учасників судового засідання, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з ч. 4 ст. 258-5 КК України, особа, крім організатора або керівника терористичної групи (організації), звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені цією статтею, якщо вона добровільно до притягнення до кримінальної відповідальності повідомила про відповідну терористичну діяльність або іншим чином сприяла її припиненню або запобіганню злочину, який вона фінансувала або вчиненню якого сприяла, за умови, що в її діях немає складу іншого злочину.

Отже підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 258- 5 КК є така посткримінальна поведінка суб`єкта, що включає два обов`язкових елементи: 1) добровільне до притягнення до кримінальної відповідальності повідомлення про відповідну терористичну діяльність, фінансове чи матеріальне забезпечення окремого терориста, або фінансове чи матеріальне забезпечення терористичної групи (організації), або дії, вчинені з метою фінансового чи матеріального забезпечення організації, підготовки чи вчинення терористичного акту, або фінансове чи матеріальне забезпечення втягнення у вчинення терористичного акту, або д фінансове чи матеріальне забезпечення публічних закликів до вчинення терористичного акту, або фінансове чи матеріальне забезпечення сприяння вчиненню терористичного акту, або фінансове чи матеріальне забезпечення створення терористичної групи; та 2) сприяння припиненню або запобіганню злочину, який вона фінансувала або вчиненню якого сприяла. Перший елемент посткримінальної поведінки особи полягає в добровільному до притягнення до кримінальної відповідальності повідомленні про відповідну терористичну діяльність. Таке повідомлення може бути викладено в будь-якій формі та повинно містити повні відомості про всі вчинені цією особою зазначені вище злочинні діяння (наприклад, кількість коштів, що дала можливість створити терористичну групу чи організацію, кому вони були передані, в якому вигляді, на які рахунки перераховувалися гроші, в якій кількості тощо). Приховування відомостей про вчинені злочинні діяння виключає можливість звільнення такої особи від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 258-5 КК. Добровільним визнається таке повідомлення, яке особа зробила із власної волі, не обов`язково за власною ініціативою, з будь-яких мотивів і при усвідомленні можливості й надалі брати участь у фінансуванні терористичної групи чи терористичної організації або сприяти їх діяльності. Повідомлення, що було зроблене вимушено, виключає підставу звільнення особи від кримінальної відповідальності за ч. 4 ст. 258-5 КК.

Сприяння припиненню злочину, який особа фінансувала, - це надання такою особою відомостей відповідному правоохоронному органу, на підставі яких останній має реальну можливість забезпечити припинення фінансування, наприклад, існуючої терористичної групи чи організації, які в теперішній час не здійснюють злочинну діяльність, або припинити їх злочинну діяльність на стадії готування до злочину чи замаху на вчинення злочину, або навіть припинити таку діяльність після вчинення злочину (наприклад, терористичного акту). Також до запобігання злочину можна віднести дії, спрямовані на повідомлення щодо фінансування тих злочинів, які були вчинені іншими особами у процесі створення або в період існування та діяльності терористичної групи чи терористичної організації.

З наведеного можна зробити висновок, що законодавець передбачив спеціальний вид звільнення від кримінальної відповідальності за фінансування тероризму передбачений ч. 4 ст. 258-5 КК України. Це звільнення за закінчений злочин при позитивній пост кримінальній поведінці. Однією з умов такого звільнення є добровільність і своєчасність повідомлення органам влади про вчинені злочинні дії. Перше передбачає, що особа повідомляє правоохоронним органам про свою участь у фінансуванні тероризму за власною волею, незалежно від мотивів; друге - що таке повідомлення повинно бути зроблене до винесення органом, уповноваженим на порушення кримінальної справи відомостей у відповідні державні реєстри.

Згідно з документами, які надав прокурор в підготовчому судовому засіданні встановлено наступне.

09.10.2023 року ОСОБА_6 подав заяву до Офісу Генерального прокурора про добровільне повідомлення про терористичну діяльність, коли досудове розслідування вже тривало.

15 лютого 2024 року ОСОБА_6 було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України, а 21.03.2024 року ОСОБА_6 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри.

Згідно з постановою про виділення матеріалів досудового розслідування від 25.03.2024 року, кримінальне провадження, з якого в подальшому було виділене провадження відносно ОСОБА_6 , воно перебувало в провадженні ДБР з 08.02.2022 року («провадження № 22022020000000011 від 08.02.2022 року за підозрою ОСОБА_6 за ч. 3 ст. 258-5 КК України»). Отже діяльність ОСОБА_6 по фінансуванню тероризму була відома правоохоронним органам, вони здійснювали розслідування його злочинної діяльності, що свідчить про те, що його повідомлення про участь у злочинній організації не було своєчасним., а також про те, що головним мотивом його звернення було намагання уникнути кримінальної відповідальності.

З обвинувачення, наведеного в клопотанні прокурора неможливо встановити, хто саме був організатором терористичної групи та не надано доказів того, що ОСОБА_6 був саме виконавцем (співвиконавцем) фінансування тероризму, а не організатором злочинної групи, адже саме він віддавав розпорядження організаційного та фінансового характеру, що випливає із змісту наведеного обвинувачення, брав безпосередню участь у переоформленні українського підприємства згідно із російським законодавством, а в подальшому забезпечив його діяльність з продажу виготовленої продукції на території України, тим самим сприявши надходженню коштів з українських підприємств у податкові органи терористичної організації під назвою ДНР, а також рф.

Прокурором у клопотанні не наведені відомості та не надані докази, що підтверджують відсутність в діях ОСОБА_6 складу іншого злочину, що є обов`язковою умовою для звільнення особи від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 258-5 КК України.

Очевидним також є те, що заява ОСОБА_6 про добровільне повідомлення про вчинення злочину носить формальний характер, в ній відсутні конкретні відомості та інформація про вчинювані ним та іншими співучасниками злочини. Така заява жодним чином не допомагає слідству встановити важливі обставини, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні.

Доказів того, що організація припинила свою діяльність також суду не надано.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що клопотання прокурора не може бути задоволено, а має бути повернуто прокурору для здійснення кримінального провадження в загальному порядку.

Згідно ч. 4 ст. 288 КПК України у разі встановлення судом необґрунтованості клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд своєю ухвалою відмовляє у його задоволенні та повертає клопотання прокурору для здійснення кримінального провадження в загальному порядку або продовжує судове провадження в загальному порядку, якщо таке клопотання надійшло після направлення обвинувального акту до суду.

Вирішуючи клопотання захисника ОСОБА_22 про скасування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_6 , суд виходив з наступного.

Підозрюваному ОСОБА_6 під час досудового розслідування слідчим суддею обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з урахуванням ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, жодного доказу про зникнення цих ризиків суду не надано, тому на даний час підстав для зміни чи скасування запобіжного заходу підозрюваному суд не вбачає.

ОСОБА_6 підозрюється у скоєнні умисного особливо тяжкого злочину, за який в разі доведення його винуватості, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк. Таким чином, суд переконаний, що скасування запобіжного заходу підозрюваному, а також жоден із більш м`яких запобіжних заходів не забезпечить його належної процесуальної поведінки.

Відповідно до сформованої практики Європейського суду з прав людини, тримання особи під вартою може бути виправдане, якщо існують реальні ознаки наявності справжнього суспільного інтересу, який, незважаючи на презумпцію невинуватості, переважає принцип поваги до особистої свободи.

Застосовуючи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, необхідно виходити із того, що судове рішення повинно забезпечити не тільки права обвинуваченого, а й високі стандарти охорони прав і інтересів як суспільства, так і потерпілого, визначення таких прав, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суспільства більшої суворості в оцінці цінностей суспільства («Летельє проти Франції»).

У розумінні практики Європейського суду з прав людини, тяжкість обвинувачення не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами збільшує ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту. У справі «Ілійков проти Болгарії» № 33977/96 від 26 липня 2001 року ЄСПЛ зазначив, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

Саме продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного, на думку суду, відповідає охороні прав і інтересів суспільства, що не суперечить практиці Європейського Суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу та особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

За таких обставин, суд вважає за необхідне в клопотанні захисника ОСОБА_22 про скасування запобіжного заходу відмовити та продовжити ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на шістдесят днів, оскільки підстав для його скасування або зміни не вбачає.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 288, 314 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

В клопотанні прокурора Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 62024240040000070 про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 258-5 КК України - відмовити.

Повернути клопотання прокурору Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_3 для здійснення кримінального провадження в загальному порядку.

В клопотанні захисника ОСОБА_4 про скасування запобіжного заходу ОСОБА_6 відмовити.

Продовжити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів, починаючи з 08.04.2024 року до 06.06.2024 року включно.

Ухвала в частині продовження ОСОБА_6 запобіжного заходу діє шістдесят днів та може бути оскаржена протягом п`яти діб з дня її винесення до Вінницького апеляційного суду, в решті частини ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя :

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200798
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Денецьк, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні № 62024240040000070 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —127/11188/24

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Мішеніна С. В.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Мішеніна С. В.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні