Ухвала
від 04.04.2024 по справі 229/2407/24
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/2407/24

Провадження № 1-кп/229/1280/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 р. м. Дружківка, Донецької області

Суддя Дружківського міського суду Донецької області ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с.Білка Овруцького району, Житомирської області, громадянки України, маючої вищу освіту, заміжню, на утриманні малолітніх дітей на утриманні не маючої, працюючої директором ТОВ «Агродорстрой-5», зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42023052390000011 від 04.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст.209 КК України,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Дружківського міського суду Донецької області знаходиться вказана кримінальна справа.

Прокурором заявлено клопотання, про продовження запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до обвинуваченої ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що 06.12.2006 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за № 12421200000000243 внесено запис та зареєстровано як юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю «Агродорстрой-5», ідентифікаційний код юридичної особи: 30947505 (далі - ТОВ «Агродорстрой - 5»). Юридичною адресою підприємства є: 84200, Донецька область, м. Дружківка, вул. Соборна, буд. 24.

Відповідно до Статуту ТОВ «Агродорстрой - 5», затвердженого протоколом № 9 від 24.06.2019 та засвідченого приватним нотаріусом Дружківського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , зареєстрованого в реєстрі за № 2360 (далі - Статут) - ТОВ «Агродорстрой-5» (ідентифікаційний код юридичної особи 30947505) (далі - Товариство), створено на підставі Цивільного Кодексу України, Господарського Кодексу України, Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та згідно з рішенням Засновників - трьох громадян України (Протокол №1 від 12.06.2000р.)

Склад учасників Товариства є наступний: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2

Організаційно-правова форма Товариства: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ. Місцезнаходження Товариства: 84200, Донецька область, м.Дружківка, вул.Соборна, буд.24 (п.1.1 ., 1.3. Статуту).

Згідно п. 3.3 Статуту - розмір Статутного капіталу Товариства складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. За рахунок особистих грошових внесків Учасників сформовано Статутний капітал Товариства в розмірі 58000 (п`ятдесят вісім тисяч) гривень 00 копійок. Розмір часток Учасників у Статуному капіталі Товариства становить: ОСОБА_4 - 43500 (сорок три тисячі п`ятсот) гривень 00 копійок, що складає 75% загального розміру статутного капіталу Товариства ; ОСОБА_7 - 14500 (чотирнадцять п`ятсот) гривень 00 копійок, що складає 25% загального розміру статутного капіталу Товариства.

Відповідно до п.2.1. Статуту, Товариство здійснює виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку.

Предметом діяльності Товариства є ( з зазначенням коду КВЕД): будівництво доріг і автострад; будівництво мостів і тунелів; знесення; підготовчі роботи на будівельному майданчику; інші спеціалізовані будівельні роботи; добування піску, гравію, глин і каоліну; добування інших корисних копалин та розроблення кар`єрів; надання допоміжних послуг у сфері добування інших корисних копалин та розроблення кар`єрів; виготовлення виробів із бетону для будівництва; надання в оренду інших машин, устаткування та товарів; вантажний автомобільний транспорт; надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів; надання в оренду вантажних автомобілів тощо.

Згідно п. 4.1 Статуту, Товариство є юридичною особою згідно законодавству України з моменту його державної реєстрації. Товариство здійснює діяльність відповідно до законодавства України і цього Статуту.

Товариство має самостійний баланс, круглу печатку, бланки, штампи із своїм найменуванням (п. 4.4. Статуту).

Відповідно до п.4.2. Статуту, Товариство має право: володіти, користуватися і розпоряджатися від свого імені своїм майном, а також майном, наданим йому в користування; купувати і продавати цінні папери від свого імені і за свій рахунок; здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до діючого законодавства України; самостійно продавати, передавати безкоштовно, обмінювати, передавати в оренду юридичним і фізичним особам майно і нематеріальні активи, відчужувати їх іншими способами; укладати договори (угоди, контракти), придбати майнові і особисті немайнові права; виступати позивачем і відповідачем в суді, господарському і третейському суді; відкривати у встановленому порядку філії і представництва в України та за її межами; брати участь як засновник інших підприємств, в тому числі спільних, виступати учасником господарських товариств; вести листування на бланках із своїм найменуванням; реалізувати послуги за договірними цінами; здійснювати розрахунки і платежу за товари і послуги з юридичними і фізичними особами в готівковій і безготівковій формі відповідно до чинного законодавства; розробляти і реєструвати у встановленому порядку знаки на власні товари і послуги.

Відповідно до п.10.1.1. Статуту, Органами Товариства є: вищий орган Товариства - Загальні Збори Учасників; виконавчий орган Товариства - Директор.

Відповідно до п.10.3.2 Статуту, до компетенції Загальних Зборів Учасників серед іншого належить: визначення основних напрямів діяльності Товариства.

Пунктом 11.1. Статуту визначено, що керівництво поточною діяльністю Товариства і виконання рішень Зборів здійснює Директор Товариства, а в його відсутність заступник Директора або виконавчий директор.

У компетенцію Директора входять всі питання, пов`язані з діяльністю Товариства, які вирішуються в рамках і на основі принципових напрямів в політиці Товариства, прийнятій Зборами, крім питань, віднесених до компетенції Зборів. Директор є підзвітнім Зборам (п.11.2. Статуту).

Директор Товариства без доручення діє від імені Товариства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію Товариства і вирішує питання діяльності Товариства в межах та порядку, визначених цим Статутом (п.11.4. Статуту).

Відповідно до п.13.3. Статуту, Товариство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Пунктом 14.3. Статуту визначено, що директор та головний бухгалтер Товариства несуть персональну відповідальність за повноту і своєчасність розрахунків з бюджетом, за правильність обліку, за повноту, достовірність і своєчасність представлення встановленої звітності.

Наказом № 9 від 07.09.2010 по підприємству, на підставі протоколу зборів засновників ТОВ «Агродорстрой - 5» № 3 від 06.09.2010, ОСОБА_4 призначено на посаду директора підприємства ТОВ «Агродорстрой - 5», тобто призначено виконавчим органом.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_4 перебуваючи на посаді директора ТОВ «Агродорстрой-5», наділена відповідними службовими повноваженнями та обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, тобто, відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України та примітки до ст. 364 Кримінального кодексу України є службовою особою.

Так, 29 листопада 2022 року між Управлінням житлового та комунального господарства Дружківської міської ради (код ЄДРПОУ 26443858) (далі - Замовник) в особі начальника УЖКГ ОСОБА_8 , що діє на підставі Положення, з однієї сторони та ТОВ «Агродорстрой-5» (код ЄДРПОУ 30947505) (далі - Підрядник), в особі директора ОСОБА_4 , що діє на підставі Статуту, з іншої сторони, укладено договір № 81 на утримання вулично-шляхової мережі ДК 021:2015 - 90620000-9 (далі - договір).

Ціна договору становить 429 708,19 грн., у тому числі ПДВ (20%): 71 618,03 грн. Ціна договору може бути зменшена за взаємною згодою сторін у випадку зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків (п.3.1., п.3.2 договору).

У пункті 1.1. договору зазначено найменування послуг: Утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг Дружківської територіальної громади), кількість послуг: 41 км. вулично-дорожньої мережі, відповідно до додатку № 1 до Договору.

Підрядник зобов`язується надати, а Замовник прийняти і оплатити послуги, зазначені у договорі у відповідності до додатку до договору. Обсяги закупівлі можуть бути змінені залежно від реального фінансування видатків (п. 1.2., п.1.3. договору).

Відповідно до п. 2.1 Підрядник повинен надати Замовнику послуги із зимового утримання автодоріг комунальної власності Дружківської територіальної громади, а саме розсипання протиожеледних матеріалів, очищення доріг від снігу, якість яких відповідає Порядку проведення ремонту та утримання об`єктів благоустрою населених пунктів, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003 № 154; Технічним правилам ремонту та утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 14.02.2012 №54, а також вимогам інших нормативно-правових актів, які стосуються надання вказаних послуг.

Разом з цим, відповідно до п.1.1. та п.1.2. Технічних правил ремонту та утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, ці Технічні правила: є обов`язковими для суб`єктів господарювання незалежно від їх форми власності, які виконують роботи з ремонту і утримання вулиць та доріг; застосовуються під час виконання робіт з ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, за винятком автомобільних доріг загального користування.

Пунктом 5.2. Технічних правил ремонту та утримання вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, усі роботи, виконувані у зимовий період, поділяються на такі групи: снігоочищення, видалення снігу та сколу, боротьба із слизькістю доріг, ліквідація ожеледі.

Згідно п.п. 4.1., 4.2., 4.3 договору, розрахунки проводяться на підставі рахунку на оплату після підписання Сторонами акту виконаних робіт № КБ-2в, довідки про вартість виконаних робіт № КБ-3; здійснення попередньої оплати не передбачається; розрахунки здійснюються протягом 10 банківських днів з моменту підписання обома сторонами довідки та акту виконаних робіт в безготівковій формі шляхом перерахування Замовником грошових коштів на поточний рахунок Підрядника.

Строк (термін) надання послуг: з моменту підписання договору до 31.12.2022. Місце надання послуг: Дружківська територіальна громада, вулично-дорожня мережа (п. 5.1, п. 5.2 договору).

Відповідно до п.п. 6.1.1 - 6.1.3 договору - підрядник зобов`язаний виконати всі роботи в обсязі та термін, у відповідності з затвердженим кошторисом, діючими нормами та правилами; забезпечити процес виконання робіт власними матеріалами та технікою; вжити необхідні заходи з техніки безпеки під час виконання робіт.

Відповідно до п. 7.1 договору, здача-приймання виконаних робіт здійснюється Сторонами за актом виконаних робіт.

Пунктом 7.2. договору визначено, що замовник має право контролювати якість, обсяги та вартість виконаних робіт Підрядника у відповідності із затвердженим кошторисом.

Будь-які зміни та доповнення до цього Договору мають силу тільки в тому випадку, якщо вони оформлені в письмовому вигляді та підписані обома Сторонами (п. 12.1. договору).

Відповідно до п. 13.1 договору, він набуває чинності з моменту його підписання і діє до 31.12.2022 (термін закінчення дії воєнного стану та відповідно до Постанови КМУ № 1178 від 12 жовтня 2022 року «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період правового режиму воєнного стану в України та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування», Указу Президента України «про введення воєнного стану в Україні» №64/2022 від 24.02.2022 зі змінами), а в частині проведення розрахунків - до їх повного виконання сторонами.

Згідно п. 14.2 договору, невід`ємною частиною цього Договору є кошторисна документація. Згідно кошторисної документації ціна договору є твердою. Кошторисна документація підписана замовником в особі ОСОБА_4 та підрядником в особі ОСОБА_8 , тобто погоджена сторонами.

Так, після підписання 29.11.2022 договору № 81, але не пізніше 19.12.2022 (більш точні дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлено), у директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , яка є службовою особою, виник злочинний корисливий умисел, направлений на безпідставне заволодіння шляхом зловживання своїм службовим становищем в умовах воєнного стану грошовими коштами УЖКГ Дружківської міської ради, та на складання і видачу завідомо неправдивих офіційних документів, з метою його досягнення.

Зокрема, у вказаний період часу у директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , яка розуміючи, що через сприятливі (теплі) погодні умови, які склались у листопаді та грудні 2022 року, обсяг наданих послуг за договором буде виконаний у меншому обсязі, ніж визначений у локальному кошторисі на будівельні роботи № 02-01-01/2-1-1 від 20.11.2022, не бажаючи зменшення загальної вартості робіт, визначеної договором, тобто будучи достовірно обізнаною про об`єми фактично виконуваних робіт за договором № 81 від 29.11.2022, виник злочинний корисливий умисел, спрямований на заволодіння чужим майном - грошовими коштами за надані послуги за договором № 81 від 29.11.2022, шляхом складання і видачі офіційного документу, а саме акту № 1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 року, складеного за формою № КБ-2в, та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат № 1, складеної за формою № КБ-3, примірна форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві» зі змінами, внесеними наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 19.09.2011 № 195, у які включити завідомо неправдиві відомості щодо видів та вартості робіт, та використання їх у подальшому для реалізації свого умислу.

Далі, реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_4 18 грудня 2022 року (більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено) та в не встановленому ході досудового розслідування місці, за допомогою власного ноутбука марки HP 255G6, серійний номер CND8104SYS склала та виготовила у письмовому вигляді наступні офіційні документи, а саме:: 1) акт №1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 року, складеного за формою №КБ-2в; 2) довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 року складеної за формою №КБ-3, у які внесла та відобразила відомості, які частково не відповідають фактично наданим послугам та понесеним витратам на їх виконання за договором, а саме щодо позиції «4/4 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автомобіля КДМ без виїзду» та «5/5 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автогрейдера без виїзду», оскільки вказані послуги фактично не виконувались, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів в частині невідповідності кошторисної документації Акту КБ-2в, на загальну суму 205 201,82 грн. (двісті п`ять тисяч двісті одна грн. вісімдесят дві коп.). Після чого, ОСОБА_4 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) та в не встановленому ході досудового розслідування місці, особисто проставила свій підпис у вказаних документах у графі «Генпідрядник (підрядник) ОСОБА_4» та круглу печатку підприємства ТОВ «Агродорстрой-5», тим самим здійснивши складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів та які містили завідомо неправдиві відомості, засвідчивши правильність та достовірність викладених у них даних.

При цьому, відповідно до п.12.1 договору будь-які зміни до договору та кошторисної документації, яка не містила і не передбачала виконання таких видів робіт як «4/4 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автомобіля КДМ без виїзду» та «5/5 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автогрейдера без виїзду», не вносились та замовником не погоджувались.

Разом з цим, зі змісту Технічних правил ремонту і утриманню вулиць та доріг населених пунктів, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України 14.02.2012 року №54, вбачається що роботи (послуга), як «чергування техніки» не передбачена цими правилами.

У подальшому, продовжуючи злочинні дії, директор ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , діючи умисно з корисливою метою, 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) знаходячись у приміщенні адміністративної будівлі Управління житлового та комунального господарства Дружківської міської ради за адресою: АДРЕСА_3 , особисто передала для підписання замовнику - начальнику Управління житлового та комунального господарства Дружківської міської ради ОСОБА_8 завідомо підроблені підписані нею раніше офіційні документи: 1) акт №1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 р. складеного за формою №КБ-2в; 2) довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 р. складеної за формою №КБ-3.

У цей же день, тобто 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) замовник в особі ОСОБА_8 , який не був повідомленим про злочинні наміри директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , отримавши вказані офіційні документи, перебуваючи в приміщенні адміністративної будівлі УЖКГ Дружківської міської ради за вищевказаною адресою, здійснив їх посвідчення шляхом проставлення свого підпису та печатки УЖКГ Дружківської міської ради.

За виконання вказаних будівельних робіт, на підставі вищезазначених актів форми КБ-2В та КБ-3, та відповідно до платіжного доручення № 208 від 21.12.2022, Управлінням житлового та комунального господарства Дружківської міської ради через Управління державної казначейської служби України у м. Києві, на рахунок ТОВ «Агродорстрой-5» № НОМЕР_1 , відкритий в АТ «CЕНС БАНК», всього перераховано 429 708,19 гривень, в якості оплати за надані послуги з утримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг Дружківської територіальної громади) відповідно до договору № 81 від 29.11.2022, з яких надлишково перераховані грошові кошти в сумі 205 201,82 грн., за надані послуги - «4/4 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автомобіля КДМ без виїзду» та «5/5 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автогрейдера без виїзду», які фактично не виконувались.

У подальшому директор ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , продовжуючи свої злочинні умисні дії, направлені на заволодіння коштами УЖКГ Дружківської міської ради та розпорядження ними, отримавши оплату за договором № 81 від 29.11.2022 у сумі 429 708,19 грн., з яких 364 698,64 грн. в період часу з 28.12.2022 по 10.02.2023, з рахунку ТОВ «Агродорстрой-5» № НОМЕР_1 , відкритий в АТ «CЕНС БАНК», перевела на свій власний рахунок № НОМЕР_2 (РНОКПП НОМЕР_3 ), відкритий у АТ «CЕНС БАНК», як повернення фінансової допомоги згідно договору №3 від 01.02.2022, чим розпорядилась на власний розсуд.

Таким чином, Управлінню житлового та комунального господарства Дружківської міської ради завдано матеріальної шкоди на загальну суму 205 201,82 грн. (двісті п`ять тисяч двісті одна грн. вісімдесят дві коп.).

Між діями директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 та настанням суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення Управлінню житлового та комунального господарства Дружківської міської ради матеріальних збитків у розмірі 205 201,82 грн. є прямий причинно-наслідковий зв`язок.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Крім того, після підписання 29.11.2022 договору № 81, але не пізніше 19.12.2022 (більш точні дата, час та місце в ході досудового розслідування не встановлено), у директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , виник злочинний умисел, спрямований на видачу завідомо неправдивих офіційних документів, а саме акту №1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 року за формою № КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат №1 за формою №КБ-3, складених на виконання договору №81 від 29.11.2022 з тримання вулично-шляхової мережі (зимове утримання автодоріг Дружківської територіальної громади), що є офіційними документами, примірна форма яких затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 № 554 зі змінами «Про затвердження примірних форм первинних документів з обліку в будівництві» зі змінами, внесеними наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 19.09.2011 № 195, та використання в подальшому цих завідомо неправдивих офіційних документів для необґрунтованого перерахування Управлінням державної казначейської служби України у м. Києві бюджетних грошових коштів, в якості оплати вказаного договору.

Далі, реалізуючи свій злочинний умисел ОСОБА_4 18 грудня 2022 року (більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено) та в не встановленому ході досудового розслідування місці, за допомогою власного ноутбука марки HP 255G6, серійний номер CND8104SYS склала та виготовила у письмовому вигляді наступні офіційні документи, а саме:: 1) акт №1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 року, складеного за формою №КБ-2в; 2) довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 року складеної за формою №КБ-3, у які внесла та відобразила відомості, які частково не відповідають фактично наданим послугам та понесеним витратам на їх виконання за договором, а саме щодо позиції «4/4 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автомобіля КДМ без виїзду» та «5/5 Зимове утримання. Чергування при зимовому утриманні доріг. Машиністи автогрейдера без виїзду», оскільки вказані послуги фактично не виконувались, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів в частині невідповідності кошторисної документації Акту КБ-2в, на загальну суму 205 201,82 грн. (двісті п`ять тисяч двісті одна грн. вісімдесят дві коп.).

Після чого, ОСОБА_4 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) та в не встановленому ході досудового розслідування місці, особисто проставила свій підпис у вказаних документах у графі «Генпідрядник (підрядник) ОСОБА_4» та круглу печатку підприємства ТОВ «Агродорстрой-5», тим самим здійснивши складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів та які містили завідомо неправдиві відомості, засвідчивши правильність та достовірність викладених у них даних.

Продовжуючи злочинні дії, директор ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) знаходячись у приміщенні адміністративної будівлі Управління житлового та комунального господарства Дружківської міської ради за адресою: АДРЕСА_3 , особисто передала для підписання замовнику - начальнику Управління житлового та комунального господарства Дружківської міської ради ОСОБА_8 завідомо підроблені підписані нею раніше офіційні документи: 1) акт №1 приймання виконаних будівельних робіт (без обладнання) за грудень 2022 р. складеного за формою №КБ-2в; 2) довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати №1 за грудень 2022 р. складеної за формою №КБ-3.

У цей же день, тобто 19.12.2022 (більш точний час в ході досудового розслідування не встановлено) замовник в особі ОСОБА_8 , який не був повідомленим про злочинні наміри директора ТОВ «Агродорстрой-5» ОСОБА_4 , отримавши вказані офіційні документи, перебуваючи в приміщенні адміністративної будівлі УЖКГ Дружківської міської ради за вищевказаною адресою, здійснив їх посвідчення шляхом проставлення свого підпису та печатки УЖКГ Дружківської міської ради.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні службового підроблення, а саме у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Просить продовжити обвинуваченій застосований до обвинуваченої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

У судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 проти продовження запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання заперечувала.

Захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні проти продовження запобіжного заходу заперечував вказавши, що поведінка обвинуваченої свідчить про добросовісне виконання всіх процесуальних обов`язків, а відповідно відсутня необхідність продовження запобіжного заходу.

Заслухавши учасників судового засідання, перевіривши та дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню внаслідок наступного.

Згідно ч. 2 ст.177 КПК України підставою для застосування запобіжного заходу є наявність ризиків, які дають достатні підстави судді вважати, що обвинувачена може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України

Як вбачається з обвинувального акту, відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023052390000011 від 04.04.2023 року.

Слідчим суддею в ухвалі про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання було встановлено наявність ризиків, передбачених п.1, п.3 ч.1 ст.177 КПК України, а саме ризик переховуватися від суду та ризик незаконно впливати на свідка.

Відповідно до ч.1 ст.178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у ст.177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих стороною кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, зокрема: тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється; вік та стан здоров`я підозрюваного; міцність соціальних зв`язків підозрюваного; наявність у підозрюваного постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного; наявність судимостей у підозрюваного, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

Суд вважає, що ризики встановлені слідчим суддею при обранні запобіжного заходу на цей час не зменшилися.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 КПК України, особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

Керуючись, ст.ст. 131, 176-178, 182-184, 186, 193-197, 205, 309, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

клопотання прокурора, про продовження строку дії запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023052390000011 від 04.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191, ч.1 ст.366, ч.1 ст.209 КК України щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Продовжити обвинуваченій ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання до 02 червня 2024 року.

Покласти на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 такі обов`язки:

1) прибувати за першим викликом до суду, у встановлений термін;

2) не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу суду.

3) повідомляти суд про зміну місця свого проживання.

4) не спілкуватися зі свідками у даному кримінальному провадженні.

Покладені обов`язки на ОСОБА_4 застосувати до 02 червня 2024 року включно.

Попередити обвинувачену ОСОБА_4 про те, що в разі невиконання покладених на неї обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала, щодо запобіжного заходу, підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали суду складено 08.04.2024 об 10-00 годині.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200886
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —229/2407/24

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Лебеженко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні