Рішення
від 09.04.2024 по справі 676/1530/24
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/1530/24

Номер провадження 2/676/1258/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі головуючогосудді Гладій Л.М.,

за участі секретаря судового засідання Костецької І.В.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні в залі суду справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Жванецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, -

у с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до Жванецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобідка-Рихтівська Кам`янець-Подільського району Хмельницької області померла її матір - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,21 га, що належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХМ № 029066 від 07.07.2008 року, та земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,71 га, що належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХМ № 075691 зареєстрованого 12.04.2005 року за № 010575502866, які знаходяться на території Жванецької (бувшої Слобідсько-Рихтівської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області. Єдиними спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 , який прийняв спадщину, є її донька ОСОБА_1 . Інші спадкоємці відсутні. Позивачка звернулась до нотаріуса задля отримання свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку площею 0,71 га, однак, згідно листа приватного нотаріуса Кам`янець-Подільського нотаріального округу Яцевич Г.В. від 23 лютого 2024 р. № 93/02-14 у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказану земельну ділянку позивачці було відмовлено у зв`язку з тим, що у неї відсутній правовстановлюючий документ - державний акт на право власності на земельну ділянку. Усі спроби віднайти оригінал державного акту на право власності не земельну ділянку спадкоємцем були марними, тому на даний час, належним чином оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку не є можливим в зв`язку зі смертюматері ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , оскількизаконодавство не передбачає можливості реєстрації права власності на майно за померлою особою, а тому позивачка змушена звернутися з даним позовом до суду.

Представник позивачки ОСОБА_1 ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, направив суду письмову заяву про розгляд справи у відсутності представника, позов підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача Жванецької сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи судом повідомлений належним чином, також направив суду заяву про розгляд справи без участі представника щодо задоволення позовних вимог покладається на розсуд суду.

Справу розглянуто в порядкуст.247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, на підставі наявних матеріалів.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено судом, відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 22 липня 2020 року, виданого виконавчим комітетом Слобідсько-Рихтівської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, актовий запис №24, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобідка-Рихтівська Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Померла ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , тобто позивачки по справі, що підтверджується копією повторного свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 29.09.2020 року, актовий запис 32, виданого Кам`янець-Подільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції ( м. Хмельницький).

Факт належності померлій ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,71 га, що розташована на території Жванецької (бувшої Слобідсько-Рихтівської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, підтверджується копіями листів Управління надання адміністративних послуг Головного Управління Держгеокадастру у Хмельницькій області № 4455/281-23 від 25.10.2023 року, № 428/281-24 від 31.01.2024 року, копією протоколу розподілу земель колективної власності реструктуризованого СВК «Добробут» с. Слобідка Рихтівська, а також розпорядженням Кам`янець-Подільськогої районної державної адміністрації Хмельницької області від 19 листопада 2003 року, згідно з яким до списку осіб, яким передано у власність земельні ділянки значиться ОСОБА_2 , якій передано дві земельні ділянки 1,21 га та 0,71 га.

У відповідності до копії спадкової справи № 249/2020, заведеної щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , єдиним спадкоємцем померлої є ОСОБА_1 .

Приватний нотаріус Кам`янець-Подільського нотаріального округу Яцевич Г.В. 23 лютого 2024 року відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на право на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,71 га, , яка знаходиться на території Жванецької (бувшої Слобідсько-Рихтівської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

У силу вимог ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.5 ст.1268ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права, зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкодавця, який не одержав або втратив свідоцтво про право на майно.

Згідно із ст.392ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно дост.328ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як вбачається із матеріалів справи позивачка є спадкоємцем за законом/за заповітом, однак позбавлена можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку.

Слід врахувати, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту та застосовується лише якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно з положеннямист.1216ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У порядку статей 1216 та 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно частини другої статті 1220ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини (частина третяст.1223 ЦК).

Відповідно до частини першої статті 1296ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно п.23 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від30травня 2008року №7«Про судовупрактику усправах проспадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.ст.3,8,9Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Відповідно до п.4.15 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мінюсту№ 296/5від 22лютого 2012року та зареєстрованого в Мінюсті 22 лютого 2012 року за № 282/20595 видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до ч.1 ст.15, ч.1,2ст.16ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання шляхом звернення до суду за захистом свого права з позовом про визнання такого права.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, який має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку після смерті матері, суд беручи до уваги, що позивачка, згідно ч.1ст.1268 ЦК України,прийняла спадщину у строки, визначені ч.1ст.1270 ЦК України, вважає що її позовні вимоги щодо визнання за нею в порядку спадкування права на земельну ділянку ґрунтуються на вимогах закону і підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.200,258,259,265,268 ЦПК України, ч.1 ст.15, ч.1,2 ст.ст.1268,1218,328,392 ЦК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , право власності у порядку спадкування на земельну ділянку площею 0,71 га, що розташована на території Жванецької (бувшої Слобідсько-Рихтівської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею, яка належала померлій ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Слобідка-Рихтівська Кам`янець-Подільського району Хмельницької області на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ХМ № 075691 зареєстрованого 12.04.2005 року за № 010575502866.

Позивачка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: с. Слобідка-Рихтівська Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

ВідповідачЖванецька сільська рада Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, місцезнаходження: вул. Центральна, 57 с. Жванець Кам`янець-Подільського району Хмельницької області 32365, код ЄДРПОУ 04404036.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Л.М.Гладій

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202669
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —676/1530/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні