Ухвала
від 08.04.2024 по справі 681/424/24
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/424/24

Провадження 2/681/276/2024

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"08" квітня 2024 р. м. Полонне

Суддя Полонського районного суду Хмельницької області Горщар А.Г.,

розглянувши позовнузаяву ОСОБА_1 доПолонської міськоїради провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини, -

встановив:

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, в якому просить визначити для ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті його баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в один місяць.

Однак, позовна заява не в повній мірі відповідає вимогамЦПК України, з огляду на таке.

Відповідно до ст.175ЦПК України,позовна заяваповинна містити,зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно дочастини третьої статті 1272 ЦК. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Враховуючи специфікуданих справ,а саме,що ухваленерішення можевплинути направа таобов`язки іншихспадкоємців,які прийнялиспадщину, в позовній заяві про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини має бути зазначено про наявність або відсутність таких спадкоємців. У разі наявності вказаних осіб, вони мають бути залучені до участі в справі в якості відповідачів.

Таким чином, без зазначення у поданій ОСОБА_1 позовній заяві вищевикладених обставин з посиланням на відповідні докази, неможливо вирішити питання про прийняття позову до розгляду судом.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись наведеним та ст.ст. 185, 260 ЦПК України, -

постановив:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 , надавши для нього строк, протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали, усунути вище зазначені недоліки заяви шляхом викладу обставин щодо наявності чи відсутності спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , з посиланням на відповідні докази.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А.Г.Горщар

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118202686
СудочинствоЦивільне
Сутьзалишення позовної заяви без руху "08" квітня 2024 р. м. Полонне

Судовий реєстр по справі —681/424/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні