Рішення
від 29.04.2024 по справі 681/424/24
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/424/24

Провадження 2/681/276/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2024 року

Полонський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Горщара А.Г.

з участю секретаря судових засідань Кримчак А.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в м. Полонне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просив визначити для нього додатковий строк терміном три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті його баби ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивований тим, що після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить квартира АДРЕСА_1 . Після смерті баби спадщину прийняв її син, батько позивача ОСОБА_2 , який на момент смерті спадкодавиці проживав разом з нею, до нотаріуса для оформлення своїх спадкових прав не звертався. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, немає. В січні 2024 року ОСОБА_1 дізнався про наявність заповіту ОСОБА_3 , яким остання все своє майно заповіла позивачу, та звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Однак нотаріус відмовив у прийнятті вказаної заяви по причині пропуску строку її подання. Вважає, що пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, оскільки ще до смерті баби був призваний до лав Збройних Сил України, де перебуває до цього часу на першій лінії оборони.

В підготовче судове засідання позивач не з`явився, подав до суду заяву, в якій вказав про підтримання позову та просив проводити розгляд справи у його відсутності, оскільки не має змоги прибути до суду по причині несення військової служби.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, в поданому до суду відзиві позов ОСОБА_1 визнав та просив його задовольнити, вказавши, що до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини не звертався, на неї не претендує, тож будь-якого спору з позивачем щодо прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 немає.

Відповідно до ч.3ст.200 ЦПК Україниза результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмові докази, суд зазначає про таке.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивача ОСОБА_3 (а.с.6), після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить квартира АДРЕСА_1 .

На день смерті ОСОБА_3 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , разом з нею за вказаною адресою був зареєстрований ОСОБА_2 (а.с.23).

ОСОБА_1 являється спадкоємцем за заповітом після смерті його баби ОСОБА_3 (а.с.6).

Протягом шести місяців позивач не подав заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини, оскільки перебував на військовій службі з 25.04.2022 по даний час (а.с.7, 8).

Оскільки, позивач разом із спадкодавицею на час відкриття спадщини не проживав, а відтак, відповідно до ст.ст.1269, 1270 ЦК України в разі виявлення бажання прийняти спадщину, мав подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Однак, ОСОБА_1 цього не вчинив, у зв`язку з чим згідно до вимог ч.1 ст.1272 ЦК України вважається таким, що не прийняв спадщину.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

При цьому, вирішуючи питання поважності причин пропущення шестимісячного строку, визначеного статтею 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має враховувати, що такі причини визначаються в кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Позивач для прийняття спадщини після смерті баби мав подати до нотаріуса відповідну про це заяву у період з 15 травня 2023 року по 15 листопада 2023 року.

Однак, приймаючи до уваги, що ОСОБА_1 по день закінчення шестимісячного строку подачі заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті його баби, перебував на військовій службі, а тому дану обставину суд визнає поважною причиною пропуску зазначеного строку.

Відтак, враховуючи визнання відповідачем позову та з урахуванням наведених обставин, позов підлягає задоволенню.

Керуючись наведеним, ст.ст.13, 81, 200, 206, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті баби ОСОБА_3 , терміном на три місяці після вступу даного рішення в законну силу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду учасниками справи може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Позивач ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118702299
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —681/424/24

Рішення від 29.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горщар А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні