Ухвала
від 08.04.2024 по справі 161/6059/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/6059/24

Провадження № 2-о/161/244/24

У Х В А Л А

залучення адвоката особи, щодо якої ставиться питання про визнання недієздатною

08 квітня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Черняка В.В.,

за участю секретаря судового засідання Ленічевої Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку матеріали справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду із вказаною заявою.

Ухвалою суду від 01 квітня 2024 року справу було прийнято до розгляду та відкрито провадження.

04квітня 2024року наадресу судунадійшла заява ОСОБА_1 про залученняадвоката особі, щодо якої ставиться питання про визнання її недієздатною.

Відповідно до ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на особисту участь у судових засіданнях, висловлення своєї думки щодо висновків лікарів-психіатрів у судовому засіданні при вирішенні питань, пов`язаних із наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв`язку з цим їх прав.

Таким чином, особа, щодо якої розглядається справа окремого провадження про визнання її недієздатною, має право на участь у слуханні справи та на справедливий розгляд своєї справи.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України № 1733/5 від 08.05.2023 року «Питання оптимізації системи надання безоплатної правової допомоги» з метою підвищення ефективності управління системою надання безоплатної правової допомоги та оптимізації відповідних видатків державного бюджету Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області із 11.07.2023 перейменовано на Західний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та приєднано до нього Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, а також місцеві центри області.

До повноважень Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги віднесено забезпечення виконання, зокрема, ухвал суду про залучення адвоката у випадках обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку чи примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, в порядку передбаченому п. 5 ст. 293 ЦПК України.

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною з метою забезпечення її прав та законних інтересів.

Керуючись ст. ст.187,293,294 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правову допомогу» для участі в справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Повідомити адвоката, призначеного Західним регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що судове засідання в цій справі відбудеться 16 квітня 2024 року о 10:00 год. в залі судових засідань Луцького міськрайонного суду Волинської області, який знаходиться за адресою м. Луцьк, вул. Лесі Українки, 24, каб. 25.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.В. Черняк

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118204958
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —161/6059/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні