Ухвала
від 16.04.2024 по справі 161/6059/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/6059/24

Провадження № 2-о/161/244/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Черняка В.В.,

присяжних Коваленко Л.Л., Кошмели В.В.,

за участю секретаря судового засідання Ленічевої Н.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Антонюк Л.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Луцьку заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявниця звернулась до суду із вказаною заявою, яку обґрунтовує тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її сином. Дитина є інвалідом першої групи з дитинства довічно (за психічними розладами), потребує постійного стороннього догляду, оскільки позбавлена здатності контролювати свої дії, не може обслуговувати себе в побуті, страждає на важку розумову відсталість.

Покликаючись на викладені обставини, заявниця просить суд визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити йому опікуна.

Ухвалою суду від 01 квітня 2024 року справу було прийнято до розгляду та відкрито провадження.

В судовомузасіданні заявницяподала клопотанняпро призначеннясудово-психіатричноїекспертизи для встановленняпсихічного стану ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи та представник ОСОБА_3 підтримали вимоги заявника.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі з`явлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Дослідивши представлені докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для призначення по даній справі судово-психіатричної експертизи з метою з`ясування наявності чи відсутності підстав для визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд на підставі п. 5 ч. 1 ст.252 ЦПК України вважає необхідним на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.103-105, 234, 252, 261 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення йому опікуна, судово-психіатричнуекспертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням і яким саме?

2.Чи єпсихічне захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

3.Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», яка знаходиться за адресою: 45601, Волинська область, Луцький район, село Липини, вулиця Теремнівська 98.

У відповідності до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, віднести на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову від виконання покладених на них обов`язків.

Питання щодо надання експерту додаткових матеріалів необхідних для проведення експертизи вирішити за його клопотанням.

Суд окремо роз`яснює учасникам справи, що відповідно до положень ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження по справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя В.В. Черняк

Присяжні Л.Л. Коваленко

В.В. Кошмела

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118373795
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —161/6059/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні