Рішення
від 05.04.2024 по справі 163/481/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/481/24

Провадження № 2-о/163/37/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.,

з участю секретаря Кузьміної А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Любомль в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, заінтересована особа ГУ ДПС у Волинській області, Рівненська сільська рада,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 у своїй заяві просить: -встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 були чоловіком та дружиною; встановити факт приналежності правовстановлюючого документу, а саме, що сертифікат серії НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай) розміром 1,66 в умовних кадастрових одиницях виданий Любомльською РДА 23.12.2008 року на ім`я ОСОБА_2 належить ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ; встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є онуком ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Вимоги обґрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина на майно: право на земельну частку (пай), посвідчене сертифікатом ВЛ № 0264500, який вона успадкувала після смерті свого чоловіка - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заявник є спадкоємцем за заповітом та для оформлення спадкових прав спадкоємець звернувся до нотаріуса, однак, остання повідомила заявнику, що йому необхідно сплатити податок за отримання спадщини. Для звільнення від сплати податку йому необхідно надати документи, які підтверджують родинні відносини між спадкодавицею та заявником. Однак, у документах, що підтверджують родинні відносини між заявником та ОСОБА_4 (свідоцтві про народження заявника, свідоцтві про народження ОСОБА_5 (батько) також містяться розбіжності у написанні прізвищ. Крім того, через відсутність свідоцтва про шлюб, розбіжності у написанні прізвищ спадкодавців ОСОБА_3 та ОСОБА_6 у неможливо встановити між ними факт перебування у шлюбі, як наслідок факт успадкування за законом ОСОБА_4 майна після смерті ОСОБА_6 . Також, у сертифікаті серії НОМЕР_1 та свідоцтві про смерть ОСОБА_2 містяться розбіжності у написанні прізвища власника сертифікату, що ускладнює встановлення обставини щодо належності сертифікату спадкодавцю. Через зазначені обставини заявник не може реалізувати своє право на спадщину та право на звільнення від оподаткування.

В судове засідання учасники справи не з`явились.

Представниця заявниці у заяві про встановлення факту просила розгляд справи проводити у відсутності заявника та представника.

Від ГУ ДПС у Волинській області надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника, щодо задоволення заявлених вимог покладаються на розсуд суду.

Представник Рівненської сільської ради в судове засідання не з`явився, будь-яких заяв чи клопотань не подавав.

За таких обставин суд провів розгляд справи в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Аналізом доказів суд встановив такі фактичні обставини.

Заявник ОСОБА_7 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 у селі Рівне Любомльського району Волинської області, його батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , що стверджується копією свідоцтва про народження НОМЕР_2 від 28 березня 1984 року.

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_10 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 у селі Рівне Любомльського району Волинської області, його батьками були ОСОБА_11 та ОСОБА_12 .

ОСОБА_11 1925 року народження та ОСОБА_13 1929 року народження одружилися ІНФОРМАЦІЯ_7 , що стверджується копією запису акту про шлюб № 69 від 28 лютого 1950 року.

ОСОБА_14 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Рівне Любомльського району Волинської області, що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 .

ОСОБА_12 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у селі Рівне Любомльського району Волинської області, що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 .

Копією довідки Рівненської сільської ради № 196 від 09 лютого 2024 року стверджується, що після смерті ОСОБА_15 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилося спадкове майно, а саме: Сертифікат на право на земельну частку (пай) у землі яка перебуває у колективній власності КСП «Радянська Україна» розміром 1.66 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) серія ВЛ №0264500 виданий Любомльською районною державною адміністрацією 23.12.2008 року; в управління і володіння спадковим майном після смерті ОСОБА_15 фактично вступила його дружина, ОСОБА_12 , яка була зареєстрована та проживала разом із спадкодавцем за адресою: АДРЕСА_1 , яка не оформила своїх спадкових прав, бо померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після смерті ОСОБА_16 , окрім вищенаведеного майна, також залишилося наступне спадкове майно: Сертифікат на право на земельну частку (пай) у землі яка перебуває у колективній власності КСП «Радянська Україна» розміром 1.66 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) серія ВЛ №0264681 виданий Любомльською районною державною аміністрацією 16.12.2008 року. Заповіт від імені ОСОБА_3 посвідчений в Рівненській сільській раді від 16.11.2007 року і зареєстрований в реєстрі за №152. Даний заповіт змінений, відмінений чи скасований не був.

З копії Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0264500 вбачається, що він виданий члену колективного сільськогосподарського підприємства «Радянська Україна» на ім`я « ОСОБА_17 ».

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту першого частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Частиною 1 статті 319 ЦПК України визначено, що у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Судом установлено, що факт, про встановлення якого просить представник заявника, має юридичне значення для заявника, при цьому спір про право цивільне відсутній, від встановлення факту родинних відносин залежить виникнення особистих майнових прав заявника, а метою встановлення факту, що має юридичне значення є реалізації заявником спадкових прав.

Суд вважає, що заявник у цьому випадку вочевидь позбавлений можливості у позасудовому порядку встановити факт родинних відносин та факт приналежності правовстановлюючого документу, тому його звернення до суду підставне.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які заявник посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні; відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права ухвалює рішення про задоволення заяви, яке відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ЦПК України щодо справедливого, неупередженого і своєчасного вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Проаналізувавши вище перелічені докази на предмет відповідності у них прізвищ, імен та по батькові, дати і місця народження, дати і місця смерті, у їх хронологічному, а також родинному зв`язку, належно оцінивши їх в своїй сукупності, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав вважати, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 були чоловіком та дружиною, а заявник був онуком останніх.

Аналізуючи зміст досліджених по справі письмових доказів на предмет зазначених у них прізвищ, імен, по батькові, місця проживання спадкодавця, а також з урахуванням знаходження оригіналу Сертифікату у заявника як спадкоємця, вбачається достатньо підстав вважати, що цей правовстановлюючий документ стосується і належить саме ОСОБА_18 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а написання його прізвища у Сертифікаті як « ОСОБА_19 » є не інакше як допущеною помилкою.

Встановлення факту належності Сертифіката спадкодавцю та встановлення родинних відносин має юридичне значення і є необхідним для реалізації заявником своїх спадкових прав та звільнення від оподаткування відповідно до пп.а п. 174.2.1 Розділу ІV Податкового кодексу України.

Отже, судом встановлено достатні та обґрунтовані підстави для задоволення заяви у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.259, 264, 265, 294, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 були чоловіком та дружиною.

Встановити юридичний факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є онуком ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити факт приналежності правовстановлюючого документу, а саме, що сертифікат серії НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай) розміром 1,66 в умовних кадастрових одиницях виданий Любомльською РДА 23 грудня 2008 року на ім`я ОСОБА_2 належить ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я заявника ОСОБА_1 ; місце проживання АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_5 .

Найменування заінтересованої особи Рівненська сільська рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Шкільна, 2, село Рівне, Ковельського району Волинської області; код ЄДРПОУ - 04332621.

Найменування заінтересованоїособи ГУ ДПСу Волинськійобласті; місцезнаходження: Київський майдан, 4, місто Луцьк, Волинська область, код ЄДРПОУ - 44106679.

Головуючий : суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118205092
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення, заінтересована особа ГУ ДПС у Волинській області, Рівненська сільська рада

Судовий реєстр по справі —163/481/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні