Рішення
від 03.04.2024 по справі 207/4745/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 207/4745/23

№ провадження 2/208/384/24

РІШЕННЯ

Іменем України

03 квітня 2024 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: Головуючого судді Похвалітої С.М., за участю секретаря судового засідання Грищенко О.Л.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії,-

в с т а н о в и в:

І. Стислий виклад позиції позивача та відповідача:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

Позивач просить суд:

-визнати протиправним рішення керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» (ідентифікаційний код юридичної особи 01985860) ОСОБА_2 , оформленим відповіддю на адвокатський запит від 16.06.2023 р. №1-06/86 про відмову ОСОБА_1 у наданні медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о).

-зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» (ідентифікаційний код юридичної особи 01985860) надати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) щодо дитини хлопчика, народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , у медичному закладі - Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9».

В обґрунтуванні позову позивач зазначає, що 12.03.2015 року ОСОБА_3 уклала шлюб з ОСОБА_4 . Заочним рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська від 12.06.2019 року у справі №202/7104/18 шлюб між ОСОБА_5 і ОСОБА_4 , розірвано, рішення набрало законної сили 15.07.2019 року.

Згідно свідоцтва про зміну імені виданого Індустріальним районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровської області ОСОБА_5 змінила прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », про що 24.12.2019 р. складено актовий запис №66.

08.04.2020 року ОСОБА_1 народила хлопчика у Комунальному некомерційному підприємстві Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9», виписана на п`яту добу після пологів, що підтверджується копіями обмінної карти пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма №113/о) від 13.04.2020р., медичним свідоцтвом про народження від 08.04.2020 р. №394 (форма №103/о).

Дитина народжена до спливу десяти місяців від дня припинення шлюбу (набрання законної сили рішенням суду про розірвання шлюбу). ОСОБА_4 не є біологічним батьком дитини. У такому випадку для реєстрації народження дитини за біологічним батьком, відповідно до ч.3 ст.122 Сімейного кодексу України на адресу органу реєстрації актів цивільного стану необхідно подати спільну заяву чоловіка та дружини (колишнього подружжя) про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. У зв`язку з тим, що ОСОБА_1 тривалий час не мала відомостей щодо фактичного місцезнаходження ОСОБА_4 та не мала можливості забезпечити подання вказаної заяви до органу ДРАЦС, народження дитини своєчасно не зареєструвала.

У березні 2023 р. адвокатом Напара М.В. встановлено місце перебування ОСОБА_8 Державна установа «Дніпровська установа виконання покарань (№4), де він утримається під вартою. 05.04.2023 р. керівником установи засвідчено справжність підпису ОСОБА_4 у вищезгаданій заяві та її направлено до Індустріального відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса).

Згідно пункту 24 глави 1 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені Наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 р. №52/5, якщо заява про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більшенадійшла після закінчення одного року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то державна реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини на загальних підставах (за заявою будь-кого з осіб, визначенихстаттею 144 Сімейного кодексу України, але після перевірки наявності державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків дитини на момент її народження або за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян). У цих випадках одночасно подаються один із документів, передбачених упункті 2цієї глави, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, а також довідка з місця проживання дитини. За відсутності такої довідки дані про місце проживання дитини можуть бути підтверджені паспортом або паспортним документом одного з батьків чи законних представників дитини. Водночас подаються документи, що підтверджують походження дитини. Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: «Державна реєстрація з пропуском строку» включається до книги поновлених актових записів про народження.

У зв`язку з означеним вище ОСОБА_1 звернулася до відповідача за отриманням медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о).

28.04.2023р. ОСОБА_1 отримала усну відмову від керівника відповідача у наданні медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) щодо дитини хлопчика, народженого нею 08.04.2020 року в Комунальному некомерційному підприємстві Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9». У зв`язку з чим до керівника підприємства направлено адвокатський запит від 30.04.2023р. №1105-ц/2023, про направлення вищезгаданої довідки форми N 103-1/о на адресу адвоката Напара М.В.. 24.07.2023 року адвокат Напара М.В. отримала відповідь про відмову у наданні довідки.

Відмовляючи в наданні довідки форми N 103-1/о зазначено підстави такої відмови, як то: дитина не перебувала під наглядом міської лікарні №9. Інших підстав відмови зазначено не було.

Позивач зазначає, що факт народження дитини не оспорюється, проте неможливо зареєструвати народження дитини за відсутності довідки форми N103-1/о, обов`язок на видачу якої покладено на лікувальний заклад, де народилася дитина.

Згідно обмінної карти пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма №113/о) від 13.04.2020р. дитина перебувала під доглядом лікувального закладу 5 днів, в період з 08.04.2020р. по 13.04.2020р., у закладі дитину оглянуто після народження, проведено оцінку стану після народження (п.13), зроблено вакцинацію БЦЖ (п.16), проведено оцінку стану дитини при виписки (п.19), надано рекомендації та зауваження (п.п.23.24), дитина виписана у задовільному стані на 5 добу (п.9, п.19).

Згідно відповіді на адвокатський запит Індустріального відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) від 18.08.2023 р. без надання довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу неможливо зареєструвати народження дитини, народженої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 (після закінчення 1 року з дня народження дитини).

Отже відмова відповідача в наданні медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) матері дитини, яка народила її у цьому медичному закладі і де дитина перебувала під наглядом на протязі 5 днів з моменту народження, є неправомірною та такою, що порушує права дитини на реєстрацію її народження, на ім`я і набуття громадянства.

Представник відповідача Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» надав суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що заперечує проти позовних вимог в повному обсязі заявлених позовних вимог, вважає їх необґрунтованими. Зазначає, що ОСОБА_1 народила дитину в закладі охорони здоров`я, Комунальним некомерційним підприємством Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» їй було видано «Медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), що підтверджує факт народження дитини і є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини. Видача медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) закладами охорони здоров`я, де проходили пологи, не передбачено нормативними актами. В зв`язку з чим ОСОБА_1 було відмовлено в задоволенні заяви про видачу медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о).

II. Заяви, клопотання позивача, відповідача, третіх осіб.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_9 не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві та у відповіді на відзив.

В судове засідання представник відповідача Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» не з`явився, повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив. Надав суду відзив, в якому просив суд відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

III. Процесуальні дії по справі.

20 вересня 2023 року ухвалою Баглійського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпропетровської області позовну заяву передано на розгляд зо Заводського районного суду м.Дніпродзержинська Дніпродзержинська.

26 жовтня 2023 року ухвалою суду відкрито провадження по справі.

04 січня 2024 року ухвалою суду заяву представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_9 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволено.

15 березня 2024 року клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_9 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволено.

21 березня 2024 ухвалою суду закрито підготовче засідання та призначено справу до розгляду по суті.

28 березня 2024 року клопотання представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_9 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції задоволено.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали цивільної справи, дослідивши надані суду докази, суд вважає позов таким, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

IV. Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин з посиланням на докази.

Судом встановлено, що 12 червня 2019 року заочним рішенням Індустріального районного суду м.Дніпропетровська шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 розірвано (а.с.15-17).

Відповідно до свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_2 , виданого 24 грудня 2019 року Індустріальним районним у місті Дніпрі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, ОСОБА_5 змінила ім`я, про що 24 грудня 2019 року складено відповідний актовий запис №66. Прізвище, ім`я, по батькові після державної реєстрації зміни імені: ОСОБА_1 (а.с.14).

Згідно медичного свідоцтва про народження №394 (форма №103/0), виданого 08 квітня 2020 року КНП КМР «Міська лікарня №9», вбачається, що ОСОБА_1 08 квітня 2020 року в КНП КМР «Міська лікарня №9» народила хлопчика, що також підтверджується обмінною картою пологового будинку, пологового відділення лікарні (форма №113/0), виданого 13 квітня 2020 року КНП КМР «Міська лікарня №9» (а.с.18-20).

В матеріалах справи міститься супровідний лист від 05.04.2023 року з Державної установи «Дніпровської установи виконання покарань (№4)», відповідно до якого дана установа направила спільну заяву колишнього подружжя про невизнання колишнього чоловіка ОСОБА_4 батьком дитини, народженої ІНФОРМАЦІЯ_1 колишньою дружиною ОСОБА_1 . Відповідно до даного супровідного листа ОСОБА_4 тримається під вартою в державній установі «Дніпровська установа виконання покарань (№4)» з 14.07.2022 року по теперішній час (а.с.21-22).

30 квітня 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Напара М.В. звернулась з адвокатським запитом до керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» Каграманяна Арнодіка Камойовича, в якому просила направити їй медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) щодо дитини хлопчика, народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , у медичному закладі Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» (а.с.8-9).

Згідно відповіді на адвокатський запит від 30.04.2023 року №1105-ц/2023 адміністрація Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» зазначила, що надати медичну довідку (форма № 103-1/о) про перебування дитини ОСОБА_1 під наглядом лікувального закладу, неможливо у зв`язку з тим, що дитина не перебувала під наглядом КНП КМР «Міська лікарня №9». Після виписки із пологового відділення ОСОБА_1 було видане «Медичне свідоцтво про народження» №394 від 09 квітня 2020 року (ф.Первинної облікової документації №103/о, затверджено наказом МОЗ України 08.08.2006р. №545) (а.с.10).

У відповіді від 18.08.2023 р. №1446/31.25-31 на адвокатський запит представника ОСОБА_1 адвоката Напара М.В. Індустріальний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) зазначив, що без надання довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу неможливо зареєструвати народження дитини, народженої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 (після закінчення 1 року з дня народження дитини) (а.с.24-25).

26 липня 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Напара М.В. звернулась зі скаргою вих. № 1164-ц/2023 на рішення керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» ОСОБА_2 до Директору Департаменту охорони здоров`я Дніпропетровської обласної державної адміністрації, в якому просила зобов`язати керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» видати медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) щодо дитини хлопчика, народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , у медичному закладі Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» (а.с.28-30).

У відповіді від 02.08.2023 року №01вих-16/666 начальник управління охорони здоров`я Кам`янської міської ради Дніпропетровської області Віталія Мандзюка зазначив, що відповідно до п.1.1. Інструкції щодо заповнення та видачі медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров`я №741 від 03.07.2017 для забезпечення реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану народження дитини, яка народилася поза лікувальним закладом, а також для забезпечення реєстрації народження дитини після закінчення 1 року з дня народження і до досягнення нею 16 років (у разі якщо дитини перебувала під наглядом медичного закладу) заклад охорони здоров`я видає «Медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу», форма № 103-1/о видається у разі народження дитини вдома чи іншому місці без надання медичної допомоги. На підставі вищевикладеного, заклад охорони здоров`я КНП КМР «Міська лікарня №9» при виписці породілля ОСОБА_1 діяв згідно чинного законодавства. Після виписки із пологового відділення дитина під амбулаторним наглядом не перебувала у зазначеному вище закладі. Отже, підстави для отримання медичної довідки (форма №103-1/о) від КНП КМР «Міська лікарня №9» у ОСОБА_1 відсутні (а.с.36-37).

26 липня 2023 року представник ОСОБА_1 адвокат Напара М.В. звернулась зі скаргою вих. № 1165-ц/2023 на рішення керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» ОСОБА_2 до Голови Кам`янської міської ради Білоусова Андрія Леонідовича, в якому просила зобов`язати керівника Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» видати медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) щодо дитини хлопчика, народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , у медичному закладі Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня №9» (а.с.31-33).

У відповіді від 02.08.2023 року №01вих-16/665 начальник управління охорони здоров`я Кам`янської міської ради Дніпропетровської області Віталія Мандзюка зазначив, що відповідно до п.1.1. Інструкції щодо заповнення та видачі медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров`я №741 від 03.07.2017 для забезпечення реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану народження дитини, яка народилася поза лікувальним закладом, а також для забезпечення реєстрації народження дитини після закінчення 1 року з дня народження і до досягнення нею 16 років (у разі якщо дитини перебувала під наглядом медичного закладу) заклад охорони здоров`я видає «Медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу», форма № 103-1/о видається у разі народження дитини вдома чи іншому місці без надання медичної допомоги. На підставі вищевикладеного, заклад охорони здоров`я КНП КМР «Міська лікарня №9» при виписці породілля ОСОБА_1 діяв згідно чинного законодавства. Після виписки із пологового відділення дитина під амбулаторним наглядом не перебувала у зазначеному вище закладі. Отже, підстави для отримання медичної довідки (форма №103-1/о) від КНП КМР «Міська лікарня №9» у ОСОБА_1 відсутні (а.с.34-35).

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини першої статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

У статті 15 ЦК України зазначено про право кожної особи на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

За змістом статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Згідно із частиною 2 статті 122 СК України дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Згідно зі статтею 125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров`я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 3) за рішенням суду.

Згідно із частиною 1 статті 144 СК України батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання цього обов`язку є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до пункту 1.1 та пункту 1.2 Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження (форма №103/о), затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 серпня 2006 року № 545, для забезпечення реєстрації народження дитини в органах реєстрації актів цивільного стану заклад охорони здоров`я видає «Медичне свідоцтво про народження», форма N 103/о. Медичне свідоцтво про народження видається будь-кому з батьків або іншим особам, які провадитимуть реєстрацію народження дитини, усіма закладами охорони здоров`я, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я при державній реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану факт народження дитини підтверджується медичною довідкою про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N 103-1/о) або рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів справи 08 квітня 2020 року КНП КМР «Міська лікарня №9» видало ОСОБА_1 медичне свідоцтво про народження №394 (форма №103/0).

Відповідно до пункту 1.1 Інструкції щодо заповнення та видачі медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 серпня 2006 року № 545, для забезпечення реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану народження дитини, яка народилася поза лікувальним закладом, а також для забезпечення реєстрації народження дитини після закінчення 1 року з дня народження і до досягнення нею 16 років (у разі якщо дитина перебувала під наглядом медичного закладу) заклад охорони здоров`я видає «Медичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладу», форма № 103-1/о (далі - медична довідка).

За змістом пункту 1.2 Інструкції медична довідка видається будь-кому з батьків або іншим особам, які провадитимуть реєстрацію дитини, закладом охорони здоров`я, на обліку якого перебував новонароджений.

У Розділі 2 Інструкції міститься чіткий порядок заповнення медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.

Медична довідка заповнюється лікарем, під наглядом якого перебуває дитина (новонароджений), засвідчується підписом керівника даного лікувального закладу. Особа, яка заповнює медичну довідку, записує паспортні дані матері дитини та місце її проживання за паспортом, зі слів матері, дату народження (рік, місяць, число), стать дитини. Відомості про дитину заповнюються на підставі «Історії розвитку дитини» (форма № 112/о), дані щодо матері заповнюються з «Індивідуальної карти вагітної і породіллі» (форма № 111/о), ці форми затверджені наказом Міністерства охорони здоров`я України від 27 грудня 1999 року № 302 «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)» (зі змінами), або на підставі «Обмінної карти пологового будинку, пологового відділення лікарні» (форма № 113/о, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 13 лютого 2006 року № 67 «Про затвердження форм первинної облікової документації в закладах, що надають медичну допомогу вагітним, роділлям та породіллям, та інструкції щодо їх заповнення».

Зазначена Інструкція містить зразок оформлення Медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (видається для реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану). В якій зазначено, що медична довідка видається у разі народження дитини вдома чи іншому місці без надання медичної допомоги. Окрім цього, у зразку зазначено, що рік, місяць, число народження дитини записується зі слів матері.

Відповідно до пункту 2 глави 1 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року №52/5 підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

а) медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров`я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі-медичних висновків електронної системи охорони здоров`я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров`я України від 18 вересня 2020 року № 2136, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 вересня 2020 року за № 953/35236;

б) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

в) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

г) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма № 106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024;

ґ) медичний документ, виданий компетентним суб`єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із пунктом 24 глави 1 розділу ІІІ Правил якщо заява про державну реєстрацію народження дитини, яка досягла одного року і більше (додаток 5) надійшла після закінчення одного року з дня народження дитини і до досягнення нею 16 років, то державна реєстрація народження проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини на загальних підставах (за заявою будь-кого з осіб, визначених статтею 144 Сімейного кодексу України, але після перевірки наявності державної реєстрації народження за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків дитини на момент її народження або за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян). У цих випадках одночасно подаються один із документів, передбачених у пункті 2 цієї глави, медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу, а також довідка з місця проживання дитини. За відсутності такої довідки дані про місце проживання дитини можуть бути підтверджені паспортом або паспортним документом одного з батьків чи законних представників дитини. Водночас подаються документи, що підтверджують походження дитини. Складений актовий запис про народження із зазначенням після порядкового номера: «Державна реєстрація з пропуском строку» включається до книги поновлених актових записів про народження.

Згідно ч.3ст.13Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою - не пізніше трьох днів.

Згідно ч.4ст.13Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження.

У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія впорядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я.

Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини.

За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до п.8 Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров`я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 січня 2013 року №9 вбачається, що після підтвердження факту народження дитини заклад охорони здоров`я, під наглядом якого перебуває дитина, видає на підставі висновку комісії заявниковімедичну довідку про перебування дитини під наглядом лікувального закладуза формою № 103-1/о, затвердженою МОЗ, яка є підставою для проведення державної реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ч.18ст.13Закону України«Про державнуреєстрацію актівцивільного стану» державна реєстрація народження дитини, яка досягла одного року і більше, проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання дитини за заявою батьків або інших заінтересованих осіб за наявності документів про народження і перебування дитини під наглядом закладу охорони здоров`я та довідки з місця проживання дитини.

З аналізу вищенаведених норм закону та обставин справи, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні позову, оскільки видача медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма №103-1/о) закладами охорони здоров`я, де проходили пологи, не передбачено нормативними актами, Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» діяло згідно чинного законодавства, після виписки із пологового відділення дитина під амбулаторним наглядом не перебувала у зазначеному вище закладі.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (Серявін та інші проти України, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

VI. Розподіл судових витрат.

На підставіст.141ЦПК України,судовий збірпокладається у разі відмови в позові - на позивача.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 15, 16 ЦК України, ст.ст. 122, 125, 144 СК України, ст.ст. 4, 19, 141, 247, 268, 272, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9» про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії, відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції, тобто до Дніпровського Апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості сторін:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

відповідач - Комунальне некомерційне підприємство Кам`янської міської ради «Міська лікарня № 9», ЄДРПОУ: 01985860, адреса: Дніпропетровська обл., м.Кам`янське, пр-т.Аношкіна, буд.72.

Суддя Похваліта С. М.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118205585
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —207/4745/23

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Похваліта С. М.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні