Рішення
від 09.04.2024 по справі 187/502/24
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/502/24

2/0187/224/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"09" квітня 2024 р. смт Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Іщенко І.М., за участю секретаря судового засідання Клисак Н.Г., за відсутності сторін, розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В

25.03.2024 року до суду звернувся представник позивача ОСОБА_1 адвокат Іванченко А.Л. з позовом до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді земельної частки (паю), площею 2,270 га, розташованого на території Лобойківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, кадастровий № 12237800:02:126:0225. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким заповідала все своє майно позивачу, але звернувшись 18.03.2024 року до приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Лимаря Є.В., із заявою про прийняття спадщини, йому було відмовлено через пропуск встановленого законом 6-тимісячного строку.

У зв`язку з чим позивач змушений звернутись до суду та просить визначити йому додатковий строк в один місяць для прийняття спадщини після померлої матері ОСОБА_2 .

Ухвалою судді Петриківського районного суду Дніпропетровської області від 25.03.2024 року відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого розгляду за правилами загального позовного провадження (а.с. 17).

З метою виконання вимог ч. 1 ст. 189 ЦПК України, було розпочато підготовче провадження у справі.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Іванченко А.Л. до суду надав заяву про проведення підготовчого судового засідання у його відсутності, позов підтримав у повному обсязі (а.с. 23).

Представник відповідача - Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області Левечко О.А. у підготовче судове засідання надала заяву про розгляд справи у їхню відсутність, проти позову не заперечують (а.с. 21).

Ухвалою Петриківського районного суду Дніпропетровської області від 09.04.2024 року справу призначено до судового розгляду по суті (а.с. 27).

Сторони у судове засідання не з`явилися, в матеріалах справи маються заяви про розгляд справи у їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно проаналізувавши надані докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступного.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справ.

Дане рішення суд ухвалює в рамках заявлених позивачем вимог і на підставі наданих доказів (ст. ст. 76-81 ЦПК України).

Судом встановлено наступні обставини справи та визначені відповідно до них правовідносини.

07.06.2019 року ОСОБА_2 , яка проживала в АДРЕСА_1 , заповідала ОСОБА_1 все належне їй майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося, усі свої майнові права та обов`язки, які належать їй на час посвідчення заповіту, та які належатимуть їй на день смерті, що підтверджується копією заповіту, посвідченого приватним нотаріусом Петриківської державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Лимарем Є.В., зареєстрованого в реєстрі за № 33 (а.с. 12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть, актовий запис № 537 від 20.04.2021 року, складеного Відділом ДРАЦС по Магдалинівському, Петриківському, Царичанському районах Південно-Східного міжрегіонального управління МЮ (м. Дніпро) (а.с. 14).

Звернувшись до приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Лимаря Є.В., із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з пропущенням строку для прийняття спадщини, що підтверджується копією листа приватного нотаріуса від 18.03.2024 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с. 11).

Згідно зі ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу ст. ст. 1216-1218 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), яке може здійснюватися за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

В обґрунтування причин поважності пропуску строку для прийняття спадщини позивач посилався на те, що з 12 березня 2020 року Кабінетом Міністрів України у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID19 впроваджено карантин на усій території України з відповідними обмеженнями, дія якого неодноразово продовжувалася, що обмежило доступ до державних установ, за для уникнення наслідків зараження COVID19, позивач уникав місця загального скупчення людей. Також, послався на збройну агресію та введення воєнного стану у відповідності до Указу Президента № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» та воєнними діями, що відбуваються на території України, а також те, що вважав, що згідно до п. 3 постанови КМУ № 164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року, на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року № 719 до п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» були внесені зміни, відповідно до яких перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Вказані встановлені судом обставини унеможливили своєчасне, протягом шести місяців після смерті спадкодавця, звернення позивача до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини і підтверджують поважність причин пропуску строку такого звернення до нотаріуса для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті спадкодавця.

Згідно з правовою позицію ЄСПЛ у справі «Ілхан проти Туреччини» від 27.06.2000 при вирішення питання пропуску строку на вчинення дій має застосовуватись правило встановлення всіх обставин з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом також враховується рішення ЄСПЛ у справі «Маркс проти Бельгії» від 13.06.1979, ст. 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які по своїй суті є гарантом права власності, оскільки визнають право будь-якої особи на безперешкодне користування своїм майном.

У правовій позиції, яка висловлена Верховним Судом України в постанові від 6 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17 зазначено, що відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Правила частини третьої 1272ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» № 7 від 30.05.2008 року визначено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи викладене вище, суд приходить до висновку, що позивач з вищевказаних поважних причин пропустив встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини, а тому суд визначає позивачу додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , тривалістю один місяць з дня набрання рішенням законної сили, який суд вважає достатнім для подання відповідної заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15, 16, 1272 ЦК України,

ст. ст. 12, 13, 76-81, 89, 95, 141, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) додатковий строк терміном в один місяць з дня набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: І. М. Іщенко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206072
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —187/502/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні