Ухвала
від 09.04.2024 по справі 192/287/24
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/287/24

Провадження № 2-о/192/24/24

У Х В А Л А

про призначення судово-психіатричної експертизи

09 квітня 2024 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

Головуючого - судді Щербини Н. О.,

присяжних - Замкового Є. Ю., Котенко А. А.,

за участю секретаря судового засідання - Короти Л. С.,

заявниці - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - адвоката - Мулька А. В.,

представника органу опіки та піклування - Лисенка С. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Солоне Солонянського району Дніпропетровської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , виконавчий комітет Солонянської селищної ради, як орган опіки та піклування про визнання громадянина недієздатним та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявниця звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною, зазначивши на обґрунтування заяви, що її син - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з заявницею страждає на психічне захворювання, являється інвалідом з дитинства з діагнозом «Розумова відсталість внаслідок ДЦП, гіпердинамічний синдром». Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу син заявниці не здатний розуміти значення своїх дій та керувати ними, тому потребує опіки та нагляду інших осіб. У зв`язку з чим просила визнати сина недієздатним та за поданням органу опіки та піклування призначити її опікуном.

У судовому засіданні заявниця свою заяву підтримала пояснивши, що її син не здатний розуміти значення своїх дій та керувати ними, у зв`язку з чим потребує догляду та опіки, для чого необхідно вирішити питання щодо визнання останнього недієздатним.

ОСОБА_2 в судовому засіданні не зміг надати пояснення через стан свого психічного здоров`я.

Представник виконавчого комітету Солонянської селищної ради (як органу опіки та піклування), пояснив у судовому засіданні, що на засіданні опікунської ради прийнято рішення про доцільність призначення заявниці опікуном у разі визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Суд, заслухавши учасників справи, вивчивши матеріали справи, приходить до висновку, що є достатні дані, які свідчать про психічний розлад здоров`я фізичної особи - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якого заявниця просить визнати недієздатним.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу, проведення якої відповідно до вимог ст. 105 ЦПК України є обов`язковою.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України передбачено право суду з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках, зокрема, призначення експертизи, а згідно ст. 253 цього Кодексу провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки ЦПК України передбачає таке право суду, а для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то з урахуванням обставин справи суд вважає за доцільне зупинити провадження на час проведення експертизи, оскільки без отримання висновків експерта неможливо вирішити питання про недієздатність особи.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.104, 105, п.5 ч.1 ст.252, 253, 260, 298 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Призначити у справі судово-психіатричну експертизу, виконання якої доручити Дніпровській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків» МОЗ України (вул.Бехтєрєва, 1 м. Дніпро, 49115, spednipro@ukr.net ).

На розгляд експертизи поставити запитання:

1.Чи страждає на психічний розлад ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Менчикури Веселівського району Запорізької області та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та який психічний стан його здоров`я на даний період?

2.Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с. Менчикури Веселівського району Запорізької області розуміти значення своїх дій та (або) керувати ними?

Для проведення експертизи надати експертові матеріали цивільної справи №192/287/24, оригінал медичної картки № 745 амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити судового експерта про відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Експертизу провести у місячний строк з дня одержання ухвали суду.

Провадження по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , виконавчий комітет Солонянської селищної ради, як орган опіки та піклування про визнання громадянина недієздатним та призначення опікуна, зупинити до надходження висновку експерта.

Ухвала суду в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

В іншій частині ухвала набирає законної сили негайно і оскарженню не підлягає.

Головуючий: суддя Н. О. Щербина

Присяжні: Є. Ю. Замковий

А. А. Котенко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206170
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —192/287/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні