Ухвала
від 09.04.2024 по справі 349/42/24
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/42/24

Провадження № 2/349/162/24

У Х В А Л А

09 квітня 2024 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Гаврилюк О.О.

з участю секретаря судового засідання Гошко І.В.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні за правиламизагального позовногопровадження цивільну справу№349/42/24 за позовом ОСОБА_1 доРогатинського будинкоуправління про розірвання договору про надання послуг,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

представник позивача адвокат Шидзінський І.В.

представник відповідача ОСОБА_2

встановив:

У січні 2024 року ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Шидзінський І.В., звернувся до суду з позовом до Рогатинського будинкоуправління в якому просить:

- розірвати договір №214 про надання послуг з утримання будинку, який був укладений 14 лютого 2008 року між ним та Рогатинським будинкоуправлінням.

В обгрунтуванняпозову зазначено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . 14 лютого 2008 року між ним і відповідачем по справі було укладено договір про надання послуг з утримання будинку - обслуговування і проведення поточного ремонту, пов`язаного з водопостачанням, водовідведенням, каналізацією, обслуговування димовентиляційних каналів, освітенням місць загального користування. За договором про надання послуг на підставі рішення органу місцевого самоврядування встановлено тариф, який становить 2,75 грн. за квадратний метр. Загальна площа квартири ОСОБА_1 становить 23,22 м2, розмір щомісячної плати за надані послуг становить 63, 80 грн. Позивач не погоджується з встановленим тарифом. З цих підстав просить розірвати договір про надання послуг.

Ухвалою судді Рогатинського районного суду Івано-Франківської області від 12 січня 2024 року позовну заяву будо залишено без руху, надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою судді Рогатинського районного суду від 15 січня 2024 року відкрито загальне провадження у справі, справу призначено до підготовчого засідання на 14 лютого 2024 року.

Ухвалою суду від 14 лютого 2024 року закрито підготовче засідання, справу призначено до судового розгляду по суті на 05 березня 2024 року.

За клопотанням представника відповідача судове засідання, призначене на 05 березня 2024 року відкладено на 09 квітня 2024 року.

09 квітня 2024 року на адресу суду надійшла заява від представника позивача адвоката Шидзінського І.В. про залучення до участі у справі у якості третьої особи Рогатинської міської ради Івано-Франківської області.

Вивчивши заяву представника позивача, підтримане позивачем, з`ясувавши думку представника відповідача, який не заперечував щодо заявленого клопотання, дослідивши та перевіривши матеріали цивільної справи, відповідні їм правовідносини, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення цін/тарифів на комунальні послуги відповідно до закону.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

За ст. 10 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

За ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Судом встановлено, що при вирішенні питання про відкриття провадження судом не було вирішено питання залучення третьої особи до справи, представник позивача подав заяву про залучення третьої особи після закриття підготовчого провадження у справі.

За таких обставин суд дійшов висновку, що у разі повернення заяви, це може зумовити пред`явлення нового позову. З метою забезпечити позивачу можливість реалізувати всі процесуальні права та об`єктивно з`ясувати усі обставини щодо суті спору, з метою процесуальної економії, попередження виникнення нового спору, заява про залучення до участі у справ третьої особи підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, оскільки тарифи на утримання будинку та прибудинкової території, з якими не погоджується позивач, встановлені на підставі рішення Рогатинської міської ради Івано-Франківської області, суд дійшов висновку, що Рогатинську міську раду Івано-Франківської області необхідно залучити до участі у справі, як третю особу, оскільки рішення у справі може вплинути на її права та обов`язки .

Керуючись ст. 53 ЦПК України,

постановив:

Залучити до участі у справі як третю особу - Рогатинську міську раду Івано-Франківської області.

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву на позовну заяву. У зазначений строк третя особа має право надіслати суду письмові пояснення щодо позову або відзив на позовну заяву , який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України, і всі докази, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.4ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) письмових пояснень ( відзиву ) до суду, копія письмових пояснень ( відзиву ) та доданих до нього документів третя особа зобов`язана надіслати позивачу.

У разі ненадання третьою особою письмових пояснень ( відзиву ) у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

Відкласти судове засідання в справі на 11 год. 00 хв. 25 квітня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О.Гаврилюк

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206772
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг, учасники справи: позивач ОСОБА_1 представник позивача адвокат Шидзінський І.В. представник відповідача ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —349/42/24

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Гаврилюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні