Ухвала
від 09.04.2024 по справі 619/2439/24
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/2439/24

провадження № 2-о/619/81/24

Ухвала

09 квітня 2024 року,

м. Дергачі,

Дергачівський районний суд Харківської області,

суддя Нечипоренко І.М.,

справа № 619//2439/24,

ім`я (найменування) заявника та заінтересованої особи, їх місцезнаходження та місце проживання:

заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ,

заінтересована особа:

- Малоданилівська селищна рада, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, смт Мала Данилівка, вул. Ювілейна, буд. 5,

Питання, що вирішується ухвалою.

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, у якій просить визнати сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначити її опікуном.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно доп.3ч.2ст.19ЦПК України,цивільне судочинствоздійснюється заправилами,передбаченими цимКодексом,у порядку окремого провадження.

Частиною 7 статті 19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України у випадку розгляду справи в порядку окремого провадження про визнання фізичної особи недієздатною, розгляд справи проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Згідно з ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Про прийняттязаяви дорозгляду тавідкриття провадженняу справісуд постановляєухвалу.

Частиною 2 ст. 294 ЦПК України встановлено, що з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Водночас, з метою призначення та проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, клопотання про яку надано заявницею, матеріали справи необхідно доповнити відповідною медичною документацією щодо перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на обліку у лікаря психіатра, яка знаходяться у Комунальному некомерційному підприємстві «Дергачівська центральна лікарня» Дергачівської міської ради Харківської області.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, зокрема, визнання фізичної особи недієздатною, розгляд справи проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі, якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Згідно зіст.15ЦПК Україниучасники справимають правокористуватися правничоюдопомогою. Представництвоу судіяк видправничої допомогиздійснюється виключноадвокатом (професійнаправнича допомога),крім випадків,встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до ч. 1, п. 2 ч. 2 ст. 15 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» (далі Закон) безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правнича допомога включає такі види правничих послуг, зокрема, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про, зокрема, визнання фізичної особи недієздатною - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

З урахуванням того, що розгляд цієї справи повинен проводитись за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, тобто ОСОБА_2 , та у зв`язку з тим, що така особа самостійно не залучила собі адвоката, суд вважає за необхідне звернутися до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги для призначення представника із числа адвокатів центру до участі у цивільному провадженні.

Керуючись ст. 83, 187, 293-294, 296, 353-354 ЦПК України, суд

постановив:

Прийняти дорозгляду тавідкрити провадженняу справіза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Малоданилівська селищна рада, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження, судом у складі одного судді і двох присяжних.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 30квітня 2024року о 12 год 00 хв у приміщенні суду за адресою: м. Дергачі Харківська область вул. 1-го Травня,63.

Справу розглядати за участю заявника та представника заінтересованої особи.

Копії ухвали направити учасникам судового процесу.

Заявник та заінтересовані особи у справах окремого провадження мають права та обов`язки сторін, крім випадків, передбачених урозділі IVцього Кодексу.

Витребувати у КНП «Дергачівська центральналікарня» ДМРХарківської областімедичну документаціющодо перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживаєза адресою: АДРЕСА_1 , на обліку у лікаря психіатра.

Визначити строк надання доказів до 30.04.2024.

Докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо. Суд може також уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, одержати доказ для представлення його суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

За клопотанням сторони суд інформує в судовому засіданні про виконання його вимог щодо витребування доказів.

Направити заінтересованій особі копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Доручити директоруСхідного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги залучити адвоката до участі у цивільній справі для здійсненняпредставництва запризначенням уДергачівському районномусуді Харківськоїобласті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , і забезпечити явку адвоката в судове засідання, яке відбудеться 30.04.2024 о 12 год 00 хв у залі судових засідань № 2 приміщення Дергачівського районного суду Харківської області.

З метою надання якісно та в необхідному обсязі безоплатної вторинної правової допомоги, запропонувати призначеному адвокату ознайомитися з матеріалами справи до початку проведення судового засідання.

Копію ухвали направити до Східного міжрегіонального центра з надання безоплатної правничої допомоги для негайного виконання.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І. М. Нечипоренко

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118208371
СудочинствоЦивільне
Суть, зокрема, визнання фізичної особи недієздатною - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді. З урахуванням того, що розгляд цієї справи повинен проводитись за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, тобто ОСОБА_2 , та у зв`язку з тим, що така особа самостійно не залучила собі адвоката, суд вважає за необхідне звернутися до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги для призначення представника із числа адвокатів центру до участі у цивільному провадженні. Керуючись ст. 83, 187, 293-294, 296, 353-354 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —619/2439/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні