Ухвала
від 30.04.2024 по справі 619/2439/24
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/2439/24

провадження № 2-о/619/81/24

Ухвала

30 квітня 2024 року,

м. Дергачі,

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Нечипоренко І.М.,

присяжних - Лук`яненка Р.О., Молчанова В.І.

за участю секретаря судового засідання - Міщенко О.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження справу №619/867/24,

ім`я (найменування) заявника та заінтересованої особи, їх місцезнаходження та місце проживання:

заявник: ОСОБА_1 ,

адвокат особи, стосовно якої розглядається справа: ОСОБА_2 ,

заінтересована особа:

- Малоданилівська селищна рада,

вимоги заявника: про визнання особи недієздатною.

Питання, що вирішується ухвалою.

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, у якій просить визнати сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, призначити її опікуном, у зв`язку з чим необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою суду від 09.04.2024 прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження, призначено розгляд справи на 30.04.2024.

Заявника подала заяву, у якій просить провести судове засідання за її відсутності та відсутності її представника адвоката Корнієнка О.І., клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Частиною 3статті 211 ЦПК Українипередбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_2 не заперечує щодо задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Представник Малоданилівської селищної ради у судове засідання не з`явився,

Згідно з ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши клопотання заявника, перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку про його задоволення, з огляду на таке.

Частиною 1 статті 298ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Враховуючи, що у справі необхідно встановити психічний стан ОСОБА_3 , у зв`язку з чим потрібні спеціальні знання в області медицини, по справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі суд вважає за необхідне зупинити.

Керуючись ст.103, 105, 258, 259-260,294 ЦПК України, суд

постановив:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Малоданилівська селищнарадапро визнанняособи недієздатноюамбулаторну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , будь-яким психічним розладом, якщо так, то чи носить він хронічний, стійкий характер?

- чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , розуміти (усвідомлювати) значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Харківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 619/867/24 та медичну карту амбулаторного хворого №3127 на ім`я ОСОБА_3 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючийсуддя І. М. Нечипоренко

Присяжні: Р.О. Лук`яненко

В.І. Молчанов

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу118709254
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —619/2439/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні