Ухвала
від 09.04.2024 по справі 699/490/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/490/24

Номер провадження 2-о/699/43/24

УХВАЛА

про призначення судової експертизи

09.04.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Літвінової Г.М., присяжних Борщенко А.В., Гогілашвілі Т.А.,

за участю секретаря судового засідання Сміян А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області клопотання представника заявника адвоката Перебийніс С.В. про призначення судово-психіатричної експертизи в справі за заявою ОСОБА_1 (представник адвокат Перебийніс С.В), заінтересовані особи: орган опіки та піклування Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_2 (представник адвокат Гречуха В.І.),

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

УСТАНОВИВ:

Адвокат Перебийніс Світлана Василівна, яка діє від імені заявника ОСОБА_1 , звернулася до суду із заявою, у якій просила визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над нею опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , обґрунтовуючи свою заяву тим, що ОСОБА_1 доводиться матір`ю ОСОБА_2 , яка є особою із інвалідністю першої групи "А" безтерміново, потребує постійного стороннього догляду, не здатна до самообслуговування, повністю залежна від сторонньої допомоги. Рішенням Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області від 03.02.2020 ОСОБА_2 було визнано недієздатною, встановлено над нею опіку та призначено ОСОБА_1 її опікуном, визначено строк дії рішення суду - два роки. Ухвалою цього ж суду від 08.04.2022 строк дії рішення суду від 03.02.2020 про визнання ОСОБА_2 недієздатною було продовжено на два роки, а саме з 04.03.2022 по 04.03.2024.

Тобто станом на момент звернення до суду з указаною заявою (14.03.2024) строк дії рішення суду від 03.02.2020 про визнання ОСОБА_2 недієздатною закінчився, тому заявниця звертається до суду не про продовження строку дії рішення суду про визнання її доньки недієздатною, а про визнання її недієздатною, також просить встановити над нею опіку та призначити її опікуном.

Крім того, представник заявника адвокат Перебийніс С.В. звернулася в даній справі до суду з клопотанням, у якому просить про призначення судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 .

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 145 ЦПК України суд призначає експертизу за клопотанням хоча б однієї зі сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно із ч. 1 ст. 239 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За таких обставин суд вважає необхідним призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.84,144,145,147,239,261,291,294,295-300 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу у справі за заявою ОСОБА_1 (представник адвокат Перебийніс С.В), заінтересовані особи: орган опіки та піклування Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_2 (представник адвокат Гречуха В.І.), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Виконання експертизи доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Павлова, 46, м. Сміла, Черкаська область, 20708).

На вирішення експертам поставити такі запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням на даний час?

2. Якщо хворіє, то чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Повідомити керівника Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та у разі потреби з`явиться в Черкаську філію СПЕ ДУ «ІСП МОЗ України» на вказаний день і час самостійно у супроводі заявника матері ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ).

Надати дозвіл експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» на використання медичної документації відносно ОСОБА_2 , яка знаходиться в КНП «Черкаська обласна психіатрична лікарня ЧОР».

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №699/490/24 (провадження 2-о/699/43/24) та медичну картку ОСОБА_2 , витребувану у КНП «Корсунь-Шевченківськабагатопрофільна лікарня» Корсунь-Шевченківської міської ради.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження в цивільній справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання складом суду, проте може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга може бути поданою безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня складення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення повної ухвали суду.

Головуючий суддя Літвінова Г.М.

Присяжні: Борщенко А.В.

Гогілашвілі Т.А.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209130
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —699/490/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні