Рішення
від 08.04.2024 по справі 197/1402/23
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 197/1402/23

Номер провадження 2-о/213/34/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Попова В.В.,

присяжних - Русак С.В., Артеменко В.М.,

секретар судового засідання - Куропятник І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі судових засідань № 14, цивільну справу №197/1402/23 за заявою Комунального закладу «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», заінтересовані особи Інгулецький відділ у місті Кривому Розі Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, Департамент соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації про визнання особи безвісно відсутньою,

В С Т А Н О В И В:

Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» ДОР звернувся до суду із вищевказаною заявою та просить визнати безвісно відсутнім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування заяви вказує, що

Заява обгрунтована тим, що ОСОБА_1 11 червня 2004 року був зарахований до інтернату на постійне проживання, поставлений на державне утримання. 17 липня 2013 року він самовільно, без попередження медичного персоналу, покинув заклад, і до теперішнього часу не повернувся. Вжитими адміністрацією інтернату заходами встановити його місце знаходження не вдалося, в розшуку він не перебуває, серед померлих не числиться..

В заяві зазначено, що визнання підопічного ОСОБА_1 безвісно відсутнім дозволить заявнику прийняти рішення щодо його відрахування із інтернату та вирішити питання про прийняття до закладу іншої особи, яка за станом здоров`я потребує стороннього догляду і отримання соціальних послуг. Але таке відрахування неможливо без рішення суду, оскільки самовільне залишення закладу не є підставою для відрахування. Водночас, заявник вказує про те, що наявність рішення суду не позбавляє особу права на прийняття до інтернату у разі повернення.

Ухвалою суду від 18 грудня 2023 року заяву було залишено без руху.

12 січня 2024 року до суду надійшла уточнена заява.

17 січня 2024 року заяву було прийнято до розгляду і відкрито провадження у справі, витребувано докази щодо особи, у відношенні якої розглядається справа.

Належним чином повідомлені про день, час та місце розгляду справи учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Заявник надав заяву про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримує повністю, просить задовольнити.

Від заінтересованої особи - Відділу №12 у місті Кривому Розі ГУДМС України в Дніпропетровській області надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника за наявними у справі матеріалами.

Від інших заінтересованих осіб будь-яких заяв, клопотань не надходило.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести розгляд справи за відсутності учасників, на підставі матеріалів справи, наданих заявником і витребуваних судом доказів.

Фіксування судового засідання технічними засобами у відповідності до ч.2ст.247 ЦПК України не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява КЗ «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» ДОР підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з копією паспорта НОМЕР_1 , виданого 05 травня 1997 року Центрально-Міським РВ КМУ УМВС України в Дніпропетровській області, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до довідки №400088 (бланк серія МСЕ ДНА 01) психіатричної МСЕК ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при повторному огляді МСЕК 27 квітня 2004 року визнаний інвалідом дитинства другої групи.

Наказом директора Стародобровільського психоневрологічного інтернату Широківського району Дніпропетровської області №162 від 11 червня 2004 року ОСОБА_1 зарахований до інтернату і поставлений на повне державне утримання на підставі путівки Головного управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації №246 від 02 червня 2004 року. Як зазначено в путівці, ОСОБА_1 є інвалідом 2-ї групи, отримує пенсію.

За повідомленням адміністрації Стародобровільського психоневрологічного інтернату за №52 від 18 липня 2013 року, на адресу Широківського РВВС ОСОБА_1 самовільно покинув заклад.

Як видно із матеріалів справи, в подальшому заявником вчинялися заходи для встановлення місяця знаходження підопічного, починаючи з 2020 року.

Зокрема, заявником протягом 2020-2021 років направлялися запити до органу ДРАСЦ щодо можливої реєстрації смерті особи, до органів поліції щодо перебування ОСОБА_1 у розшуку і його результатів. У запитах датою залишення підопічним закладу зазначено 17 липня 2013 року.

На запити щодо розшуку особи 13 березня 2020 року Широківським ВП надана відповідь за №48.8/2-1837 про те, що звернення адміністрації інтернату зареєстровано в ЖЕО за №443 від 10 лютого 2020 року. ОСОБА_1 у розшуку не перебуває у зв`язку з відсутністю об`єктивних ознак кримінального правопорушення та відсутності в даному факті підстав, передбачених в ст.214 КПК України, для внесення відомостей до ЄРДР.

На запит позивача щодо розшуку особи ОСОБА_1 , ВП №7 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області надана відповідь про те, що відсутні підстави для внесення відомостей до ЄРДР за ч.1 ст.115 КК України.

На запит заявника від 14 жовтня 2022 року щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_1 ВП № 7 КРУП 28 жовтня 2022 року надіслав повідомлення про те, що факт смерті останнього не реєструвався, органами НПУ не затримувався, серед невстановлених трупів та невідомих хворих не значиться.

На запит заявника від 06 липня 2021 року щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_1 ВП № 7 КРУП 03 вересня 2021 року надіслав повідомлення про те, що за фактом самовільного залишення підопічними (в т.ч. ОСОБА_1 ) території інтернату орієнтовано особовий склад відділення поліції, громадськість та інші вили поліції.

Дядько ОСОБА_1 ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ,що підтверджується копією свідоцтва про смерть та актом від 10 січня 2024 року.

Згідно зінформацією Управлінняінформаційно-аналітичноїпідтримки ГУНП в Дніпропетровській області від 07 лютого 2024 року №26/895, на території України станом на 02 лютого 2024 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має.

За повідомленнямКриворізького районного управлінняполіції ГУНПв Дніпропетровськійобласті від 09 лютого 2024 року з 17 липня 2013 року по теперішній час ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до адміністративної або кримінальної відповідальності не притягувався.

Згідно з повідомленням КП «Криворізька багатопрофільна лікарня з надання психіатричної допомоги» ДОР» від 16 лютого 2024 року №1391 ОСОБА_1 , 1968 року народження, за медичною допомогою до лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не звертався.

Із відповіді ГУ Пенсійного Фонду України в Дніпропетровській області на ухвалу суду, видно, що ОСОБА_1 як отримувач пенсії на обліку не перебуває, інформація в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування за період з 17 липня 2013 року по теперішній час відсутня.

За інформацію вих. № 19-9871/18/24 від 09.02.2024, отриманої судом на виконання ухвали про витребування доказів із Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, відомостей про перетинання державного кордону України, лінії розмежування з тимчасово окупованою територією громадянином України ОСОБА_3 , 1968 року народження, в період з 08 листопада 2017 року по теперішній час в базі даних не виявлено. Також в цій інформації зазначено, що до 08 листопада 2017 року інформація про осіб, які перетнули державний кордон зберігалася в Базі протягом 5 років.

Головним управлінням Державної податкової служби України у Дніпропетровській області надано суду відповіді, згідно з якою з 2-го кварталу 2013 року по 3 квартал 2023 року інформація про отримані ОСОБА_1 доходи відсутня.

За повідомленнямКриворізького відділудержавної реєстраціїактів цивільногостану у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 31 січня 2024 року, за даними Державного реєстру актів цивільного стану відсутній факт державної реєстрації смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з п.3 ч.2 ст.293 ЦПК України у порядку окремого провадження суд розглядає справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно до ч.1 ст.43 ЦК України фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

Таким чином, судом встановлено, що з 17 липня 2013 року ОСОБА_1 за останнім відомим місцем проживання у Стародобровільському психоневрологічному інтернаті за адресою: АДРЕСА_1 , не мешкає, ніяких відомостей про нього та звісток від нього до адміністрації закладу за цей час не надходило, рідних осіб у місті Кривому Розі він не має, місце його знаходження заявнику не відомо, державний кордон України у період з 08 листопада 2017 року по теперішній час не перетинав, доходи, в тому числі пенсію, не отримує, до лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не звертався, факт смерті ОСОБА_1 не реєструвався, органами національної поліції він не затримувався, серед осіб невстановлених трупів громадян та невідомих хворих не значиться. Встановити його місцезнаходження вжитими заходами не вдалось.

Отже, факт відсутності відомостей про місце перебування ОСОБА_1 в місці його постійного проживання протягом одного року підтверджується наданими заявником та зібраними у справі доказами. З урахуванням викладеного, у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених заявником, а також отриманих доказів у справі, які узгоджуються між собою.

За таких обставин, з огляду на положення ч.1 ст.43 ЦК України, згідно з якою фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування, враховуючи, що ніяких відомостей про ОСОБА_1 немає тривалий час понад 10 років, суд приходить до висновку, що наявні підстави для визнання останнього безвісно відсутнім.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що відповідно до приписів ч.1 ст.45 ЦК України, у разі, якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою.

Відповідно до ч.7ст.294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст. 43, 45 ЦК України, ст.ст.1-23, 76-81, 89, 95, 258-259, 263-265, 293, 294, 305-305, 352-354 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Комунального закладу «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради» - задовольнити.

Визнати безвісно відсутнім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, РНОКПП НОМЕР_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», код ЄДРПОУ 03188240, адреса: вул. Степова, 2-В, село Стародобровільське, Криворізький район, Дніпропетровська область.

Заінтересовані особи:

- Інгулецький відділ у місті Кривому Розі Головного управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській області, ЄДРПОУ 37806243, адреса: вул. Салтиківська, 9-Б, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область.

- Департамент соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації, адреса: вул. Набережна Перемоги, буд. 26, м. Дніпро.

Повний текст судового рішення складено 08 квітня 2024 року.

Суддя В.В. Попов

Присяжні С.В. Русак

В.М. Артеменко

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118211121
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи безвісно відсутньою

Судовий реєстр по справі —197/1402/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні