Ухвала
від 08.04.2024 по справі 143/117/24
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/117/24

УХВАЛА

Іменем України

08.04.2024 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі колегії:

головуючого судді Сича С.М.,

присяжних Затоковенко Г.В., Климчука П.П.,

за участю секретаря Левченко М.О.,

розглянувши матеріалицивільної справиза заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Орган опікита піклування-Виконавчий комітетПогребищенської міськоїради, ОСОБА_2 провизнання ОСОБА_3 недієздатним,встановлення надним опікиі призначенняопікуна,-

Встановив:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за вищевказаною заявою, в якій заявник ОСОБА_1 просить визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , над яким встановити опіку та призначити опікуном останнього його, ОСОБА_1 .

Заява мотивована тим, що у нього є син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який був дитиною інвалідом віком до 18 років.

17.01.2024 його сину ОСОБА_3 виповнилось 18 років, у зв`язку з чим 30.01.2024 медико-соціальна експертна комісія встановила останньому першу групу «А» інвалідністі безтерміново, з висновком «Потребує постійного стороннього догляду та допомоги».

Медичними документами встановлено, що заявник ОСОБА_1 є особою, яка постійно здійснює догляд за сином ОСОБА_3 і проживає разом з ним.

Встановлення опіки над ОСОБА_3 та призначення над ним опікуна необхідне з метою забезпечення його особистих немайнових і майнових прав та інтересів, у тому числі для здійснення представництва його прав та інтересів в органах Пенсійного фонду України, органах соціального захисту населення, медичних закладах тощо.

Ухвалою суду від 07.02.2024 року відкрито провадження у справі (а.с. 16).

22.03.2024 року ухвалою суду залучено адвоката через Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для участі у справі з метою представництва інтересів ОСОБА_3 (а.с. 26, 27).

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Мєдвєдєв С.С., будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилися, причин неявки суду не повідомили (а.с. 34).

Заінтересована особа ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою про час та дату розгляду справи, в судове засідання не з`явилася, причин неявки суду не повідомила (а.с. 31).

Представник особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 адвокат Царківський О.Ю., в судове засідання не з`явився, натомість 08.04.2024 направив до канцелярії суду заяву, в якій просить провести судове засідання по справі без його участі та участі особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , не заперечує щодо призначення судово-психіатричної експертизи у справі (а.с. 45).

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Погребищенської міської ради, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак головний спеціаліст юрист відділу правового забезпечення ОСОБА_4 до канцелярії суду направила заяву, в якій просить справу розглядати у її відсутність, не заперечує проти призначення судово психіатричної експертизи (а.с. 39-44).

Оскільки учасники процесу в судове засідання не з`явилися, хоча про час і місце розгляду справи були повідомлені завчасно і належним чином, то відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

За змістом п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

За ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно з копією медичного висновку № 230 про дитину інваліда віком до 18 років від 12.01.2022 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має захворювання (патологічний стан) вроджені вади розвитку головного мозку, симптоматична епілепсія, глибока розумова відсталість (а.с. 9).

Відповідно довідки серії 12 ААГ № 681430 від 30.01.2024 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлено першу «А» групу інвалідності безтерміново, причина інвалідності інвалідність з дитинства. Висновок про умови та характер праці потребує постійного стороннього догляду та допомоги (а.с. 9 на звороті).

Згідно з висновком лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 30 від 01.02.2024 хворий ОСОБА_3 , 2006 року народження, інвалід І «А» групи внаслідок психічного розладу, встановленої 30.01.2024, проживає разом з ОСОБА_1 за адресою: с. Павлівка, потребує постійного стороннього догляду (а.с. 10).

З огляду на викладене суд дійшов висновку про необхідність призначення в даній справі судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану ОСОБА_3 .

Проведення означеної експертизи, на думку суду, необхідно доручити лікарям -експертам Вінницькоїфілії судово-психіатричнихекспертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст.ст.384, 385 КК України.

Провадження по цивільній справі на час проведення експертизи слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 252, 253, 258-260, п.1 ч.2 ст.293, ст.298 ЦПК України, суд,-

Ухвалив:

Призначити уцивільній справіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:Орган опікита піклування-Виконавчий комітетПогребищенської міськоїради, ОСОБА_2 провизнання ОСОБА_3 недієздатним,встановлення надним опікиі призначенняопікуна,судово-психіатричнуекспертизу,проведення якоїдоручити лікарям експертамВінницької філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державної установи«Інститут психіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМОЗ України» (вул. Пирогова, 109, м. Вінниця, 21005).

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване та фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_1 ) на хронічну стійку психічну хворобу чи розлад? Якщо так, то на яку саме?

- чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване та фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_1 ) внаслідок цього захворювання (розладу) усвідомлювати (розуміти) значення своїх дій та керувати ними та чи потребує він за станом свого здоров`я опіки?

Копію ухвали разом із матеріалами справи надіслати експертній установі для проведення експертизи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження у цивільній справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду через Погребищенський районний суд Вінницької області протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 09.04.2024.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212350
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/117/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні