Ухвала
від 09.04.2024 по справі 635/2176/24
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №635/2176/24 Провадження № 2/613/379/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

09 квітня 2024 року м. Богодухів

Суддя Богодухівського районного суду Харківської області Сеник О.С., розглянувши позовну заяву Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція», місцезнаходження за адресою: Харківська область, Харківський район, с. Черкаська Лозова до ОСОБА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , третя особа: Харківська обласна прокуратура, місцезнаходження за адресою: м. Харків, вул. Богдана Хмельницького, 4 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, -

ВСТАНОВИВ:

26.02.2024 Державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція», в інтересах якого діє представник позивача адвокат Муха А.І., звернулося до Харківського районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_1 , третя особа: Харківська обласна прокуратура, у якому просить: 1) стягнути з відповідача на користь позивача майнову шкоду, завдану внаслідок вчинення кримінального правопорушення, в розмірі завданих збитків у сумі 69191 грн. 99 коп.; 2) вирішити питання про розподіл судових витрат у вигляді відшкодування витрат на правову допомогу та судового збору.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 06.03.2024 цивільну справу за позовом Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» до ОСОБА_1 , третя особа: Харківська обласна прокуратура про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням передано на розгляд за підсудністю до Богодухівського районного суду Харківської області.

03.04.2024 дана справа надійшла до Богодухівського районного суду Харківської області та за результатами автоматизованого розподілу була передана в провадження судді Сеник О.С..

Так, в обґрунтування позовної заяви зазначено, що приблизно о 17:00 год. ОСОБА_1 , діючи разом з невстановленими особами, прибули до кварталу 140 вид.6 Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС», що розташований на відстані біля 300 метрів від а/д «Київ-Харків-Довжанський», діючи всупереч п.п. 2. З порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №761 від 23.05.2007 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів лісорубного квитка або лісового квитка, маючи на меті здійснити незаконну порубку лісових насаджень на вказаній земельній ділянці, на якій розташовані лісові насадження, які належіть ДП «Харківська ЛНДС», в порушення вимог ст.ст.4, 69 Лісового кодексу України, умисно та цілеспрямовано, керуючись власним корисливих мотивом, бензопилою «VITALS BKZ5222n», яку заздалегідь приготували для вчинення злочину, шляхом спилу здійснили незаконну порубку 7 дерев породи дуб, діаметром від 26 до 60 см. та в подальшому вказані дерева розпиляли на кругляки, після чого розпорядилися спиляними деревами на власний розсуд, а саме склали їх докупи для подальшої транспортування, чим спричинили згідно розрахунку, здійсненого відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №665 від 23.07.2008 «Про затвердження такс для обчислення шкоди заподіяної лісу», збитки державі в особі ДП «Харківська ЛНДС», на загальну суму 69191 грн. 99 коп., що є істотною шкодою.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження, відомості про яке внесені до ЄРДР за № 12018220770000173 від 15.03.2018 за ч. 2 ст. 246 КК України. Потерпілим від кримінального правопорушення є Державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція».

05.10.2018 обвинувальний акт надійшов до Харківського районного суду Харківської області. У зв`язку зі зміною підсудності, на даний час обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні перебуває на розгляді Полтавського районного суду Полтавської області, справа № 635/7122/18, за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України. Справу призначено до розгляду у підготовчому судовому засідання та у зв`язку з неодноразовими неявками обвинуваченого судові засідання було відкладено.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 21.03.2024 обвинуваченого оголошено у розшук, провадження у справі зупинено до виконання даної ухвали.

На підставі викладеного, Державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція», з метою реалізації свого права на справедливий суд та відшкодування збитків, заподіяних вчиненням кримінального правопорушення вирішило реалізувати вказане право шляхом пред`явлення позову про їх відповідне відшкодування окремо від справи з розгляду вищевказаного обвинувального акту, звернувшись до суду з даним позовом.

Оглянувши позовну заяву з доданими документами слід зазначити наступне.

Позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України, є підсудною Богодухівському районному суду Харківської області. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Заяв чи клопотань, які розглядаються без виклику сторін, до суду не надходило.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175-180, 187, 261 ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» до ОСОБА_1 , третя особа: Харківська обласна прокуратура про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, - прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити у справі підготовче засідання, яке відбудеться 03травня 2024року об11год.30хв. в залі судових засідань Богодухівського районного суду Харківської області за адресою: Харківська область, м. Богодухів, пл. Незалежності, 17.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

Роз`яснити відповідачу, що у вказаний строк він має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копія відзиву та додані до нього документи одночасно надсилаються учасникам судового процесу разом з надісланням відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали або відзиву для подання пояснень щодо позову або відзиву.

Копію ухвали направити учасникам по справі.

Інформація щодо розгляду справи може бути отримана учасниками судового процесу на офіційному веб. порталі: http://court.gov.ua/sud2004/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Сеник

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118212935
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням

Судовий реєстр по справі —635/2176/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні