Ухвала
від 06.03.2024 по справі 635/2176/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2176/24

Провадження № 2/635/2345/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2024 року смт Покотилівка

Суддя Харківського районного суду Харківської області Назаренко О.В., розглянувши позов Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» до ОСОБА_1 , третя особа Харківська обласна прокуратура про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням,-

ВСТАНОВИВ:

державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція» через свого представника адвоката Мухи Андрія Ігоровича звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа Харківська обласна прокуратура, яким просить стягнути з відповідача на користь позивача майнову шкоду, завдану внаслідок вчинення кримінального правопорушення, в розмірі завданих збитків 69191 гривні 99 копійок, а також вирішити питання про розподіл судових витрат у вигляді відшкодування витрати на правову допомогу та судового збору.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд прийшов до наступного.

Статтею 125Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Згідно з нормами процесуального закону завданням інституту підсудності є розподіл цивільних справ між судами загальної юрисдикції для більш швидкого і правильного розгляду і вирішення справи, найбільш ефективного захисту прав, свобод та інтересів суб`єктів права.

Дотримання судами процесуальних норм інституту підсудності є вимогою ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Так, ч. 1 ст.27ЦПК України передбачено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ч. 6 ст. 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

Разом з тим, представником позивача зазначено у позові, що кримінальна справа № 635/7122/18 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України на даний час перебуває в провадженні судді Потетій А.Г. Полтавського районного суду Полтавської області, на підтвердження чого адвокатом до матеріалів позову долучена ухвала Полтавського районного суду Полтавської області від 29 серпня 2024 про призначення обвинувального акту відносно ОСОБА_1 та рішення по даній справі ще не прийнято.

Відповідно до ч. 1 ст. 128 КПК України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Згідно ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Відповідно інформації, отриманої Харківським районним судом Харківської області в порядку ч.8 ст.187ЦПК України з Єдиного державного демографічного реєстру № 474424 - відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, зареєстроване у встановленому порядку місце проживання відповідача знаходиться на території, на яку не поширюється юрисдикція Харківського районного суду Харківської області, що відповідно до вимог ч. 9 ст. 187 ЦПК України є підставою для направлення справи за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.31ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним передати позовну заяву Державного підприємства «Харківська лісова науково-дослідна станція» до ОСОБА_1 , третя особа Харківська обласна прокуратура про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням за підсудністю до Богодухівського районного суду Богодухівської області, до територіальної юрисдикції якого вона належить.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 27, 31 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

цивільну справуза позовомДержавного підприємства«Харківська лісованауково-досліднастанція» до ОСОБА_1 ,третя особаХарківська обласнапрокуратура провідшкодування шкодизавданої кримінальнимправопорушенням провідшкодування шкодизавданої кримінальнимправопорушенням передатина розглядБогодухівського районного суду Богодухівської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя О.В. Назаренко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117466889
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища

Судовий реєстр по справі —635/2176/24

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Сеник О. С.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні