Ухвала
від 08.04.2024 по справі 725/2932/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/2932/24

Номер провадження 2-з/725/13/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.04.2024 року м. Чернівці

Суддя Першотравневого районного суду м.Чернівці Федіна А.В., розглянувши заяву про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Таліон Плюс»</a>, треті особи приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Журавльова Л.М., приватний виконавець виконавчого округу Чернівецької області Кондрюк К.О. про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

У квітня 2024 року позивач звернувся до суду з вище вказаним позовом та просив визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис зареєстрований в реєстрі за №5242 від 23.12.2021 року про стягнення з нього на користь відповідача заборгованості; стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати.

Одночасно з вказаною заявою до суду надійшла заява про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення за вказаним виконавчим написом в рамках виконавчого провадження ВП №69563171.

В обґрунтування вказаноїзаяви посилався на те, що на підставі оспорюваного виконавчого напису приватним виконавцем виконавчого округуЧернівецької області відкрито виконавче провадження таприватний виконавець вчиняєвідповідні виконавчі діїз метоюпримусового виконання зазначеного виконавчого напису,натомість оскільки позивач оскаржує правомірність вчинення виконавчого напису, виконавчі дії можуть створити для позивача надмірний тягар та у випадку задоволення позову відповідні стягнення на користь відповідача можуть істотно ускладнити поновлення порушених прав за захистом яких вона звернулась до суду, а також завдати шкоди охоронюваним законом правам та інтересам боржника.

Вважає, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити виконання рішення суду у випадку задоволення позову або фактично унеможливити поновлення прав позивача за захистом яких останній звернувся до суду з даним позовом.

Так, у відповідності до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

За наслідками дослідження матеріалів заяви про забезпечення позову та матеріалів справи суд приходить до обґрунтованого виконавчу, що вказана заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Пунктом шостим ч. 1 ст. 150 ЦПК України передбачено, що позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Як вбачається з роз`яснень, які містяться в Постанові Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» №9 від 22.06.2006 року, забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

З наданих позивачем доказів вбачається, що між сторонами дійсно існує спір з приводу правомірності вчинення виконавчого напису від 23.12.2021 року №5242 вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Журавльовою Л.М. про стягнення з позивача на користь відповідача, який на даний час перебуває на примусовому виконанні в рамках відкритого приватним виконавцем Кондрюк К.О. виконавчого провадження ВП № 69553171.

Відповідно до ст.34Закону України«Про виконавчепровадження» виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі: зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа.

Отже, оскільки невжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі оскаржуваного виконавчого напису нотаріуса може ускладнити ефективний захист позивачем своїх прав у випадку фактичного виконання виконавчого напису, до вирішення справи по суті стягнення на підставі оспорюваного виконавчого напису слід зупинити.

Таким чином, застосування заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі оскаржуваного виконавчого напису є адекватним та ефективним способом забезпечення позову.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 149, 150, 151, 152, 153, 157, 258, 259, 260, 268, 353, 354, 355 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача - задовольнити.

Зупинитистягнення напідставі виконавчогонапису №5242вчиненого 23.12.2021 року приватнимнотаріусом Київського міськогонотаріального округу Журавльовою Л.М. простягнення з ОСОБА_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 , накористь ТзОВ «ТаліонПлюс» заборгованості за кредитним договором в розмірі 58328 грн. в рамках виконавчого провадження ВП № 69563171 відкритого приватним виконавцем виконавчого округу Чернівецької області Кондрюк К.О.

Копію ухвали для виконання направити заінтересованим особам та приватному виконавцю виконавчого округу Чернівецької області Кондрюк К.О.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів до Чернівецького апеляційного суду.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці А. В. Федіна

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118213922
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —725/2932/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні