Ухвала
від 09.04.2024 по справі 163/566/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/566/24

Провадження № 2-о/163/38/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

09 квітня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Павлуся О.С.

присяжних Кучерини Т.М., Сущик Т.В.,

з участю секретаря Семенюк К.М.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

захисника Ничаї В.М. (в режимі відеоконференції),

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 про визнання недієздатним ОСОБА_3 (заінтересована особа Любомльська міська рада),

в с т а н о в и в :

У заяві представник заявника ОСОБА_2 адвокат Климович Т.Д. просить визнати недієздатним сина заявника ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити заявника його опікуном.

Заявлені вимоги обґрунтовано тим, що ОСОБА_3 має інвалідність І групи А з дитинства та внаслідок психічного розладу потребує стороннього догляду. Через захворювання ОСОБА_3 не може самостійно себе обслуговувати, піклуватися про себе, контролювати свою поведінку, повною мірою усвідомлювати значення своїх дій, самостійно здобувати засоби для існування. Рішенням суду від 06 жовтня 2021 року ОСОБА_3 уже був визнаний недієздатним, однак строк дії цього рішення сплив 07 листопада 2023 року. За викладених обставин для визначення психічного розладу здоров`я ОСОБА_3 представник просила призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

У судовому засіданні представник заявника заяву підтримала.

Захисник ОСОБА_3 адвокат Ничая В.М., приймаючи участь в режимі відеоконференції, проти призначення судово-психіатричної експертизи не заперечив.

Від Любомльської міської ради в канцелярію суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника ради.

Частиною 3 статті 297 ЦПК України передбачено, що у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно із ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Із доданих до заяви копій довідки до акту МСЕК серії 12 ААВ № 190469, висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу № 1164 від 22 грудня 2023 року вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має першу групу інвалідності з дитинства довічно, потребує постійного стороннього догляду і допомоги, має обмежену здатність до орієнтації, спілкування та контролю за своєю поведінкою.

Рішенням Любомльського районного суду Волинської області від 06 жовтня 2021 року у справі № 163/1028/21 ОСОБА_3 був визнаний недієздатним, проте строк дії цього рішення був встановлений лише на два роки з дня набрання ним законної сили.

На сьогоднішній день строк дії вказаного рішення суду сплив.

Таким чином, по справі встановлено підстави для призначення судово-психіатричної експертизи, на час проведення якої провадження в справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.104, 105, 252, 253, 260, 293, 294, 298 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Призначити в даній справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , будь-яким психічним захворюванням? Якщо так, то яким саме?

2. Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усвідомлювати значення своїх дій та ними керувати?

3.Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,за своїмпсихічним станомздоров`я братиучасть всудових засіданнях та давати пояснення?

Виконання експертизи доручити експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса місця знаходження: 45601, Волинська область, Луцький район, село Липини, вулиця Теремнівська, будинок 98).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.384 КК України за завідомо неправдивий висновок та за ст.385 КК України за відмову від виконання покладених на нього обов`язків.

Для проведення експертизи надати експертам матеріали цивільної справи.

Забезпечення доставки підекспертного ОСОБА_3 для проведення його обстеження у визначену експертною установою дату та годину покласти на заявника ОСОБА_2 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ; моб.тел. НОМЕР_1 ).

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу протягом 15 днів з дня її проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Головуючий: суддя О.С. Павлусь

Присяжні: Т.М. Кучирина

Т.В. Сушик

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118219565
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_3 (заінтересована особа Любомльська міська рада

Судовий реєстр по справі —163/566/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні