Ухвала
від 27.03.2024 по справі 991/1512/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1512/23

Провадження 1-кп/991/25/23

У Х В А Л А

іменем України

27 березня 2024 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції),

захисників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_9 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 52022000000000184, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2022, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Харкові, проживає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України,

В С Т А Н О В И В:

1.На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 52022000000000184, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2022, за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України.

1.1.Захисник ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_9 заявив клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ).

1.2.Клопотання мотивовано тим, що свідок ОСОБА_10 , який працював криптотрейдером за адресою АДРЕСА_2 , під час допиту на стадії досудового розслідування, повідомив, що замовлення - заявка 2607-0004 на обмін 60 000 долларів США надійшла з мобільного номеру телефону НОМЕР_2 . На переконання захисника, перевірка зазначеної інформації має значення для цього кримінально провадження.

1.3.Захисник просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом зняття копії відповідної інформації на електронний носій, а саме відомості щодо вхідних та вихідних з`єднань з абонентського номера телефону НОМЕР_2 за період часу з 00:00:00 15.07.2022 по 23:59:59 26.07.2022, у тому числі дати, часу, тривалості кожного з`єднання, номерів, ІМЕІ, з якими вони відбулись, ретрансляційних антен та прив`язки до базових станцій (азимуту до них) та їх адреси, адреси місцеперебування абонента зазначеного мобільного номеру в момент кожного кожного вхідного/вихідного телефонного з`єднання з урахуванням нульових дзвінків вказаних номерів телефону, вихідних/вхідних SMS і MMS - повідомлень, а також інформацію про GPRS-трафік, отриманий абонентом послуг, із зазначенням їх тривалості, маршрутів передавання, а також відомості про наявність контракту на цей номер та даних особи, що володіє за контрактом цим номером.

2.В судовому засіданні захисник ОСОБА_9 клопотання підтримав, просив його задовольнити. Додатково зазначив, що свідок ОСОБА_11 під час допиту у судовому засіданні зазначив, що замовлення-заявка 2607-0004 на обмін 60 000 долларів США відправлялася з номеру мобільного телефону НОМЕР_3 , а свідок ОСОБА_10 під час допиту на стадії досудового розслідування надав показання, що зазначене замовлення - заявка надійшло з мобільного номеру телефону НОМЕР_2 . У зв`язку з цим виникла необхідність для уточнення наданих показань та з метою підтвердження або спростування факту надходження замовлення - заявки з мобільного номеру телефону НОМЕР_2 , необхідно отримати відомості, які перебувають у володінні мобільного оператора.

2.1.Обвинувачений ОСОБА_6 , захисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтримали клопотання та просили його задовольнити.

2.2.Прокурор ОСОБА_5 заперечив щодо задоволення заявленого клопотання та наголосив, що зазначений свідок ОСОБА_10 не допитаний у судовому засіданні, тому клопотання передчасне.

2.3.Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, у засідання не з`явився. У відповідності до приписів частини 4 статті 163 КПК України неявка представника не є перешкодою для розгляду клопотання.

3.Заслухавши учасників, дослідивши матеріали клопотання, Суд дійшов таких висновків.

3.1.Згідно з частиною 1 статті 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

3.2.У відповідності до підпункту 5 частини 2 статті 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження. Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх, здійснити їх виїмку (стаття 159 КПК України). Сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів (частина 1 статті 160 КПК України). Відповідно до пункту 19 частини 1 статті 3 КПК України стороною кримінального провадження з боку захисту є, зокрема, обвинувачений і його захисники.

3.3.Статтею 132 КПК України встановлені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження - вони не допускаються, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

-існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

-потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

-може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

3.4.Згідно з вимогами частини 2 статті 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ серед іншого має бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

3.5.Згідно із частиною 6 статті 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

3.6.Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів (стаття 84 КПК України). Докази повинні бути належними та допустимими. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів (стаття 85 КПК України).

3.7.Кримінальним процесуальним кодексом України закріплено право сторони захисту отримувати докази. Більше того, частина 1 статті 47 КПК України встановлює обов`язок захисника використовувати засоби захисту, передбачені цим Кодексом та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують підозру чи обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність підозрюваного, обвинуваченого.

3.8.Одночасно перелік обставин, що підлягають доказуванню, визначений у статті 91 КПК України. Зокрема, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню:

1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення);

2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення;

3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат;

4) обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження;

5) обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання;

6) обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за його вчинення, або є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, або підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення;

7) обставини, що є підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру.

3.9.Зі змісту клопотання вбачається, що речі і документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, на його думку, містять відомості, які мають значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у цьому кримінальному провадженні.

3.10.Згідно з частиною 5 статті 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

3.11.Зазначаючи про необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, сторона захисту вказує на необхідність перевірки з якого номеру мобільного телефону надійшло замовлення-заявка на обмін грошових коштів. В своїх аргументах захисник посилається на протокол допиту свідка ОСОБА_10 , в якому міститься інформація про номер телефону, з якого надійшло замовлення на обмін коштів. Разом з тим, суд безпосередньо не досліджував цей протокол під час судового розгляду. Так само, свідок ОСОБА_10 на даний час не допитаний у судовому засіданні. Тому захисником не доведено, що речі і документи, до яких він просить надати тимчасовий доступ, можуть містити відомості, які мають значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у цьому кримінальному провадженні, а саме клопотання є передчасним.

4.З урахуванням викладеного, клопотання захисника не містить достатньо даних, які б підтверджували, що речі і документи, тимчасовий доступ до яких просить захисник, мають значення для кримінального провадження, тому в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись статтями 131, 132, 159 - 164, 333, 372, 376 КПК України, Суд

П О С Т А Н О В И В:

1.У задоволенні клопотання захисника ОСОБА_9 про надання тимчасового доступу до речей і документів відмовити.

2.Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення і оскарженню не підлягає.

3.Повний текст ухвали оголошений 08.04.2024.

Головуючий суддя ОСОБА_12

Судді:

ОСОБА_13

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118224109
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Харкові, проживає за адресою: АДРЕСА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України

Судовий реєстр по справі —991/1512/23

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні