Ухвала
від 27.03.2024 по справі 991/1512/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1512/23

Провадження 1-кп/991/25/23

У Х В А Л А

іменем України

27 березня 2024 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 (в режимі відеоконференції),

захисників ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_9 про надання тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні № 52022000000000184, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2022, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Харкові , проживає за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України,

В С Т А Н О В И В:

1.На розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 52022000000000184, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.07.2022, за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України.

1.1.Захисник ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_9 заявив клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні ТОВ « Лайфселл » (код ЄДРПОУ 22859846 ,

м. Київ, вул. Солом`янська, буд. 11, літера А). 1.2 .Клопотання мотивовано тим, що з метою перевірки фактичних даних захисник просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме відомостей, які перебувають у володінні оператора стільникового зв`язку щодо номеру мобільного телефону НОМЕР_2 , який відповідно до наявних матеріалів справи перебував у користуванні свідка ОСОБА_10 . Зазначені відомості мають значення для кримінального провадження в контексті перевірки правдивості показань свідка шляхом порівняння місцезнаходження мобільного телефону ОСОБА_10 з місцеперебуванням ОСОБА_6 18.07.2022. Також захисник зазначає, що 23.08.2022 на стадії досудового розслідування сторона захисту зверталася до детектива з відповідним клопотанням, однак детектив на нього не відреагував.

2.В судовому засіданні захисник ОСОБА_9 клопотання підтримав, просив його задовольнити. Додатково зазначив, що з метою перевірки достовірності та правдивості показань свідка ОСОБА_10 необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів, а саме до відомостей, які перебувають у володінні оператора стільникового зв`язку щодо номеру мобільного телефону свідка ОСОБА_10 . Зазначена інформація потрібна для підтвердження місцеперебування свідка 18.07.2022.

2.1.Обвинувачений ОСОБА_6 , захисники ОСОБА_7 та ОСОБА_8 підтримали клопотання та просили його задовольнити.

2.2.Прокурор ОСОБА_5 залишив вирішення клопотання на розсуд суду.

2.3.Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, тимчасовий доступ до яких просить надати захисник, у засідання не з`явився. У відповідності до приписів частини 4 статті 163 КПК України неявка представника не є перешкодою для розгляду клопотання.

3.Заслухавши учасників, дослідивши матеріали клопотання, Суд дійшов таких висновків.

3.1.Згідно з частиною 1 статті 333 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються під час судового провадження згідно з положеннями розділу ІІ цього Кодексу з урахуванням особливостей, встановлених цим розділом.

3.2.У відповідності до підпункту 5 частини 2 статті 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження. Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх, здійснити їх виїмку (стаття 159 КПК України).

3.3.Сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів (частина 1 статті 160 КПК України). Відповідно до пункту 19 частини 1 статті 3 КПК України стороною кримінального провадження з боку захисту є, зокрема, обвинувачений і його захисники.

3.4.Статтею 132 КПК України встановлені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження - вони не допускаються, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

-існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

-потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

-може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

3.5.Згідно з вимогами частини 2 статті 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ серед іншого має бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

3.6.У відповідності до пункту 2 частини 5 статті 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Згідно із частиною 6 статті 163 КПК України суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

3.7.Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів (стаття 84 КПК України). Докази повинні бути належними та допустимими. Належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів (стаття 85 КПК України).

3.8.Кримінальним процесуальним кодексом України закріплено право сторони захисту отримувати докази. Більше того, частина 1 статті 47 КПК України встановлює обов`язок захисника використовувати засоби захисту, передбачені цим Кодексом та іншими законами України, з метою забезпечення дотримання прав, свобод і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого та з`ясування обставин, які спростовують підозру чи обвинувачення, пом`якшують чи виключають кримінальну відповідальність підозрюваного, обвинуваченого.

3.9.Зважаючи на принципи змагальності та диспозитивності, закріплені статтями 22, 26 КПК України, з метою забезпечення рівності сторін кримінального провадження Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації права захисту на збирання доказів. При цьому право сторони захисту ініціювати проведення відповідних процесуальних дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів, передбачене частиною 3 статті 93 КПК України. Відтак, Суд досліджує клопотання захисника на предмет можливості надання тимчасового доступу до речей і документів з огляду на можливість використання такої інформації як доказ у кримінальному провадженні.

3.10.Як вбачається з тексту обвинувального акта, свідок ОСОБА_10 користувався номером мобільного телефону НОМЕР_2 . Цей же номер мобільного телефону він вказував у своїй заяві про вчинення кримінального правопорушення від 18.07.2022 (т.3 а.с 34-35). Свідок ОСОБА_10 , допитаний у судовому засіданні 13.09.2023, повідомив, що перший раз зустрівся з обвинуваченим ОСОБА_6 , коли останній приїхав до нього на автомобілі. Згідно з матеріалами справи зазначена зустріч мала місце 20.07.2022 в період з 09 год 08 хв по 09 год 13 хв в салоні легкового автомобіля «AUDI А6» НОМЕР_3 (на якому приїхав ОСОБА_6 ).

3.11.Разом з тим, обвинувачений ОСОБА_6 у судовому засіданні 06.03.2024 зазначив, що свідок ОСОБА_10 після подання заяви до НАБУ 18.07.2022 зустрічався з ним у ресторані " Аргентина Гриль " за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, 4 , приблизно у період часу з 16 год 30 хв до 17 год 00 хв.

3.12.Сторона захисту звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів з метою перевірки правдивості показів свідка, які він надав у судовому засіданні, та порівняльного аналізу місцезнаходження свідка ОСОБА_10 та обвинуваченого ОСОБА_6 18.07.2022.

3.13.Адреси та азімути базових станцій, через які здійснювалися вхідні та вихідні дзвінки, мають значення для доведення або спростування аргументів сторони захисту про неправдивість показань свідка. За допомогою таких відомостей можливо встановити місце знаходження користувача відповідного телефонного номеру.

3.14.За таких умов відомості про вхідні та вихідні з`єднання з абонентського номера телефону НОМЕР_2 , яким користувався ОСОБА_10 , за період часу з 00:00:00 по 23:59:59 18.07.2022 можуть мати значення для кримінального провадження. Відтак за допомогою тимчасового доступу до документів, вказаних в клопотанні захисника, може бути виконане завдання, для виконання якого останній звернувся із відповідним клопотанням, а саме забезпечення права на захист, повного та неупередженого судового розгляду та дієвості кримінального провадження.

3.15.Суд також визнає обґрунтованим доводи захисника про те, що він позбавлений можливості отримати доступ до вказаних у клопотанні речей і документів іншим способом, оскільки речі і документи, до яких проситься тимчасовий доступ, містять охоронювану законом таємницю - інформацію про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо (пункт 7 частини 5 статті 162 КПК України).

3.16.Суд визнає обґрунтованим, що зазначені у клопотанні документи можуть перебувати у володінні ТОВ « Лайфселл », оскільки останній є оператором телекомунікацій (мобільного зв`язку), які відповідно до законодавства зберігають та надають інформацію щодо своїх абонентів. Отже, твердження про те, що необхідні документи перебувають у володінні вказаного товариства має під собою правові підстави.

4.З урахуванням зазначеного клопотання захисника ОСОБА_9 підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 131, 132, 159 - 164, 333, 372, 376 КПК України, Суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Клопотання захисника ОСОБА_9 про надання тимчасового доступу до речей і документів задовольнити.

2. Надати захиснику обвинуваченого ОСОБА_6 адвокату ОСОБА_9 тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ТОВ « Лайфселл » (код ЄДРПОУ 22859846 , м. Київ, вул. Солом`янська, буд. 11, літера А ) стосовно номеру абоненту мобільного зв`язку НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_10 , а саме:

-відомості щодо вхідних та вихідних з`єднань з абонентського номера телефону НОМЕР_2 , за період часу з 00:00:00 по 23:59:59 18.07.2022, у тому числі дати, часу, тривалості кожного з`єднання, номерів, ІМЕІ, з якими вони відбулись, ретрансляційних антен та прив`язки до базових станцій (азимуту до них) та їх адреси, адреси місцеперебування абонента зазначеного мобільного номеру в момент кожного вхідного/вихідного телефонного з`єднання з урахуванням нульових дзвінків вказаного номеру телефону, вихідних/вхідних SMS і MMS - повідомлень, інформацію про GPRS-трафік, отриманий абонентом послуг, із зазначенням їх тривалості, маршрутів передавання.

3.Роз`яснити особі, у володінні якої перебувають речі і документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

4.Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення (до 27.04.2024).

5.Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

6.Повний текст ухвали буде оголошений 28.03.2024 о 16:55.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117964740
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Харкові , проживає за адресою: АДРЕСА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України

Судовий реєстр по справі —991/1512/23

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 27.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні