Ухвала
від 01.04.2024 по справі 758/13623/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1031/2024 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 758/13623/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого суддіОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

представника ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника ТОВ «НВО «РОМСАТ» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 13 листопада 2023 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках банківської установи:

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_3 , в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за виключенням операцій зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) та виплат заробітної плати працівникам, а також із наданням довідки щодо кількості грошових коштів на розрахункових рахунках на час накладення арешту.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ТОВ «НВО «РОМСАТ» ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій ставить питання про поновлення йому строку на оскарження ухвали слідчого судді та просить її скасувати.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження автор апеляції зазначає, що розгляд клопотання був здійснений за відсутності представника, а про арешт банківських рахунків стало відомо лише 24 листопада 2023 року і при цьому копію оскаржуваної ухвали досі не було отримано.

Стосовно ухвали слідчого судді, то представник вважає її незаконною та необґрунтованою. Зокрема, апелянт зазначає, що в клопотанні прокурора невірно зазначена ІР адреса ТОВ «НВО «РОМСАТ».

Крім того, автор апеляції звертає увагу, що у цьому кримінальному провадженні жодній особі не було повідомлено про підозру.

На думку представника, розмір грошових коштів, які знаходяться на банківських рахунках, є не співрозмірним з принципом розумності, оскільки, відповідно до бухгалтерської довідки щодо виконання контрактів з постачання котлів для ТОВ «Укрспецсервіс», чистий прибуток становив лише 6909802 гривень, а на арештованих банківських рахунках знаходилось майже 105 мільйонів гривень.

Також автор апеляції вказує, що накладення арешту на грошові кошти призведе до зупинення господарської діяльності та неможливості виплачувати зарплату 140 особам, які перебувають у трудових відносинах з ТОВ «НВО «РОМСАТ».

Прокурор в судове засідання не з`явився, подавши клопотання про неможливість прибути в судове засідання. При цьому у своєму клопотанні він зазначив, що просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги представника. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу у відсутності прокурора, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405, ч. 1 ст. 172 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника, який підтримав апеляційну скаргу та просив її задовольнити, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що представником ТОВ «НВО «РОМСАТ» ОСОБА_6 не було пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 13 листопада 2023 року з огляду на положення абзацу 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, а його апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, Подільським УП ГУ НП у місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023102070000288, відомості про яке 19 вересня 2023 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, тобто за фактом організації протиправного механізму розкрадання коштів, які надані Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що Дитячим Фондом ООН ЮНІСЕФ разом з Міністерством соціальної політики України реалізовується багатоцільова програма грошової допомоги «Спільно» для вразливих родин з дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки.

В рамках вказаної програми протягом 01 січня 2022 року - 30 червня 2023 року Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ здійснив закупівлю блочно-модульних котелень у ТОВ «Укрспецсервіс» на загальну суму 162449998 гривень. Органи досудового розслідування вважають, що посадовими особами ТОВ «Укрспецсервіс» було створено механізм привласнення частини грошових коштів, які отримані від ЮНІСЕФ, шляхом значного завищення вартості блочно-модульних котелень. З метою привласнення коштів посадові особи ТОВ «Укрспецсервіс» залучали до протиправної діяльності посадових осіб, у тому числі і ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490).

Крім того, встановлено, що вказаний суб`єкт господарської діяльності отримував від подальшої реалізації блочно-модульних котелень, котлів і запчастин за завищеною ринковою вартістю грошові кошти на наступні банківські рахунки:

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_3 .

Постановою прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 від 09 листопада 2023 року кошти, які знаходяться на вказаних банківських рахунках, були визнані речовими доказами у цьому кримінальному провадженні.

11 листопада 2023 року (клопотання датоване 10 листопада 2023 року) прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 звернувся до Подільського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках банківської установи:

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_3 , в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за виключенням операцій зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) та виплат заробітної плати працівникам, а також із наданням довідки щодо кількості грошових коштів на розрахункових рахунках на час накладення арешту. Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження вказаних грошових коштів, оскільки вони є речовими доказами у цьому кримінальному провадженні.

13 листопада 2023 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва вказане клопотання прокурора про арешт майна було задоволено.

Між тим, як встановила колегія суддів, таке рішення слідчого судді було постановлене з істотним порушенням вимог КПК України, через яке воно не може бути перевірено по суті і у будь-якому разі підлягає безумовному скасуванню з призначенням судом апеляційної інстанції нового розгляду у суді першої інстанції.

Це порушення полягає в наступному.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим.

До матеріалів судового провадження долучений диск, на який здійснювався технічний запис судового засідання від 13 листопада 2023 року («робоча копія № 2, об`єм відеофонограми 278 мб»), однак на цьому диску відсутній технічний звукозапис судового засідання.

Якщо ж виходити зі змісту журналу судового засідання, то в ньому міститься посилання на участь прокурора, але перевірити це не представляється можливим через відсутність на долученому до справи технічному носії інформації звукозапису розгляду слідчим суддею зазначеного клопотання прокурора, в той час як фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, у відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, є обов`язковим.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК України, судове рішення у будь-якому разі підлягає скасуванню, якщо в матеріалах провадження відсутній технічний носій інформації, на якому зафіксовано провадження в суді першої інстанції.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 415 КПК України, суд апеляційної інстанції скасовує ухвалу суду і призначає новий розгляд у суді першої інстанції, якщо встановлені порушення, передбачені в тому числі п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК України.

Оскільки до матеріалів провадження долучено диск, на якому не міститься звукозапису судового засідання, тобто фактично відсутній технічний носій інформації, на якому зафіксовано провадження в суді першої інстанції, то колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга представника ТОВ «НВО «РОМСАТ» ОСОБА_6 підлягає частковому задоволенню, а ухвала слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 13 листопада 2023 року скасуванню, з постановленням судом апеляційної інстанції ухвали про призначення нового розгляду у суді першої інстанції клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 про накладення арешту на грошові кошти.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 395, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу представника ТОВ «НВО «РОМСАТ» ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 13 листопада 2023 року, якою задоволено клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках банківської установи:

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_3 , в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за виключенням операцій зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) та виплат заробітної плати працівникам, а також із наданням довідки щодо кількості грошових коштів на розрахункових рахунках на час накладення арешту, - скасувати.

Постановити ухвалу, якою, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 415 КПК України, призначити новий розгляд у суді першої інстанції клопотання прокурора Подільської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_7 про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках банківської установи:

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_1 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_2 ;

- АТ «КРЕДОБАНК» (МФО 325365) - ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ «РОМСАТ» (код ЄДРПОУ 39689490), номер розрахункового рахунку НОМЕР_3 , в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, за виключенням операцій зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) та виплат заробітної плати працівникам, а також із наданням довідки щодо кількості грошових коштів на розрахункових рахунках на час накладення арешту, - у зв`язку із встановленням порушення, передбаченого п. 7 ч. 2 ст. 412 КПК України, тобто у зв`язку із відсутністю в матеріалах провадження технічного носія інформації, на якому зафіксоване судове провадження у суді першої інстанції.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено11.04.2024
Номер документу118225459
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/13623/23

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні